Pavlova torta – laka poslastica koju svi obožavaju

Pavlova torta, koju mnogi smatraju kraljicom među tortama, ima zanimljivu i romantičnu istoriju. Ime je dobila po slavnoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj, koja je 1926. bila na turneji po Australiji i Novom Zelandu. U to vreme glavni kuvari luksuznih hotela u kojima su odsedale zvezde, imali su običaj da kreiraju neki specijalitet u čast uvaženog gosta i nazovu ga po njemu. Priča se da je tadašnji glavni kuvar u hotelu Velington osmislio nežnu, razigranu i valovitu poslasticu u njenu čast, a inspiraciju je pronašao u lepršavoj baletskoj suknjici. Neke druge priče svedoče da je Pavlova torta kreirana 1935. ali je suština priče ista – ova poslastica je lagana i razigrana, poput čuvene balerine Ane Pavlove.

Pavlova torta je do današnjih dana omiljen dezert, koji se pravi od beze kora, pa je spolja hrskava i prhka, a iznutra meka i izdašna.

Osnovni recept za Pavlova tortu

Čak i ako ste početnik, možete napraviti sami i kore i fil, prema jednostavnom osnovnom receptu.

Sastojci:

Za koru od belanaca (beze) potrebno vam je 6 velikih belanaca, 350 grama šećera, 1 kašičica belog vinskog sirćeta i 1 kašičica kukuruznog brašna

Fil – 600 ml slatke pavlake ili šlaga, 50 g šećera, 200 g jagoda, 300 g malina, 200 g borovnica. Ukrasite po želji sa 50 g semenki nara i nekoliko listova nane.

Priprema:

Zagrejte rernu na 160 stepeni. Pleh obložite papirom za pečenje i na njemu nacrtajte krug od 30 cm. Stavite belanca u posudu i čvrsto ih umutite. Postepeno, mešajući na maksimalnoj brzini, dodajte šećer dok smesa ne postane čvrsta i sjajna.

Sirće i kukuruzno brašno pomešajte u šoljici i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Zatim je sastavite sa smesom od belanaca. Rasporedite smesu na papir za pečenje unutar nacrtanog kruga.

Ne morate preterano da se trudite oko oblika, jer čar Pavlove i jeste u tome da izgleda zaigrano i valovito. Ubacite beze u sredinu rerne, smanjite temperaturu na 140 stepeni i pecite sat vremena ili sat i po. Pavlova torta će ovako pečena biti bledo kremaste boje, ali ne bela. Isključite pećnicu i ostavite je unutra da se ohladi.

U međuvremenu pripremite fil. Umutite slatku pavlaku ili šlag i u nju dodajte po želji pastu od vanile ili ekstrakt vanile, ako želite dodatni ukus. Uz pomoć kašike nanesite fil na gotovu koru Pavlove, a na vrh zatim rasporedite jagode, maline i borovnice. Ukrasite semenkama nara i listićima nane, po izboru.

Pored osnovnog, na Instargramu smopronašli još nekoliko fantastičnih varijanti recepata za Pavlovu, koje ćete želeti da isprobate.

Pavlova torta – recepti sa Instagrama

Klasična Pavlova torta Julie Busuttil Nishimura

Ovaj klasični recept uključuje kombinaciju šlaga i krema u ne previše slatkom prelivu, koji je savršeno upotpunjen obiljem svežeg voća.

Pavlova sa mangom, limetom i prepečenim kokosom od Ashley Alexander

Za recept koji se ne udaljava previše od tradicionalnog, ova kombinaciju Ahsley Alexander je fantastična. Mango kao egzotično letnje voće uz klasičan preliv za Pavlovu i dodatak limete koji daje ovom receptu pikantnu notu, dok kokos i bela čokolada dodaju malo dobrodošle slatkoće. Prhko, kremasto, osvežavajuće – idealna laka poslastica za leto.

Čokoladni vrtlog Lamington Pavlova od Donne Hay

Donna Hay je stručnjak za poslastice, a ovaj recept nije izuzetak. Ima svu svetlost i prozračnost kao klasična Pavlova torta, napravljena do savršenstva, uz dodatak bogatog, mekog kakaa za ljubitelje čokolade. Začinite je kremom, rendanom čokoladom, kokosovim mrvicama i džemom od maline.

Pavlova torta sa pistaćima, ružom i bobicama

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @lucky.nuts

Malo ukusa ide zajedno kao pistaći i ruža – dodajte kiselkasto bobičasto voće i hrskavu koru za Pavlovu i dobićete savršen spoj. Pored toga, boja ovih sastojaka je spektakularna, tako da je ovo jedan recept koji na stolu izgleda baš onako fantastično kakav mu je i ukus.

Pavlova sa kuvanim kruškama Margie Nomure

Za nešto malo dekadentnije, ne tražite dalje. Ove kruške se cele kuvaju u vinu dok ne omekšaju i ne postanu pune ukusa. Nalaze se na podlozi od blago umućene pavlake, a zatim se prelivaju toplim čokoladnim prelivom. Fantazija od lakog i istovremeno bogatog deserta, kojim ćete oduševiti goste i ukućane!

Pročitajte i ovo: Recepti za najukusnije čokoladne torte, koje ćete želeti da isprobate

Brankica Milošević