Kako da uvedete principe ajurvede u svakodnevni život

Ajurveda je tradicionalni oblik medicine koji se praktikuje u Indiji duže od 5.000 godina i predstavlja jednu od najstarijih metoda lečenja na svetu. U sklopu medicine, izučava se na državnim univerzitetima u Indiji, ali ajurvedski centri postoje i širom Evrope, a na zapadu su ajurvedske metode prihvaćene kao deo wellness programa i brige o sebi. Način života prma principima Ajurvede može vam poboljšati imuni sistem, usporiti proces starenja i generalno pomoći da se osećate bolje u svom telu i smirenije u svom umu.

Ajurveda praksa u svakodnevnom životu

Upoznajte svoje doše

Ajurveda se manje tiče pravila življenja, a više razbijanja obrazaca, kako biste mogli da donositi ispravne odluke za sebe, u svakom trenutku. Prema ajurvedi, rođeni smo sa tri doše – tri životne sile – i sastojimo se od jedinstvenih kombinacija ovih sila. Iako svi imamo svaku od njih, kod većine ljudi neka od njih dominira. Međutim, razmere tri doše stalno variraju kroz život – u skladu sa načinom ishrane, okruženjem, godišnjim dobima. Dok se kreću od ravnoteže do disbalansa i povratka u ravnotežu, mogu uticati na zdravlje, energiju i raspoloženje. Kada „Vata“ izađe iz ravnoteže, hladna energije preovlađuje, pa možemo osećati fizičke simptome zatvora i nadimanja, kao i psihičku nestabilnost, anksioznost i nesanicu. Neuravnotežena „Pitta“ može dovesti do problema sa kožom i osipa, frustracije i lošeg varenja, dok previše „Kapha“ doše, može izazvati belu prevlaku na jeziku, povećanje telesne težine i maglu u mozgu.

Ustajte sa izlaskom sunca

Iako to može biti teško tokom mračnih zimskih meseci, pokušajte da ustajete pre izlaska sunca – prama Ajurveda principu, doba dana oko 45 minuta pre izlaska sunca, poznato je kao „brahma murta“ što se prevodi kao „vreme znanja“ jer je to vreme kada su naši umovi najperceptivniji. Prema Ajurvedi,  buđenje tokom ovog perioda pre zore može osnažiti imuni sistem i povećati nivo energije, ublažiti bol i pomoći u održavanju PH vrednosti u organizmu.

Ajurveda jutarnja rutina

Steknite naviku da popijete šoljicu tople vode pre jutarnje kafe ili čaja. Ako vam obična voda ne odgovara, možete dodati sveže naceđeni đumbir i malo limunovog soka. Topla voda stimulisaće vaša creva i olakšati izbacivanje toksina i ostataka hrane. Kiselina iz limuna i đumbira pokrenuće probavne enzime.

Koristite strugač za jezik

Pored podržavanja procesa čišćenja tela, korišćenje strugača za jezik je dobar način za uklanjanje naslaga od nesvarenih materija sa jezika. Ovo pojačava vaše čulo uksa i potpomaže varenje. Jednom kada uključite ovu praksu u svoju jutarnju rutinu, bićete zahvalni zbog toga. Ova praksa je jednostavna i važna za oralnu higijenu jednako kao i pranje zuba.

Vežbajte jogu

Joga je sestrinska nauka Ajurvede – dve srane istog novčića. Zapadnjački pristup jogi međutim, čini da ovu praksu shvatamo kao telesnu vežbu, a ne kao oblik meditacije. Imajte na umu da je joga drevna praksa i njen cilj je da smiri užurbani i nemirni um i pronađe fokus kroz različite položaje, usklađene sa disanjem i meditacijom. Prostor u kome radite jogu, treba da bude mesto za obnavljanje energije, odmor i opuštanje, pa je dobro da pronađete instruktora i studio u kome se održava ovakav pristup jogi. Fizički položaji su samo telesni način za oslobađanje i pokretanje energije kroz disanje i meditativni pristup – ne preskačite savasanu na kraju časa joge (položaj u kome se samo leži na leđima i opušta), jer to je, kaže Ajurveda, najvažniji deo.

Pročitajte i ovo: Energetski boost sa feng šuijem u 9 ključnih koraka

Dajte prioritet varenju

Ajurveda na uzimanje hrane gleda kao na sveti čin, pa zato uživajte u ritualu redovnih obroka, koje ćete uzimati kada ste stvarno gladni, odnosno, kad vam krči stomak. Pokušajte da smanjite sve distrakcije tokom jela i odvojte nekoliko minuta da se opustite nakon obroka. Nastojte da svaki zalogaj žvaćete 32 puta, iako je i deset puta dobro za početak. Ajurveda veruje da kada dobro varimo (a dobro sažvakana hrana se lakše vari), imamo više energije, zdraviji smo i srećniji. Na naše varenje utiču i vrsta, kvalitet i temperatura hrane koju jedemo, kao i naše emocionalno stanje. Hladna hrana i piće i određene kombinacije hrane mogu dovesti do neravnoteže u crevima.

