Vežbe samosaosećanja koje treba da radite svakodnevno – da biste se bolje osećali u svojoj koži

Integrisanje samosaosećanja u svakodnevni život, može biti ključ održavanja mentalne jasnoće i emocionalne stabilnosti, koja vam je neophodna da biste prošli kroz teške periode, u kojima se obično javlja unutrašnji kritičar koji vam govori da imate sve razloge da prezirete sebe, da se stidite i osećate krivicu. Svakodnevne vežbe samosaosećanja mogu vam pomoći da uspostavite sklad u sebi, da pronađete i sačuvate ono mesto mira i sigurnosti u sebe, sa kog možete upravljati svim očekivanim životnim teškoćama i neočekivanim izazovima.

Samosaosećanje je učenje da budete prema sebi nežni i strpljivi, kad stvari postanu nezgodne, izazovne, tužne i užasne. To su situacije kad je najpotrebnije da sebi budete prijatelj i u kojima svo najčešće sebi postajemo najgori neprijatelji.

Vežbe samosaosećanja koje treba da radite svakodnevno

Zamislite kako biste se u nekoj situaciji ponašali prema prijatelju

Pošto ste verovatno veoma sposobni i spremni da priskočite u pomoć svojim prijateljima, da im pružite svo moguće razumevanje i podršku, da ih ne osuđujete i ohrabrite ih, razmislite o tome da sve to što pružate prijateljima, pružite sami sebi, kada vam je potrebno.

Vežbe samosaosećanja zasnivaju se na ideji da proširite svoju perspektivu i da se prema sebi odnosite barem onoliko dobro i ljubazno, koliko se odnosite prema drugima. Da li biste prijateljima rekli neke od užasnih stvari koje sebi govorite bez razmišljanja?

Kad se nađete u izazovnoj situaciji i počnete da sebe preispitujete i okrivljujete, pogledajte situaciju iz prijateljske perspektive. Šta biste rekli i kako biste se ponašali prema prijatelju koji se nalazi u sličnoj situaciji? Koje reči ohrabrenja biste mu uputili, na koji način biste bili tu za njega, kako biste mu pokazali da je vredan i utešili ga? Primenite to što biste uradili za prijatelja, na sebe. Okrenite saosećanje ka unutra i obratite se sebi, kao svom najboljem prijatelju.

Afirmacije mogu podržati vežbe samosaosećanja i pomoći vam da održite smirenost – svaki put kad pomislite na neku uznemirujuću situaciju, recite sebi „radim najbolje što mogu i to je dovoljno“, ili „u redu je praviti graške, ja sam samo čovek“.

Vežbe samosaosećanja u tišini i razmišljanju

Ovo je vežba svesnosti u kojoj se svesno i namerno fokusirate na samosaosećanje. Uzmite pet minuta pauze u miru i tišini i razmislite o teškoj situaciji ili izazovnoj misli iz prošlosti ili sadašnjosti, koja vas stresira.

Priznajte svoja neprijatna osećanja, recite sebi „uh, što je ovo teško“ ili „ovo me baš pogađa i boli“ – vaša borba je deo ljudskog iskustva i niste sami u tome. Recite sebi „svako se ponekad tako oseća“ ili „nisam sama u tome“ ili „svi se ponekad borimo“. Razmislite o tome šta bi vam pomoglo da se osećate bolje i snažnije. Možete reći sebi „mogu da budem jaka i strpljiva“ ili „mogu da oprostim sebi i budem bolja sledeći put“, „prihvatam sebe onakvu kakva sam“. Da biste se umirili i utešili, koristite fizičke gestove – stavite ruku na srce, ili zagrlite sebe.

Haljina: Mohito, Sat i nakit: Swarvoski

Pročitajte i ovo: Praktični načini da se oslobodite krivice i prestanete da se osećate loše

Istražite samosaosećanje kroz pisanje

Ako volite pisanje kao sredstvo razmišljanja, identifikujte ranjivost koja vas muči, stvari zbog kojih se osećate nesigurno ili sebe oštro osuđujete. To može biti vaš izgled, osobina ličnosti, ponašanje ili radnja. Zatim opišite kako se osećate zbog te svoje nesavršenosti i izlijte svoja osećanja na stranicu, bez ikakvih kočnica – ne suzdržavajte se, to ćete samo vi čitati.

Kada zavrišite sa pisanjem, izazovite negativne misli i zamenite ih ljubaznim i pozitivnim. Na primer, ako mislite kako ste ispali glupi i naivni i kakva ste nesposobna budala, pomislite „u redu je, zabrljala sam, nisam savršena“ – zapišite pozitivne zamene za negativne misli, a zatim pročitajte i jedno i drugo. Primetite promenu tona dok prelazite sa samoosuđivanja na samosaosećanje.

Vežbe samosaosećanja kroz meditaciju

Meditacija ljubaznosti spada u praksu svesnosti, kao i u vežbe samosaosećanja i ako vam je meditacija bliska i prijatna, to može biti najbolja praksa za vas. Nađite mirno mesto i udoban položaj za meditaciju, sklopite oči, usredsredite se na disanje, pratite udah i izdah dok se ne umirite, a zatim postavite temu, odnosno nameru. To može biti želja da negujete samosaosećanje, da budete nežniji prema sebi, ili da unesete više pozitivnosti u svoj život.

Osetite ljubaznost prema sebi, stvorite je i podržite afirmacijama „neka budem srećna“, „neka budem ljubazna i nežna prema sebi“, ili „neka budem u miru“. Zatim proširite to osećanje nežnosti na druge, zamislite voljene osobe, prijatelje ili čak ljude sa kojima se ne slažete i uputite i njima slične želje ljubaznosti, da budu jaki i zdravi, ispunjeni ljubavlju i saosećanjem. A onda proširite tu ljubaznost na sva živa bića, bez izuzetka, recite „neka svi budemo srećni“, „neka svi budemo u miru“, „neka svi budemo ispunjeni ljubavlju i dobrotom“.

Završite sa zahvalnošću – izaberite bilo koji aspekt svog života zbog kog ste zahvalni i razmislite zašto ste zahvalni. Osetite tu zahvalnost srcem, umom i telom.

Unutrašnji dijalog sa samosaosećanjem

Negovanje samosaosećajnog unutrašnjeg dijaloga uključuje promenu načina na koji se obraćate sebi, zamenjujući samokritičnost i oštre osude ljubaznošću i ohrabrenjem.

Kada primetite da ste kritični, osuđujući i neljubazni prema sebi, osvestite to i identifikujte taj glas u sebi. Zatim preoblikujte svoje misli i pokušajte da razgovarate sa sobom sa poštovanjem, podrškom i ohrabrenjem, onako kako biste razgovarali sa prijateljem.

Odličan način da integrišete vežbe samosaosećajnosti u svoju svakodnevicu je da započnete dan sa postavljanjem namere. Čim se probudite pomislte „danas ću biti strpljivija prema sebi u svakoj situaciji kroz koju prolazim.“ Nosite tu nameru celog dana sa sobom i setite je se čim počnete negativno da se obraćate sebi.

Krećite se malim koracima i izaberite jednu ili dve vežbe samosaosećajnosti, sa kojima ćete pokušati da više podržavate i prihvatate sebe i budite dosledni. Što više vežbate, samosaosećanje će se prirodnije javljati.

Pročitajte i ovo: Samosaosećanje kao lek za epidemiju narcisizma

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Brankica Milošević