Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

8 činjenica o dijastazi

Možda ste nekada imali priliku da čujete da je dijastaza “kriva” za sporije vraćanje stomaka nakon porođaja u prvobitan položaj. U određenim slučajevima jeste zaista tako, a nekada je u pitanju samo slabost dubokih stomačnih mišića, nepravilno disanje ili lošija kontrola pritiska unutar stomaka. U svakom slučaju, postoji mnogo toga što možemo da učinimo i pomognemo našim mišićima stomaka da poprime nekadašnji izgled. Ove činjenice o dijastazi će vam pomoći da bolje sagledate i razumete kroz kakve promene u toku trudnoće prolazi naše telo.

Dijastaza u trudnoći je potpuno normalna

Dijastaza predstavlja stanjivanje tetive koja se zove Linea Alba i proteže se između parova pravog stomačnog mišića vertikalno zahvatajući pupak. Kako je to najtanji i najelastičniji deo na stomaku, ona se u toku trudnoće rasteže omogućavajući stomaku da raste i napravi dovoljno mesta za bebu. Tom prilikom, pravi stomačni mišić se razdvaja, a nakon porođaja vraća u prvobitan položaj. Brzina tog procesa oporavka zavisi od niza faktora, a pravilnim držanjem i adekvatnim vežbama u toku trudnoće i nakon porođaja – taj proces možemo znatno ubrzati.

Operacija nije najbolji način lečenja dijastaze

Kako je sama pojava dijastaze povezana sa slabošću jezgra (core), funkcionalnom rehabilitacijom ga možemo obnoviti i efikasno zatvoriti na taj način dijastazu, bez izlaganja rizicima operacije.

Za lečenje dijastaze je najbolje da ne čekate da završite sa rađanjem dece

Za razliku od odlaska na operaciju, u toku i između trudnoća možete praktikovati funkcionalnu rehabilitaciju. Prevencija i rana intervencija su kod dijastaze i funkcionalne slabosti stomačnih mišića veoma važne. Na taj način ćemo smanjiti i prevenirati naknadnu dijastazu i efikasnije i brže ojačati sve mišiće neophodne za lakši oporavak od porođaja.

Nikad nije kasno

Iako je prevencija idealna opcija, dijastaza se, kao i ostala mišićna stanja, može uspešno lečiti i godinama nakon što je nastala. Telo je moćno i ako mu damo prave uslove za zarastanje iskoristiće maksimalno svoj kapacite. Na nama je samo da sarađujemo.

Kilogrami nemaju veze sa dijastazom

Kako je u pitanju mišićna slabost, dijastaza nema veze sa telesnom masom. Zapravo, ni veličina bebe, niti veličina stomaka u trudnoći nije povezana sa pojavom patološke dijastaze.

Ne postoje univerzalne vežbe za dijastazu

Kako je svaka dijastaza različita, potrebno je tako i da je tretiramo. Vežbe su različite iz meseca u mesec i sadrže brojne modifikacije u zavisnosti od vaših trenutnih mogućnosti. Kako celokupna postura i kretne navike utiču na dijastazu potrebno je raditi na funkcionalnom jačanju celog tela i kada nam je cilj lečenje dijastaze.

Lekari retko dijagnostikuju dijastazu

Kao uzrok bolu u leđima, nevoljnom mokrenju i drugim tegobama koje možemo osetiti nakon porođaja, lekari često ne traže uzrok u dijastazi i slabosti trbušnih mišića. Često ostanemo uskraćeni za adekvatne smernice kada je oporavak nakon porođaja u pitanju usled nedovoljne edukacije u školskom sistemu. Zato je važno oporavak nakon porođaja da poverimo specijalisti za korektivne vežbe. Pri pregledu proverava se širina i dubina između pravih stomačnih mišića.

Mogu je imati i muškarci

Iako ne mogu da rađaju decu, i muškarci mogu da imaju dijastazu pravog stomačnog mišića usled neadekvatnog i hroničnog snažnog pritiska na trbušni zid. Lošim držanjem tela, zadržavanjem daha i lošom kontrolom intraabdominalnog pritiska dolazi se do patološke dijastaze koja je, takođe, rešiva.

Fotografija: WANNABE Media

Marina je specijalista za korektivne vežbe za trudnice i porodilje, fitnes trener i savetnik za ishranu i suplementaciju. Oblikuje, jača i motiviše ženska tela, duše i srca. Veruje da svako od nas ima moć da bude baš ono što poželi, kroz učenje, lični razvoj i akciju. Njeni klijenti kažu da ima ledja za podršku, rame za plakanje, i mišiće za podizanje. Pokazaće ti da možeš i kada misliš da je to nemoguće. Marina ne voli da kuva, ali odlično to radi. Nasuprot tome, obožava da peva, ali je koči boja očiju 🙂

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.