Ograničite grickanje

Da biste omogućili vašem sistemu za varenje da optimalno radi, pokušajte da ostavite najmanje pet sati između obroka – i to vreme nemojte popunjavati grickanjem. Prema ajurvedskim principima, postoje tri faze varenja – u prvom satu nakon obroka osećate se sito i tromo, dva do četiri sata nakon jela, unutrašnja toplota raste i vaš obrok se pretvara u energiju koja hrani vaše telo. Četiri do pet sati nakon obroka, lakoća se vraća u vaše telo i apetiti raste. Prekid ovog ciklusa (grickalicama) dovodi do nepotpunog varenja. Ciljajte na to da imate tri obroka svakodnevno, bez grickalica između, kako biste održali balans.

Prečišćeni puter – osnovna namirnica u Ajurvedi

Ajurveda nalaže da se hrana sprema na prečišćenom maslacu, zvanom Gi, koji možete naći u prodavnicama zdrave hrane. Gi je bogat izvor zdravih masti, vitamina i antioksidanata, a takođe pomaže telu da bolje apsorbuje druge vitamine i minerale. Zdrave masti često nedostaju u savremenoj ishrani, pa zato steknite naviku spremanja hrane sa prečišćenim puterom.

Ajurveda ishrana sa više začina

Začini nude širok spektar zdravstvenih prednosti – oni štite telo od bolesti i podržavaju varenje. Pokušajte da ih uključite kad god možete i zapamtite da i male količine čine razliku – kada pravite kašu, dodajte mleveni cimet, muškatni oraščić i kardamom. Možete čak pomešati kašičicu ili dve Gi-a za dodatak zdravih masti. Steknite naviku da dodajte začine i jajima – kajgana sa mlevenim đumbirom i kurkumom ima posebno dobar ukus!

Ajurveda i disanje

Ako ste ikada čuli savet da duboko disanje može smiriti anksiozna osećanja, znajte da ova praksa potiče iz Ajurvede. Ajurveda veruje da način na koji dišemo utiče na naše telo na više načina i da je disanje važno koliko i ishrana. Stvoreni smo da dišemo duboko, ali većina nas to zaboravlja i veći deo dana provodimo pognuti, dišući plitko, ne koristeći pun kapacitet svojih pluća, što rezultira manjkom kiseonika u organizmu i mozgu. Duboko trbušno disanje isporučuje svež kiseonik u naše ćelije, usporava rad srca, snižava krvni pritisak, opušta mišiće i čisti telo, pomažući limfnom sistemu da eliminiše toksine. Takođe, disanje stimuliše oslobađanje endorfina i može efikasno da ublaži stres.

Sedite u tišini

Odvojte svakog dana pola sata da boravite sa sobom, u tišini. Slušajte svoje misli, pustite svoja osećanja da isplivaju na površinu i samo budite – da, majndfulnes takođe potiče iz Ajurvede, odnosno iz drevnih istočnjačkih tehnika podizanja svesti i samospoznaje. U savremenom načinu života premalo vremena imamo za tišinu i premalo prostora ostavljamo za unutrašnji mir – preplavljeni smo utiscima, senzacijama i emocijama i prepušteni neartikulisanim reakcijama. Ajurveda promoviše rad na sebi, na svim nivoima.

Podignite svoje vibracije

Visoka duhovna vibracija može biti prigušena i smanjena lošom hranom – prerađena hrana je manje korisna za telo, ali Ajurveda smatra da prerađena hrana, kao i gotova jela, crveno meso i alkohol imaju veoma nisku vibraciju, koja može „zamutiti“ vibraciju vaše energije. Sa druge strane, vibracija se može podići hranom visoke frekvencije – uvedite u ihsranu zeleno lisnato povrće poput kelja i blitve, bobičasto voće, sveže začinsko bilje, pasulj, semenke…

Ajurveda pravilo lagane večere

Uvek jedite večeru koja je laganija od ručka i nastojte da je pojedete najkasnije do 19 sati. Naša „probavna vatra“ („Agni“ u Ajurvedi) zahteva toplotu, koja je optimalna od podneva do 14 sati, kada je sunčeva toplota optimalna. Do večeri, našte telo usporava i hladi se, a zatim se ponovo puni kad zaspimo. Ako jedete kasnije uveče, vašem „Agni“ će biti teže da radi svoj posao – biće vam teže da zaspite i varite, a nesvarena hrana ostaje u crevima, što može da izazove upale.

Zdrav san

U Ajurvedi, san se smatra jednim od tri stuba dobrog zdarvlja, poznatog kao „nidra“. U snu dominira „Kapha“ doša, što stvara osećaj težine i umora u telima. Prema ajurvedskom satu, najbolje je otići na spavanje pre 22 časa, kada je telo prirodno spremno za spavanje. Takođe je važn da imeđu večere i spavanja bude razmak od najmanje dva sata, tako da je najbolje vreme za večeru 19 sati. Da biste poboljšali san, uključite redovne vežbe joge i dubokog disanja ujutru, a uveče pripremite umirujući napitak od ašvangate (bilja, koja se može naći u prahu, u prodavnicama zdrave hrane), muškatnog orašćića i toplog biljnog mleka.

Pročitajte i ovo: Vodič za kristaloterapiju – isprobajte isceljujuće dejstvo kristala

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.