Praznični slatkiši: 4 ideje koje će oduševiti decu i goste

Praznici su nezamislivi bez slatkih zalogaja. Možda već imate svoje omiljene novogodišnje poslastice koje porodično spremate, ali praznična sezona je idealna prilika da isprobate nešto novo.

FantastičnI praznični slatkiši koje ćete obožavati

Donosimo vam četiri recepta za maštovite slatkiše – od kremastih i zdravih kombinacija do dekorisanih poslastica koje će oduševiti decu i goste.

Zdrave Nutella praline sa morskom solju

Ove zdrave Nutella praline sa morskom solju neverovatno su ukusan, čokoladni zalogaj napravljen od samo 6 sastojaka! Sve što vam je potrebno su: urme, lešnici, vanila, kakao, tamna čokolada i morska so. Ukusom podsećaju na Nutellu – samo u mnogo zdravijoj, prirodnijoj varijanti!

Sastojci:

  • 1 šolja suvo pečenih lešnika
  • 3 kašike nezaslađenog kakao praha
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 i 1/2 šolje zbijenih medjool urmi (oko 16 urmi)
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 170 g tamne čokolade, iseckane
  • iseckani suvo pečeni lešnici za posipanje
  • krupna morska so za posipanje

Priprema

U blender ili multipraktik stavite lešnike, kakao i so. Miksirajte dok ne dobijete vrlo sitno mlevenu, peskastu smesu. Dodajte urme i vanilu, pa blendajte dok se ne formira homogeno „testo“. Ovo može potrajati nekoliko minuta – povremeno zaustavite blender i promiješajte smesu kako bi se sve ravnomerno povezalo.

Od smese formirajte 17 do 20 kuglica i poređajte ih na tacnu obloženu papirom za pečenje.

Tamnu čokoladu stavite u činiju bezbednu za mikrotalasnu i otopite je zagrevanjem u intervalima od 30 sekundi, mešajući između svakog. Biće potrebno oko 1,5 minut.

Pomoću viljuške pažljivo umačite svaku kuglicu u otopljenu čokoladu, dopuštajući da višak iscuri kroz viljušku. Ponovite sa svim kuglicama. Stavite ih u zamrzivač na oko 10 minuta da se čokolada stegne.

Preko stegnutih pralina prelijte tanki mlaz otopljene tamne čokolade, pa odmah pospite iseckanim lešnicima i krupnom morskom solju (čokolada će se brzo stezati jer su praline hladne!). Ponovite postupak sa svima.

Praline mogu da stoje u frižideru i do 2 nedelje.

Ako ipak više volite čokoladne torte, podsetite se i ovih recepata: Recepti za najukusnije čokoladne torte, koje ćete želeti da isprobate

Novogodišnje poslastice – puslice u obliku jelke

Ako tražite jednostavan, efektan i ultra-sladak praznični desert, ove puslice u obliku božićne jelke su savršen izbor. Prirodno su bez glutena i bez mlečnih proizvoda – a izgledaju toliko simpatično da će svima izmamiti osmeh!

Možete ih poslužiti kao dekoraciju na torti, kao mali domaći poklon ili kao lagan praznični desert. Priprema puslica je iznenađujuće jednostavna: potrebno je samo nekoliko osnovnih sastojaka i bez komplikovanog ukrašavanja – samo pratite ova pravila:

  • Obavezno koristite potpuno čistu, suvu i odmašćenu posudu i mutilicu. Masnoća sprečava belanca da se umute kako treba. Idealne su metalne ili staklene posude — izbegavaj plastične.
  • Cream of tartar (poznat i kao kalijum bitartrat, ili vinski prašak za pecivo) je opcion, ali pomaže da se puslice lepo stabilizuju.
  • Pecite puslice na 90°C puna 2 sata! Znaćete da su gotove kada se bez napora odvoje od papira. Ako se lepe, pecite još malo i proveravajte na svakih nekoliko minuta.
  • Čuvajte ih u dobro zatvorenoj posudi, na sobnoj temperaturi, daleko od toplote i vlage – trajaće do dve nedelje, a u zamrzivaču i do mesec dana.
  • Koristite bilo koju jestivu zelenu boju.
  • Ukrasite ih po želji: pospite šećerom u prahu za efekat snega, dodajte šljokice, zvezdice, šareni posip ili mini M&M bombone.

Sastojci:

  • 4 belanca, direktno iz frižidera
  • 1 šolja (200 g) kristal šećera
  • 1/8 kašičice cream of tartar
  • 1/8 kašičice ekstrakta mente (ili aromu po izboru)
  • zelena gel boja za kolače
  • Opciono: Rolos bombone kao „stablo“, šećer u prahu, zvezdice, mini M&M bombone.

Priprema

  • Obložite pleh papirom za pečenje ili silikonskom podlogom i zagrejte rernu na 90°C.
  • U činiju stavite šećer, belanca i cream of tartar, pa je postavite iznad šerpe sa ključalom vodom. Neprestano mešajte dok se šećer potpuno ne otopi.
  • Sipajte smesu u čistu posudu miksera, dodajte ekstrakt mente i počnite da mutite srednjom brzinom. Kada belanca pobele, ali još uvek budu tečna, dodajte boju. Nastavite najvećom brzinom dok ne dobijete glatku, sjajnu smesu koja formira čvrste vrhove.
  • Prebacite smesu u špric sa velikim zvezdastim nastavkom i istisnite puslice direktno na pleh, oblikujući male jelke.
  • Peci oko 2 sata, zatim isključite rernu i ostavite vrata blago otvorena dok se puslice potpuno ne ohlade.
  • Dekoršite po želji: stavite mini M&M bombonicu kao zvezdu, Rolos kao stablo, a na kraju lagano pospite šećerom u prahu.

