Polifenoli i njihov anti-age efekat
U mladosti skoro niko nije zabrinut zbog zdravlja i dugovečnosti, ali ako shvatate važnost preventive, razumećete i da će vam ono što čuvate i u šta ulažete trajati duže. Ima li ičeg vrednijeg za čuvanje i ulaganje od vašeg zdravlja? Da biste što duže ostali vitalni, sačuvali kognitivne funkcije i uživali u kvalitetu svog života, potrebno je da usvojite zdrav stil života, ne čekajući da vas nešto natera na pravljenje boljih izbora. Način ishrane igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja, pa počnite od toga – uvedite više voća i povrća u svoju dnevnu ishranu i pronađite motivaciju u adekvatnim informacijama – polifenoli su ono što je potrebno vašem organizmu, a evo šta nauka kaže:
Istraživanja o biljnim polifenolima
Voće i povrće bogato biljnim polifenolima može doprineti dugovečnosti – deluje kao stara vest, ali naučna istraživanja su potvrdila da polifenol imaj anti-age svojstva.
Naučnici objašnjavaju da polifenoli koji su obično prisutni hrani biljnog porekla, mogu zapravo usporiti ili ublažiti procese povezane sa starenjem na ćelijskom i molekularnom nivou. To znači da mogu usporiti starenje mozga, poboljšati funkciju imunog sistema i zaštititi vas od mnogih tegoba povezanih sa starenjem.
Osim što usporava starenje ćelija, konzumiranje hrane bogate polifenolima može produžiti „zdravstveni vek“, odnosno broj godina života bez zdravstvenih smetnji. Polifenoli utiču na smanjenje krvnog pritiska, nivoa holesterola i umiruju upalne procese u organizmu.
Njihova brojna zaštitna i regenerativna dejstva doprinose zdravijem starenju i povećanju dugovečnosti, zaključuju istraživači.
Pročitajte i ovo: Recept za miso glazirani losos, koji je “superhrana” za vaše neurone
Šta su biljni polifenoli
Biljni polifenoli predstavljaju prirodna jedinjenja u voću i povrću s antioksidativnim i protivupalnim efektima. Neki od njih doprinose boji i mirisu ovih namirnica. Postoji preko 8.000 vrsta polifenola, koji se često klasifikuju kao flavonoidi ili neflavonoidi.
Flavonoidi uključuju antocijanine – crveni pigment prisutan u vinu, crnoj ribizli i crvenom luku – kao i flavonole, spojeve u tamnoj čokoladi, borovnicama i zelenom čaju. Neflavonoidi, poput fenolnih kiselina, nalaze se u divljim borovnicama, kafi i šargarepi.
Polifenol u crnom vinu i tamnoj čokoladi razlog je zbog kojeg se odavno veruje da umereno uživanje u ovim poslasticama donosi brenefite ukupnom zdravlju.
Kao najbolji način za unos polifenola nutricionisti preporučuju ishranu bogatu voćem i povrćem. Iako su dostupni suplementi polifenola, oni mogu izazvati interakcije sa određenim lekovima, a ako ipak želite da ih koristite, svakao se najpre konsultujete sa stručnjakom.
Kako polifenoli pomažu da živite duže i zdravije
Više studija pokazuje da biljni polifenoli podržavaju duži i zdraviji život. Istraživanje iz 2023. godine povezalo je obrasce ishrane bogate polifenolima sa sporijim biološkim starenjem, pokazujući da povećan unos polifenola kroz Green-MED dijetu ne samo da usporava biološko starenje, već i smanjuje visceralne i intrahepatične masnoće, poboljšava osetljivost na insulin i ima povoljne efekte na funkciju mozga.
Green-MED dijeta je niskokalorični plan ishrane koji uključuje orahe, zeleni čaj i mankai, vodenu biljku bogatu polifenolima, uz ograničenje prerađenog i crvenog mesa.
Polifenol takođe pomaže u zaštiti od oksidativnog stresa i smanjuje rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, a ima značajnu ulogu i u preventivi srčanih oboljenja i razvijanja kancera.
Oksidativni stres je glavni uzročnik starenja i bolesti povezanih sa starenjem. Štiteći ćelije od oksidativnog oštećenja, polifenoli mogu odložiti starenje ćelija, smanjiti bore i zaštititi tkivo od degradacije. To znači da imaju povoljan učinak na zdravlje i lepotu kože, što je dodatni podsticaj da svoju zdravstvenu preventivu praktikujete sa više uverenja i entuzijazma.
Kako dodati više polifenola u ishranu
Trenutne smernice o ishrani ne određuju tačne količine polifenola koje bi trebalo unositi za zdravstvene koristi. Umesto fokusiranja na količine, pokušajte da u ishranu uključite više voća, povrća, semenki i orašastih plodova.
Hrana bogata polifenolima obično je bogata i vlaknima, koja mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i raka debelog creva. Međutim, previše vlakana odjednom može izazvati gasove, nadimanje ili grčeve u stomaku, pa ih uvodite postepeno.
Dodavanje više voća i povrća bogatog polifenolima u ishranu može podržati vaše opšte zdravlje, promovisati sjaj i lepotu kože i usporiti biološko starenje. Nutricionista preporučuju unos polifenola iz celovitih namirnica, a ne putem suplemenata. Ne bi trebalo da bude teško uneti u više polifenola – prosto dodajte svom jelovniku raznobojno voće i povrće u ishranu, poput jagoda, zelenog čaja, nara, kakaa, brokolija, oraha, jabuka, cvekle, crnog luka – sledeći „pravilo duginih boja“.
Kombinujte zelenu, narandžastu i crvenu na svom tanjiru svakog dana, a za užinu dodajte šaku semenki, oraha, kikirikija, lešnika, ili jednu krupnu jabuku. Napravite sebi voćnu salatu ili skuvajte kompot i dodajte cimet i nastružite kockicu tamne čokolade odozgo – ovo su najbolje i najzdravije poslastice u kojima ćete dodatno uživati sa saznanjem da konzumirate hranu koja donosi dugoročne benefite.
Pročitajte i ovo: Koje namirnice povoljno utiču na rad vaših pluća – a koje je bolje izbegavati?
Brankica Milošević