Body neutrality – novi pokret koji će promeniti naš odnos prema telu

Body neutrality je pokret koji polako menja body positivity filozofiju i pogled na naša tela. Znamo da je dobro voleti svoje telo onakvo kakvo jeste, ali ponekad se to jednostavno ne dešava. Recimo, studija iz 2012. pokazala je da je 91% Amerikanki nezadovoljno svojim telima, a takva klima vlada širom sveta.

Uprkos najboljim namerama pokreta za body positivity, fokus na izgled i ideja da treba da volimo svoja tela i slavimo svaki njihov centimetar ipak deluje nerealno. Tu na scenu stupa novi pokret: body neutrality, koji za cilj ima uvažavanje i prihvatanje naših tela. Poenta je da se našim telima ne pridaje vrednost, niti pozitivna niti negativna. Evo detaljnog objašnjenja o tome šta je body neutrality.

Šta je body neutrality?

Mnogi od nas ne vole svoja tela. Ljubav prema telu je sjajan cilj, ali problem je što može delovati nedostižno. Mislimo da ćemo više voleti svoja tela kada izgubimo 10 kilograma, zategnemo stomak, rešimo se celulita, više vežbamo, bolje jedemo, itd. Ali i kada ostvarimo te ciljeve, ljubav prema telu se ne dešava magično.

Body neutrality vam zato daje prostor i slobodu da se osećate neutralno prema svom telu. Posmatrate telo bez prosuđivanja, ne izdvajate nikakve dobre ili loše osobine, niti mu pripisujete bilo kakve emocionalne odgovore. Neutralna perspektiva pruža miran stav između mržnje i ljubavi prema telu, što znači da ne doživljavate nijedno od ovih osećanja.

Drugim rečima, body neutrality se odnosi na preoblikovanje načina na koji doživljavate svoje telo, posmatrajući ga kao sredstvo za izvršavanje svega što volite da radite. Telesno neutralan pristup se fokusira na poštovanje funkcionalnih sposobnosti tela i vrednovanje posla koji svakodnevno obavlja za vas, a ne na fizički oblik koji uzima ili njegovu veličinu, nedostatke i moguća ograničenja. Umesto da se fokusirate na to kako vaše telo izgleda, body neutrality vas podstiče da se fokusirate na ono što vaše telo može da uradi za vas.

Body neutrality vs. body positivity

Razlike između ova dva pokreta leže u njihovim pristupima. Body postivity naglašava prihvatanje i slavljenje svih tipova tela, fokusirajući se na lepotu i jedinstvenost fizičkog izgleda svakog pojedinca. S druge strane, body neutrality pomera fokus sa izgleda u potpunosti, ohrabrujući pojedince da cene svoja tela zbog svojih sposobnosti i funkcionalnosti.

Kako da praktikujete body neutrality

Prvi korak ka neutralnom načinu razmišljanja o telu je odbacivanje negativnog govora o sebi, ali imajte na umu da ga se ne možete otarasiti preko noći. Body neutrality nije cilj, već proces, pa zahteva stalnu umerenost. Svaki put kada vam se javi misao koja kritikuje telo, treba shvatiti da je to samo misao, a ne činjenica, pa se treba fokusirati na snagu tela i način na koji vam je korisno.

Na primer, ako želite da vam noge izgledaju drugačije, prihvatite tu misao i pokušajte da je zamenite frazama poput: „moje telo je temelj za moj identitet i poštujem načine na koje mi pomaže u životu“, „srećna sam što imam noge da posećujem svoja omiljena mesta“ ili „zahvalna sam svom stomaku što naporno radim da svarim hranu u kojoj uživam i obezbedi mi energiju koja mi je potrebna.“

Često uzimamo svoja tela zdravo za gotovo i ne priznajemo ulogu koju imaju u obavljanju naših svakodnevnih aktivnosti. Telo je mnogo više od toga kako izgleda drugim ljudima i vreme je da to počnemo da priznajemo. Odvojite vreme da nabrojite šta telo radi za vas kako biste mogli da uživate u životu – to je odličan je početak za razvoj body neutrality pristupa.

Vežbanje bi trebalo da bude aktivnosti koja čini da se osećate dobro, proslava onoga što telo može da uradi i pozitivan uticaj na vaše fizičko i mentalno zdravlje – a ne kazna za ono što ste sinoć pojeli, koja se vrši isključivo u svrhu promene vašeg izgleda.

Značajan deo nezadovoljstva telom dolazi od poređenja sebe sa drugima – to važi i za online i offline interakcije. Ako su društvene mreže izvor zbog kojeg se osećate loše u vezi sa sobom, ograničite svoju izloženost njima i prestanite da pratite sve naloge koji vas bacaju u loše raspoloženje.

Pročitajte i ovo: Zašto treba da vodite dnevnik zahvalnosti

Naslovna fotografija: pexels.com

Božica Luković