Salata od jaja – 3 recepta koja treba da isprobate

Salata od jaja može biti vrlo hranljiv obrok, bilo da je umetnički servirana ili je stavljate u sendvič – salata od jaja je puna proteina, ukusna i lako se pravi za brzi obrok ili u većoj količini koju možete poneti na izlet, ili poslužiti goste. Salate koje vam predlažemo, pripremaju se bez mesa, a recepti se mogu prilagođavati u zavisnosti od sezone i dostupnosti drugih svežih namirnica.

Osnovni recept za salatu od jaja

Kuvajte 4 jaja osam minuta, a ako želite tvrđe žumance, jaja treba kuvati u ključaloj vodi deset minuta. Čim istekne vreme, uronite jaja u hladnu vodu, da biste zaustavili proces kuvanja (ako ostanu u šerpi sa vrućom vodom, nastaviće da se bare). Nakon nekoliko minuta hlađenja, izvadite jaja i oljuštite ih. Za hlađenje možete koristiti činiju u kojoj ćete spremati salatu, samo je posle hlađenja osušite.

Grubo iseckana jaja vratite u činiju – možete izvaditi žumanca i staviti u manju činiju i iseckati belanca i staviti ih u veću.

Dodajte četvrtinu šolje majoneza, kašičicu senfa, soli i bibera po ukusu i pomešajte sa jajima. Ako ste odvojili žumanca, onda u tu činiju dodajte majonez i senf i pomešajte da se smesa sjedini i sipajte je u činiju sa belancima. Umesto majoneza možete koristiti običan ili grčki jogurt, ako želite lakšu varijantu salate od jaja.

U ovu osnovu, dodajte sve hrskave elemente koje želite, ili koje imate u kuhinji – celer naseckan na kockice, beli luk, sveže začinsko bilje (peršun, kapar, vlašac…).

Pripremljena salata od jaja se može čuvati u zatvorenoj posudi za čuvanje hrane i može stajati u frižideru do tri dana.

Salata od jaja se može spremiti u mnogo varijanti, sa raznim sosevima i prelivima, prilagođenim vašem ukusu – ako volite kiselo, možete koristiti sirće, ili limunov sok za oštriju varijantu, ili dodati malo ljutog sosa i bilo koji od svojih omiljenih začina. Prilagodite osnovni recept kako želite, isprobajte ili pronađite inspiraciju u receptima koje vam predlažemo.

Salata od jaja na više načina

Salata od jaja sa svežim začinskim biljem na tostu

Sveže začinsko bilje i kapar daju poseban ukus salati od jaja, koju možete servirati na tostu i dobiti obilan, ukusan i hrskav obrok, a sve možete pripremiti za pola sata, prema receptu za 4 porcije.

Potrebna vam je četvrtina šolje šampanjca ili belog vinskog sirćeta, kašičica senfa, kašičica čiste soli, polovina kašičice mlevenog crnog bibera, trećina šolje maslinovog ulja, 8 velikih jaja, četvrtina šolje oceđenog kapra, polovina šolje iseckanih listova svežeg peršuna, jedna glavica radiča očišćenog od jezgra i isečenog na kockice i 8 kriški hleba za tost.

Umutite šampanjac (sirće), senf, so i biber sa maslinovim uljem. Obarite jaja, ohladite ih, oljuštite i naseckajte. Sipajte umućene sastojke i dodajte kapar, peršun i radič, promešajte, zatim nafilujte tople kriške tosta i odmah poslužite.

Pesto tost salata sa jajima

Salata od jaja će biti vrlo ukusna uz pesto sos (koji možete kupiti, ali recept uključuje pravljenje domaćeg), a takođe je možete poslužiti na tostu. Za pripremu 4 porcije potrebno vam je manje od pola sata, a za pesto sos, možete koristiti bademe, orahe ili pistaće.

Treba vam 6 velikih jaja, četvrtina šolje seckanih oraha, 1 narendani čen belog luka, 3 kašike maslinovog ulja, 2 kašike sitno rendanog parmezana (plus parmezan za serviranje), pola kašičice čiste soli, četvrtina šolje seckanog bosiljka (plus za serviranje), sok od jednog limuna, trećina šolje grčkog jogurta, 3 šolje rukole, četiri kriške hleba od kiselog testa za tost, sveže mleveni crni biber, za serviranje.

Dok se jaja bare, zagrejte tiganj na srednjoj temperaturu, dodajte seckane orahe i mešajte ih 2 do 3 minuta. U velikoj posudi pomešajte bli luk sa 2 kašike maslinovog ulja, parmezanom, polovinom pripremljene soli, bosiljkom, limunovim sokom (ostavite pola kašičice) i jogurtom. Dodajte orahe i ohlađena i naseckana jaja – ostavite jednu kašiku oraha za serviranje. Pomešajte rukolu sa preostalom količinom ulja, limunovog sloka i soli i prelijte parčiće tosta. Zatim, sipajte na kriške salatu od jaja i pospite ostatkom oraha, biberom, bosiljkom i parmezanom.

Pročitajte i ovo: Tajne za savršene palačinke koje morate da znate

TikTok recept sa teksturiranim žumancem

Ova popularna salta od jaja oslanja se na žumance koje povezuje salatu, a ne na tradicionalnu bazu od majoneza, ili jogurta kao zamene za majonez, zbog čega je ovo lakša i svetlija salata, savremena i vrlo ukusna.

Kuvajte tri velika jaja 6,5 minuta, a zatim ih odmah ohladite, da prekinete proces barenja i ostavite da stoje u hladnoj vodi oko 3 minuta. Oljušitite ih, naseckajte na kockice i prebacite u činiju. Dodajte kašičicu senfa ili malo finskog sirćeta za pikantniji ukus. Takođe možete naseckati kisele krastavčiće, masline ili kapar – taj kiseo ukus je povezan sa salatom od jaja. Za hrskave zalogaje, možete dodati naseckani crveni luk, celer ili komorač i dodajte šaku začinskog bilja, kao što je kapar, vlašac ili peršun. Promešajte da se sjedini, začinite solju i biberom, a ako vam je salata suviše suva, umešajte malo maslinovog ulja.

Takođe možete dodati zgnječeni avokado, rotkvice, komorač, krastavac, svoj omiljeni ljuti sos, možete ubaciti kašičicu pesto sosa ili drugog preliva kojim volite da začinite svoje obroke – salata od jaja je ukusna i hranljiva u svakoj varijanti. Poslužite uz tost, krekere, dvopek – ili kako najviše volite!

Pročitajte i ovo: Najbolji recepti sa jagodama koji su idealni za leto

Naslovna fotografija: pexels.cm

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.