Vodič za kristaloterapiju – isprobajte isceljujuće dejstvo kristala

Kristali su, pre svega, lepi i dekorativni, bilo da ih nosite kao nakit, ili vam stoje na policama u neobrađenim komadima – njihovi zadivljujući prelivi boja i prelamanje svetlosti, unose dašak čarolije u vašu svakodnevicu, a njihov pozitivan uticaj možete pripisati njihovoj lepoti i sopstvenom divljenju. Uopšte ne morate verovati u isceljujuću moć kristala i možete ih ubrojati u sve ostale očaravajuće prirodne lepote zemlje i njenog bogatstva, kao što ne morate verovati astrologiji, već možete prosto uživati u pogledu na zvezdano nebo – uticaj kristala, kao i kretanja i rasporeda planeta nad nama može vam promaći i ne morate ga priznavati, a pozitivna (ili negativna) dejstva, možete pripisati bilo čemu drugom. Takođe, možete se oduševljavati nju ejdž trendovima alternativnih metoda isceljenja i tumačenja povezanosti i prožimanja sa svime što vas okružuje – ni to ne pravi razliku. Jer, kristali su ovde duže od vas, a verovatno i duže od pojave ljudskih bića na planeti, kao što su i zvezde nad nama beskrajno starije od svega drevnog što možemo da zamislimo.

Iako skeptičnost i dalje preovlađuje i kristaloterapija se u zapadnom svetu smatra pseudonaukom, pojedini izvori procenjuju da su se kristali koristili pre 6.000 godina u Mesopotamiji, a količina informacija dostupnih javnosti o alternativnim sredstvima isceljenja, kao što su kristali, nastavlja da raste. Takođe, sve vrste kristala su lako dostupne na domaćem tržištu, kao obrađeni komadi koji se u raznim oblicima mogu nositi kao nakit (na lančiću, ili kao ogrlice ili narukvice od perli), kao pojedinačni neobrađeni komadi ili kao druze – prirodne forme kristala, koje imaju snažno dejstvo i koriste se za zaštitu i energetsko čišćenje prostora (i savrešen su dekorativni element).

Ne postoje naučna istraživanja o korisnosti i isceljujućem dejstvu kristala, ali ne postoje ni dokazi da su kristali na bilo koji način štetni, sve dok se ne zanemaruju medicinski opravdani tretmani – kristaloterapija, kao i druge alternativne terapije predstavljaju podršku i dopunu medicinskom lečenju i ne predstavljaju zamenu za lekove koje prepisuju lekari i psihijatri, ili antikancerogene tretmane.

Imajući u vidu ono što znamo, kao i ono što ne znamo, možemo pokušati da objasnimo šta su isceljujući kristali:

Kristali su kamenje

Prirodno nastali čvrsti minerali sa određenom strukturom kristalne rešetke, odnosno, specifičnim geometrijskim uređenjem atoma u svojoj građi. Njihove fizičke karakteristike opisuju se kao prelamanje svetlosti, magnetičnost, električni naboj i merljive su, kao i ostale fizičke karakteristike koje se ocenjuju kod kristala. Kristaloterapija naglašava ove kvalitete i način na koji oni mogu uticati na vibracije, električni naboj i funkcionalnost ljudskog organizma. Ove vibracije i frekvencije se mogu shvatiti i kao či, vitalna energija koju ima koriste živa bića, kao i sve što se smatra živim.

Kako kristali funkcionišu

Veruje se da se isceljujuće dejstvo kristala odvija na dva načina, putem vibracije i putem načina razmišljanja.

Vibraciona medicina, koja se odnosi na verovanje da kristali menjaju vibracije molekula tela, izjednačavajući ih sa sopstvenim vibracijama, u cilju podrške prirodnih procesa izlečenja. Kristali imaju sličnu talasnu dužinu kao ljudsko telo, što znači da je moguće usklađivanje vibracija, odnosno uticaj određenog kristala na ljudski organizam.

O skali vibracija na kojoj se kreće ljudska energija znamo da su ljubav, jasnoća, entuzijazam na vrhu ove skale, dok su strah, očaj, stid na dnu (svako osećanje ima određenu frekvenciju, odnosno, energiju). Kristali za lečenje obično drže jednu ili više frekvencija na visokom kraju energetske skale, ili odbijaju energiju sa donjeg nivoa i štite od njenog uticaja.

Isceljenje kristalima takođe koristi način razmišljanja, odnosno, moć uma, kao alat pojačanja vibracija i podizanja frekvencije. Tokom istorije, razni istaknuti mislioci posmatrali su kristale kao simoble čistote, zadovoljstva i vere i koristili ih kao izvor inspiracije, predanosti i kreativnosti.

