Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Afirmacije za emocionalnu podršku detetu

Deca su srećna i zdrava, kada se osećaju sigurno i voljeno i zaslužuju da im se kaže (i vole da čuju), koliko su dobra, vredna, pametna i jedinstvena, naročito u teškim danima. Svi možemo imati koristi od malo više ljubavi prema sebi, u čemu su afirmacije izuzetno delotvorne, a da bi naša deca usvojila ovu praksu, potrebno je da je uvedemo kao svakodnevnu naviku. Afirmacije za decu pomažu u izgradnji samopouzdanja, kao i održavanju duha, kada imaju loš dan, ili im izgleda kao da im se život srušio.

Napravite od toga igru, neka deca ponavaljaju afirmacije sa vama, neka glume kako lutka ili igračka ponavlja vaše reči – budite kreativni i osmislite način da afirmacije za decu postanu poznate i prihvatljive, one su koristan alat za smirivanje, pozitivnu sliku o sebi, za prijateljstva i optimizam.

Afirmacije za decu treba da se izgovaraju svakodnevno, a vi inicirate vreme i način i govorite ih u „ja izjavama“ – pomažući detetu da osnaži samopouzdanje i da se oseća bolje, i sami ćete osetiti značajne dobrobiti koje afirmacije donose. Pokušajte da sa njima započnete dan, možete ih recitovati i pevušiti i podstaći dete da ih izgovara sa vama i uključiti ih u jutarnju rutinu rasanjivanja, doručkovanja, spremanja za vrtić ili školu.

Brze i jednostavne afirmacije za decu

Ja sam voljena.

Zaslužujem da budem srećna.

Danas će biti divan dan.

Ja sam sjajna osoba.

Pročitajte i ovo: Afirmacije za razvijanje ljubavi prema sebi

Afirmacije za decu kada su uznemirena

Neki dani su teži od drugih i potrebna je dodatna podrška da bi dete kroz njih prošlo, da bi procesuiralo i integrisalo iskustvo koje je imalo. Ne radi se o tome da odmah počne da se oseća bolje, već o tome da se oseća sigurno i da zna da može da prebrodi teške trenutke i da ima alate koje može koristiti kada je uznemireno i kada je imalo izuzetno stresan i naporan dan. Osećanja su privremena i promenljiva, a da bi to shvatilo i prepoznalo, sledeće afirmacije za decu mogu biti od pomoći.

Ja sam sigurna.

Ja sam sposobna da prođem kroz ovo.

Daću sve od sebe i to će biti dovoljno.

Možda će dete želeti da razgovara o značenju afrmacija, ili o temama koje one pokreću, naročito kada su u pitanju teška iskustva i osećanja. Objasnite mu šta znači „proći kroz ovo“, podsetite ga na neke trenutke kada se zbog nečeg osećalo loše i koliko je to trajalo, odnosno, kako su se osećanja postepeno menjala, pa je posle opet sve bilo dobro. Razgovarajte o tome šta znači „daću sve od sebe“ i o onome što dete može učiniti – ponekad, to znači da samo treba da izdrži i da veruje da će taj period proći i tada davanje svega od sebe znači da treba da ima vere u svoju snagu i izdržljivost.

Afirmacije za telesnu pozitivnost

Izgleda da telesni izgled sve ranije postaje pitanje i tema i moramo imati u vidu dugoročne uticaje detetove slike o sebi, zato počinite da koristite afirmacije za decu koje grade telesnu pozitivnost, što pre.

Ja rastem zdrava i jaka i brinem o svom telu.

Moje telo čini neverovatne stvari za mene svakog dana.

Sva tela su jedinstvena i različita i to je lepo.

Vrednovanje svog tela i prihvatanje telesnih različitosti veoma je važno za samopouzdanje vašeg deteta, kao i za njegove socijalne interakcije. Građenje telesne pozitivnosti može pokrenuti razgovor o drugu u kolicima, ili drugim upadljivim razlikama i to je dobra prilika da se dete senzibiliše na različitosti, da ih prihvata i uči da vrednuje ljude prema osobinama ličnosti, a ne prema izgledu.

Negovanje prijateljstva

Povezivanje sa drugom decom i sticanje prijatelja počinje u najranijem uzrastu, čim deca prerastu period u kome se igraju jedna pored drugih i počnu da se igraju jedni sa drugima. Deca će odrastati negujući zdrave odnose, kada shvate važnost prijateljstva.

Ponašam se prema drugima onako kako želim da se oni ophode prema meni.

Sa pravim prijatljem mogu da se opustim i da budem svoj.

Ispuniću život pozitivnim ljudima.

Afirmacije za samopouzdanje

Sva deca treba da imaju visok nivo uvažavanja sebe sve vreme – njihova prirodna egocentričnost vremenom prerasta u samopuzdanje, a ne u egoizam, kada su voljena i poštovana i podstaknuta da vole i poštuju sebe i druge.

Ne postoji niko drugi kao ja i to je sjajno.

Koristiću ljubazne misli i reči o sebi.

Daću sve od sebe danas i to će biti dovoljno.

Osetljiva deca su posebno samokritična i potrebno im je više podrške i podsećanja na sopstvene dobre osobine i uspehe, da bi mogla da prihvate i svoje nedostatke i prevaziđu neuspehe.

Pozitivne izjave za veću podršku

Danas je novi početak.

Svakog dana nosim dobro u sebi.

Živeću u svakom trenutku.

Bez obzira da li vaše dete ovo govori samo, zapisuje, ili ponavlja afirmacije za decu zajedno sa vama, važno je da ih izgovara svakog dana. Ponavljanjem, ovi pozitivni stavovi postaće prisni, razumljivi i istiniti, a vaše dete će se osećati zadovoljnije sobom. Predložene afirmacije za decu možete prilagoditi, tako da više odgovaraju vašem detetu – možete zajedno pronaći afirmacije sa kojima se dete najbolje oseća.

Pročitajte i ovo: Osetljiva deca i njihove vrednosti i prednosti (sve je u redu sa njima)

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.  

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.