Dug put od muze do legende: Kako je Donatella Versace sačuvala modno carstvo svog brata

Kada je pokrenuo brend Versace, Gianni je pozvao sestru Donatellu da mu se pridruži u stvaranju jedne od najvećih modnih kuća na svetu. Zajedničkim snagama, njihov brend je postao prepoznatljiv po baroknom stilu, koji se dosta razlikovao od rada dotadašnjih dizajnera.

Nakon otvaranja svoje radnje u Milanu 1978. godine, Gianni je uspeo da osvoji srca poznatih svojim kreacijama, a radio je sa supermodelima koji su bili najpoznatiji u tom trenutku. Ubijen je 1997. godine ispred svog doma, a njegovu modnu imperiju nasledila je osoba koju je voleo najviše – njegova sestričina Allegra, ćerka njegove sestre Donatelle.

Danas je Donatella kreativna direktorka modne kuće Versace i potpredsednica kompanije. Ceo život je bila nerazdvojna sa bratom, pomagala mu je i kada se razboleo, a njegovu smrt nikada nije prežalila. Bez obzira na to što su bili drugačiji, razmišljali su kao jedno.

Evo 11 činjenica koje niste znali o Donatelli Versace.

Donatella Versace – činjenice koje niste znali o njoj

Bila je bliska sa Giannijem

Donatella je rođena 2. maja 1955. godine u Reggio di Calabria, kao najmlađa od četvoro dece. Pored 2 brata, imala je i sestru Tinu koja je umrla kada je imala samo 12 godina i to od infekcije tetanusa. Odrasla je sa braćom, Giannijem i Santom koji su bili zaštitnički nastrojeni.

Najbliža je bila sa Giannijem, koji je kasnije postao poznati dizajner. Celo detinjstvo su njih dvoje pravili smicalice, a i kasnije su ostali nerazdvojni. Gianni joj je šio garderobu i smišljao autfite za izlazak, a ona je često pristajala na njegove ekstravagantne ideje.

Gianni joj je rekao da se ofarba u plavo

Kada je Donatella imala samo 11 godina, Gianni joj je savetovao da se ofarba u plavo. Dizajner je bio fasciniran izgledom italijanske pevačice Patty Pravo i želeo je da njegova sestra izgleda isto kao i ona. Znali su da će njihova majka to ne odobrava i da će biti u kazni, ali Donatella je obožavala svog starijeg brata i bila je spremna da uradi sve zbog njega.

Strudirala je strane jezike i književnost

Dok je Gianni pokušavao da pronađe svoj put kao dizajner u Milanu, njegova sestra je studirala u Univerzitet u Firenci. Njen izbor su bili jezici i književnost koji su joj išli od ruke. Svakog vikenda je putovala u Milano da pomogne bratu oko dizajniranja, što se njenoj majci nije dopalo jer je htela da se Donatella fokusira na školu.

Bila je Giannijeva muza

Gianni i Donatella su ceo život bili povezani i koliko je ona obožavala njega, toliko je on voleo nju. Zato ni ne čudi da je upravo Donatella bila inspiracija za njegove kreacije, kao i parfem Blonde. Savetovao se sa njom oko svega, bez obzira na to što su im stilovi bili u potpunosti različiti. Ona je težila minimalizmu, a on baroku. Znao je da može da joj veruje, a njen neobičan izgled i njihova jaka povezanost motivisali su ga da napravi neke od kultnih modela.

Gianni joj je Versus liniju dao na poklon

Pored savetovanja, Donatella je počela da se bavi i dizajniranjem početkom osamdesetih godina prošlog veka. Gianni je bio oduševljen njenim radovima, pa joj je na poklon dao Versus liniju. Brend je osnovan 1989. godine kako bi se doprlo do mlađe publike.

Brend se brzo istakao, ali ga je 2005. godine Donatella ugasila. Ponovo je odlučila da ga pokrene 2009. godine sa capsule kolekcijom modnih aksesoara koje je dizajnirao Christopher Kane.

Ima dvoje dece

Donatella se udala za manekena Paula Becka osamdesetih godina prošlog veka i sa njim je dobila dvoje dece, Allegru i Daniela. Allegra je bila bliska sa Giannijem, toliko da joj je on nakon smrti ostavio 50% deonica Versace imperije.

Donatella je upravljala njenim nasledstvom dok joj ćerka nije postala punoletna, a danas Allegra radi u kompaniji, gde je i član upravnog odbora. Daniel je nakon ujakove smrti dobio umetničku kolekciju čija je vrednost danas procenjena na 37 miliona funti.

Preuzela je modnu liniju kada se Gianni razboleo

Kada se Gianni razboleo od raka, sestra je odmah uskočila da mu pomogne. Dok je on bio na lečenju, Donatella je bila odgovorna za kompaniiju. Ipak, želela je maksimalno da ga uključi i da mu skrene misli sa bolesti, pa mu je konstantno donosila dizajne na odobrenje i konsultovala se sa njim oko svega. Tako su funkcionisali godinu i po dana, sve dok nije ozdravio.

Bliska je prijateljica sa Lady Gagom

Lady Gaga i Donatella Versace su bliske prijateljice dugi niz godina. Pevačica je prva imala pristup Versace arhivi, a garderobu je koristila za snimanje spota Edge of Glory. Brend Versace je takođe radio i kostime za Gaginu turneju Born This Way. Često su sarađivale kada su veliki događaji u pitanju, a pevačica se pojavila i u kampanji iz 2013. godine.

Dizajnirala je legendarnu haljinu koju je Jennifer Lopez nosila na dodeli Gremi nagrada

Jennifer Lopez se 2000. godine pojavila na dodeli Gremi nagrada u sada već kultnoj Versace haljini. To joj je bila prva nominacija, ali je na kraju izgubila od Cher. Bez obzira na poraz, o njoj se pričalo cele večeri i to sve zbog haljine.

Donatella ju je predstavila i kolekciji za proleće 2000. godine, a pre Lopezove haljinu je nosila i bivša članica grupe Spice Girls, Geri Halliwell. Ipak, latino diva je privukla više pažnje, a Guglov izvršni direktor, Eric Schmidt, izjavio je da je zbog legendarne haljine kreiran i Google pretraživač slika, jer je previše ljudi pokušalo da je pronađe fotografiju.

Pozirala je za Givenchy reklamu

Donatella Versace je potresla modni svet kada je pozirala za Givenchy kampanju za jesen 2015. nakon što ju je tadašnji kreativni direktor Riccardo Tisci zamolio da bude model. Smatrao ju je modnom ikonom i bio je siguran da je ona može da iznese poruku, a to je da se probiju granice kako se razmišlja o modi.

Poštuje Giannijev rad i dan danas

Donatella nastavlja da poštuje svog brata kroz brend, više od 20 godina nakon njegove smrti. Kolekcija za proleće 2018. godine poznata je kao The Versace Tribute Collection, koju je Donatela kreirala u čast svog brata. Pet supermodela koje je Gianni obožavao takođe su prošatele pistom u njegovu čast.

Pročitajte i ovo: Kako je druga venčanica Jackie Kennedy Onazis promenila istoriju mode

Naslovna fotografija: pinterest.com/stef 14

Sanja Belinić