Lagani letnji ručak: 4 salate sa niskim sadržajem ugljenih hidrata
Bez obzira na to da li tražite glavno jelo ili prilog, ove ukusne salate sa niskim sadržajem ugljenih hidrata poboljšaće vašu ishranu. Svaka salata ima 15 grama ugljenih hidrata ili manje po porciji, tako da ćete moći da pratite režim ishrane sa malo ugljenih hidrata dok uživate u svežem i zasitnom obroku.
Takođe, leto je idealno za lagane obroke poput salata, tako da ih možete poneti na posao ili ih pripremiti za večeru.
Salate sa niskim sadržajem ugljenih hidrata
Salata u bojama duge sa mocarelom
Ova sveža i šarena seckana salata ima sve ukusne ukuse koje volite kod klasične caprese salate, plus ima više zdravog povrća.
Sastojci
1/4 šolje balzamiko sirćeta
1/4 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
kašičica soli
kašičica mlevenog bibera
2 velike šargarepe, narezane na kockice
velika žuta paprika, narezana na kockice
2 šolje seckanog kelja
šolja seckanog crvenog kupusa
šolja narezanog na četvrtine čeri paradajza
šolja mocarele
1/2 šolje svežeg bosiljka
2 glavice luka, isečene
300 gr kuvane piletine
Priprema
U velikoj činiji umutite sirće, ulje, so i biber. Dodajte šargarepu, papriku, kelj, kupus, paradajz, mocarelu, bosiljak, luk i piletinu. Sve dobro promeštajte da se svaki sastojak salate obloži uljem i sirćetom. Prijatno!
Salata sa slaninom i brokolijem
Klasična salata od brokolija, dopunjena je karfiolom, slaninom i hrskavim semenkama suncokreta u ovom jednostavnom receptu koji će sigurno biti novi favorit za piknik.
Sastojci
1/2 šolje majoneza
kašika senfa
kašika jabukovog sirćeta
mali režanj belog luka, narendan
kašičica šećera
kašičica mlevenog bibera
4 šolje sitno iseckanih krunica brokolija
šolja sitno seckanog karfiola
1/4 šolje sitno seckanog crvenog luka
3 kriške kuvane slanine, seckane
3 kašike suncokretovih semenki, tostiranih
Priprema
Brokli i karfiol skuvajte sa malo soli, ocedite i prohladite. U velikoj činiji umutite majonez, senf, sirće, beli luk, šećer i biber. Dodajte brokoli, karfiol, crni luk, slaninu i semenke suncokreta. Promešajte i uživajte.
Cezar salata sa lososom
Ova laka Cezar salata dodaje kremasti grčki jogurt tradicionalnim žumancima i maslinovim uljem.
Sastojci
kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
200 g fileta lososa bez kože
kašičica mlevene paprike
2 kašičice soli
1/4 šolje nemasnog običnog grčkog jogurta
172 šolje rendanog parmezana
2 kašike limunovog soka
kašičica Vorčester sosa
1 kašičica rendanog belog luka
kašičica dižon senfa
5 šoljica seckane salate
3 šolje seckanih rotkvica
3 kašike tanko isečenog svežeg bosiljka
Priprema
Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Pospite lososa sa 1/2 kašičice bibera i 1/8 kašičice soli. Dodajte lososa u tiganj i pecite dok ne porumeni i lako se ljušti viljuškom, 3 do 4 minuta po strani. Prebacite na tanjir i isecite na velike komade.
Umutiti jogurt, sir, limunov sok, Vosčester sos, beli luk, senf i kašičice paprike i soli u velikoj posudi dok se dobro ne sjedine. Rezervišite 1/4 šolje preliva u malu činiju. Dodajte zelenu salatu, rotkvice, bosiljak u veliku činiju i stavite da se premaže.
Ređajte salatu na tanjir i na vrh stavite losos. Poslužite preliveno rezervisanim prelivom od 1/4 šolje i još bosiljka, po želji.
Salata sa grilovanim patlidžanom
Kombinacija patlidžana, čeri paradajza, crvene paprike, crvenog luka i svežeg začinskog bilja čini salatu punu svetlih ukusa i boja. Poslužite je uz piletinu ili ribu ili kao deo vegetarijanskog meze tanjira sa umacima poput humusa.
Sastojci
1/4 šolje maslinovog ulja
2 kašičice za’atar začina
kašičica limunove korice, plus 3 kašike limunovog soka (od 1 limuna)
srednji patlidžan, isečen na kriške
srednja crvena paprika, razrezana na četvrtine po dužini
1/2 srednjeg crvenog luka, oljuštenog i isečenog na kriške
šolja prepolovljenih čeri paradajza
grubo seckani sveži peršun
tanko isečen mladi luk
grubo seckana sveža nana
kašičica soli
Priprema
Pomešajte ulje, za’atar i limunovu koricu u maloj činiji. Premažite svaku stranu kriški patlidžana polovinom mešavine ulja; rezervišite preostalu smešu. Nauljite gril tiganj. Pecite patlidžan nepokriven, često okrećući, ukupno oko 5 minuta. Isecite patlidžan na komade od i prebacite ih u veliku posudu.
Premažite četvrtine paprike i kriške luka uljem. Pecite ih, nepokriveno, dok ne omekšaju, oko 5 minuta. Isecite paprike na komade. Uklonite i odbacite stabljiku luka. U činiju sa patlidžanom dodajte paprike, luk, paradajz, peršun, mladi luk i nanu.
Dodajte limunov sok i so u rezervisanu mešavinu ulja; umutite da se sjedini. Prelijte povrće.
Pročitajte i ovo: 3 neodoljiva recepta u kojima je glavna zvezda paradajz
Naslovna fotografija: pexels.com
Božica Luković