Ovako spremljene puslice možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do dve nedelje ili zamrzne, do mesec dana.

Brownies u obliku jelke

Ovi brownies u obliku božićne jelke su jednostavan, sladak i efektan praznični desert koji će svakog oduševiti. Sočni čokoladni brownies se ukrašavaju šarenim bombonicama i posipom i zelenim kremom za savršen praznični izgled!

Sastojci za brownies:

  • sprej za pečenje
  • 1/2 šolje putera
  • 225 g poluslatkih čokoladnih kapljica
  • 1 1/2 šolje kristal šećera
  • 4 jaja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/2 kašičice soli
  • 3/4 šolje običnog brašna

Za dekoraciju

  • 16 malih karamel štapića (candy canes)
  • 16 zlatnih zvezdica ili bombona u obliku zvezdica
  • 1/3 šolje šarenog posipa
  • 2 šolje zelenog krema

Priprema brownies-a

  • Zagrejte rernu na 175°C. Obložite pleh veličine 23×33 cm folijom i premaži sprejom za pečenje.
  • U veliku činiju stavite puter i čokoladne kapljice. Otopite u mikrotalasnoj – zagrevajte po 30 sekundi i mešajte između, dok se puter i čokolada potpuno ne sjedine.
  • Dodajte šećer i dobro promešajte, zatim dodajte jaja jedno po jedno, mešajući posle svakog dok smesa ne postane glatka.
  • Dodajte ekstrakt vanile, pa nežno umešajte so i brašno.
  • Sipajte smesu u pripremljeni pleh i pecite 25 do 30 minuta, dok čačkalica ubačena u sredinu ne izađe čista.
  • Ohladi brownies na sobnoj temperaturi, zatim stavite u frižider na najmanje 30 minuta.
  • Pomoću ivica folije izvadite brownies iz pleha. Oštrim nožem isecite u 16 trouglova.

Dekoracija jelki

  • Odsecite zakrivljene delove candy canes (šećerne luše, ili lulice, koje izgledaju kao pastirski štap) i ubacite ravne delove u donji deo svakog brownies-a.
  • Stavite krem u špric sa običnim ili zvezdastim nastavkom, ili u kesicu za zamrzavanje sa odsečenim vrhom. Istisnite oko 1 1/2 kašike krema na svaki brownies.
  • Stavite zlatnu zvezdicu na vrh svake jelke, a zatim pospite šarenim posipom po celoj površini.
  • Poslužite odmah ili čuvajte u frižideru pokriveno (jedan dan).

Praznici mogu biti prilika da isprobate i “kraljicu torti”: Pavlova torta – laka poslastica koju svi obožavaju

Novogodišnje poslastice – irvasi od pirinčanih žitarica

Rice Crispy poslastica se priprema prilično jednostavno: klasična kombinacija putera, marshmallow-a, ekstrakta vanile i žitarica pritisne se u okrugli pleh, potom se seče na trouglove, i odmah je vreme za dekoraciju!

Sastojci:

  • 5 kašika neslanog putera, plus još malo za podmazivanje pleha
  • 1 pakovanje marshmallow-a (12 oz / oko 45 komada)
  • 1 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 6 šolja Rice Krispies žitarica
  • 1/2 šolje čokoladne table za topljenje ili čokoladnog čipsa
  • 16 čokoladom obloženih pereca
  • 16 okruglih bombonica za oči
  • 7 braon M&M bombona i 1 crvena (za njuškice)

Priprema:

  • Podmažite okrugli pleh prečnika 20 cm puterom.
  • U srednjoj šerpi, na srednje-tihoj vatri, rastopite puter. Dodajte marshmallow i stalno mešajte dok se potpuno ne otopi. Umešajte ekstrakt vanile, zatim Rice Krispies dok se žitarice lepo ne oblože smesom.
  • Odmah čvrsto utisnite smesu u okrugli pleh u ravnom sloju. Najlakši način je da lagano namažete ruke sprejom za kuvanje ili puterom, pa pritisnete smesu u pleh. Ostavite da se potpuno ohladi, potom nožem odvojite ivicu i prebacite novogodišnje poslastice na dasku za sečenje. Oštrim nožem isecite krug na 8 trouglova.
  • Rastopite čokoladne table prema uputstvu na pakovanju. Natopite poleđinu čokoladnih pereca u rastopljenu čokoladu (da posluži kao lepak) i pričvrstite ih na vrh trouglova kao rogove. Ispod rogova stavite po kap rastopljene čokolade i zalepite oči. Na vrh trougla stavite kap rastopljene čokolade i pričvrstite braon i crveni M&M za nos.
  • Ostavite čokoladu da se stegne, potom poslužite ili čuvajte u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do 2 dana.

I ove poslastice se mogu uklopiti u prazničnu trpezu vaše porodice: Raj za nepca: 3 preukusne poslastice za celu porodicu

Naslovna fotografija: Lummi

Autor: Brankica Milošević