Naučnici se slažu da način razmišljanja ima značajnu ulogu u izlečenju i očuvanju zdravlja, a praktičari kristaloterapije veruju da način razmišljanja zasnovan na nameri izlečenja kristalima (kao onaj koji se postiže u meditaciji svesnosti) može pomoći u jačanju imuniteta i koncentracije, smanjenju stresa, umirivanju nervnog sistema, emocionalnoj obradi i postizanju važnih uvida.

Pročitajte i ovo: Holistički pristup menjanju životnog stila

Kako se kristali koriste

Kristale možete koristiti kroz meditaciju – držanje kristala i gledanje u njega, predstavlja mantru, emociju, ili tačku fokusa na koju se vraćate kada um odluta. Na najpraktičnijem nivou, kristali su alat uzemljenja – povezivanja sa majkom Zemljom, izvorom postojanja, koje daje mentalnu stabilnost i otpornost.

Mnogi preporučuju nošenje kristala na koži, ili u odeći, kako bi se obezbedilo stalno dejstvo njihovih vibracija. Kristaloterapeut će vam prilikom terapije verovatno postaviti određene kristale na energetske centre – čakre i ostaviti ih da deluju neko vreme.

Holističari predlažu da u svom domu svakako imate nekoliko strateški postavljenih kristala, za dobar protok energije, čišćenje i zaštitu prostora i harmonizovanje raspoloženja ukućana.

Kristali se takođe koriste u velnes i spa tretmanima, za masažu lica i tela, a popoularna je i priprema „kristalne vode“ odnosno, potapanje određenog kristala u vodu, koja se zatim pije, ili se koristi na površini kože, u kozmetičke i isceliteljske svrhe.

Imaju li kristali placebo efekat

Imaju. Svako stanje vere, čvrste namere, uverenja, rešenosti, predanosti (i svi alati koje pri tom koristimo) imaju placebo efekat, jer se tiču načina razmišljanja, tog vrhunskog mentalnog alata, koji tako često pogrešno ili nedovoljno koristimo.

Tehnička primena kristala

Tehnologija zasnovana na piezoelektričnom efektu koji kristali pokazuju, koristi sposobnos kristala da transformišu mehanički pritisak u drugi oblik energije, kao što je svetlost, električna energija ili zvuk, a zatim ga pojačavaju. Ova tehnologija se koristi u mnogim materijalima, kao što su mikročipovi i baterije. Praksa korišćenja kristala u tehnici, umnogome podržava transformativni koncept uticaja kristala u lečenju.

Pročitajte i ovo: Kako da manifestovanjem dobijete sve što poželite

Kristali koji se najčešće koriste za isceljenje preporučuju se zbog svog specifičnog dejstva, ili se, za pojačavanje dejstva kombinuju. Ovo su kristali koji se najčešće koriste u kristaloterapiji:

Kvarc

Prozirni kvarc, ili „običan“ gorski kristal je glavni u isceljenju, jer pomaže balansiranju svih čakri (energetskih centara) i usklađuje uticaj svih ostalih kristala. Može vam pomoći da pristupite višim stanjima svesti i da ih manifestujete. Rozenkvarc je poznat kao kamen bezuslovne ljubavi i koristi se za negovanje i podršku svih vrsta ljubavi, ne samo romantične.

Аmetist

Pomaže da se oslobodite zavisnosti i ometajućeg ponašanja, pojačava intuiciju, smiruje buntovne nervne signale i vraća ravnotežu nervnom sistemu.

Mesečev kamen

Koristi se u procesu promena obrazaca i unutrašnjih transformativnih ciklusa, poboljšava intuiciju i pomaže pristupu unutrašnjoj mudrosti.

Оpsidijan

Crni opsidijan deluje kao štit, koji odbija negativnu energiju i štiti vašu auru. Reflektivna priroda opsidijana takođe deluje kao ogledalo ili ekran za projektovanje lekcija – primorava nas da vidimo svoje negativne tendencije.

Kako da odaberete svoj kristal

Sa kristalom uspostavljate odnos i kada vidite onaj koji je „vaš“ osećate to, a osećaj se pojačava kada ga držite u ruci i „komunicirate“ sa njim energetski. Ako izgubite kristal, veruje se da je on „otišao“ od vas, jer je njegov rad je sa vama završen i da vam više nije potrebna kalibracija na tu frekvenciju.

Briga o kristalima

Poznavaoci kristala predlažu njihovo čišćenje prilikom kupovine, kao i posle svakog aktivnog korišćenja, ili posle nekog vremena. Lako možete pronaći uputstvo o tome kako se svaki kristal čisti i puni, a uglavnom se čiste pod mlazom mlake vode, a pune na suncu (svetlosti), ili uz gorski kristal. Neke kristale možete izložiti dejstvu punog meseca, kako bi se maksimalno energizovali, a neki ne podnose potapanje u vodu, pa zato budite oprezni sa svojim kristalnim nakitom.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.