Kako da gajite biljku aloe vera kod kuće

Biljka aloe vera ima sočne listove bez stabljike, ili vrlo kratke stabljike koje se lepezasto šire od centralne stabljike bilje, a rub mesnatih listova nazubljen je malim zupcima. Pre nego što je nabavite u nameri da je uzgajate kod kuće, imajte na umu da će joj biti potrebna jaka, ali indirektna sunčeva svetlost ili veštačko svetlo. Direktna sunčeva svetlost može isušiti biljku, ali ako je vaša biljka aloe vera na vrlo osunčanom mestu, biće dovoljno da je češće zalivate.

Kako se gaji biljka aloe vera

Odaberite odgovarajuću posudu – biljka aloe vera biće srećna u keramičkoj saksiji (ili posudi od poroznog materijala), jer će zemlja moći da se osuši između dva zalivanja, a istovremeno će težina posude sprečiti da se biljka prevrne. Ako ipak koristite plastičnu ili staklenu posudu, biljka će zadržavati više vlage i moraćete bolje da je drenirate i da pazite da je ne „udavite“ preteranim zalivanjem. Posuda obavezno mora imati bar jednu rupu na dnu, kako bi višak vode oticao. Ako je vaša biljka aloe vera žilava (umesto sočna), to ukazuje na nedostatak drenaže i može dovesti do truljenja i uvenuća (zbog čega najčešće ova biljka vene). Saksija treba da bude jednako široka i duboka, a ako vaša bilja aloe vera ima stabljiku, izaberite posudu dovoljno duboku da se cela stabljika nađe ispod zemlje.

Biljka aloe vera spada u sukulente i zato koristite mešavinu zemlje za kaktuse i sukulente, koja je dovoljno rastresite da višak vode može da ističe i da ne naškodi biljci. Nemojte koristiti zemlju iz bašte – dobra mešavina za aloe veru treba da sadrži perlit, komadiće magmatske stene, komade kore (ili sva tri). Na dno posude nije potrebno stavljati sloj šljunka, glinenih kuglica, ili drugog drenažnog materijala, koji bi zauzeo prostor koji je potreban korenu. Rupa na dnu posude je dovoljna za drenažu!

Presađivanje biljke aloe vera

Vreme je za presađivanje, ako je vaša biljka aloe vera postala „dugonoga“ – to znači da je porasla visoka i tanka i ovaj izužen rast (obično praćen manjkom listova) posledica je neadekvatnog osvetljenja. Evo kako to da uradite:

Pripremite novu posudu – plaknite je ako je nova, ili je dobro izribajte, ako ste je već koristili i ostavite da se dobro osuši. Zatim stavite mali komad mreže preko drenažne rupe, kako biste sprečili ispadanje zemlje i omogućili da se voda pravilno ocedi. Ako nemate mrežicu, udvostručen komad papirnog ubrusa ili novine biće dovoljan, mada će se oni vremenom raspasti.

Pročitajte i ovo: Dar prirode za brigu o sebi – čudesna aloe vera

Pripremite biljku. Izvadite biljku aloe vera iz postojeće posude i nežno uklonite višak zemlje sa korena, vodeći računa da ne oštetite korenje. Ukoliko vaša biljka ima veoma dugačku vretenastu stabljiku koja ne staje u saksiju, možete je delimično odseći – to je opasan potez, kojim možete ubiti biljku, zato budite pažljivi. Odrežite mali deo stabljike, tako da ostavite što je moguće veći deo. Zatim ostavite biljku na toplom mestu sa indirektnim osvetljenjem da odleži nekoliko dana – njoj je podrezivanjem naneta rana i potrebno je malo vremena da se otpočne „zarastanje“. Kada primetite da odrezano mesto zaceljuje, nastavite sa presađivanjem.

Napunite trećinu saksije mešavinom za kaktuse i sukulente, zatim ubacite biljku i nastavite da sipate zemlju oko biljke, ostavljajući nekoliko centimetara između vrha zemlje i oboda posude. Donji listovi aloe vere trebalo bi da budu tik iznad zemlje. Nakon presađivanja, izbegavajte zalivanje barem nedelju dana. Pustite je da prevaziđe stres presađivanja i nastani se u novoj posudi – ovo zvuči kao preterivanje, ali u suštini, ostavljanje presađene biljke na miru smanjuje mogućnost truljenja i daje joj vremena da pusti novo korenje u novoj zemlji. Sve dok se dobro ne ukoreni, držite je na toplom mestu koje je jako, ali indirektno osvetljeno.

Briga o biljci u saksiji

Biljka aloe vera će pri slabom osvetljenju vrlo brzo postati „dugonoga“, zato joj obezbedite dovoljno indirektnog svetla tokom najmanje šest sati dnevno – idealan je prozor okrenut ka zapadu, ili jugu. Aloja uspeva na temperaturama od 13 do 27 stepeni, što znači da većina stanova ima idealnu temperaturu. Od proleća do jeseni, možete je ostaviti napolju (na terasi, ili spoljnoj dasci prozora) bez brige, ali ako su temperature kolebljive i noću je hladno, uveče je unesite unutra. Biljku đubrite štedljivo (ne više od jednom mesečno) i to samo u proleće i leto, koristeći izbalansiranu formulu za kućne biljke.

Zalivanje je najteži aspekt održavanja zdrave aloe vere, ali daleko od toga da je teško. Aloja je sočna biljka, prilagođena sušnim sredinama, ali njeni debeli listov zahtevaju adekvatnu količinu vode i zato je treba zalivati duboko, ali retko. To znači da posle zalivanja zemlja treba da bude vlažna, ali pre nego što sledeći put zalijete, treba da se osuši. Ako saksija zadržava suviše vode, korenje biljke može istruleti, zato uvek dozvolite da se gornja trećina zemlje u saksiji potpuno osuši, kako biste izbegli prekomerno zalivanje. To generalno znači da ćete je zalivati na dve ili tri nedelje u proleće i leto, a još ređe u jesen i zimu. Za jesenje i zimsko zalivanje pravilo je da otprilike udvostručite vreme između dva zalivanja u poređenju sa letnjim rasporedom – to, otprilike znači, jednom mesečno.

Kada višak vode prilikom zalivanja iscuri u posudu ispod saksije, sačekajte petnaestak minuta, pre nego što je ispraznite.

Ako ispoštujete sve predložene korake, vaša biljka aloe vera, biće zelena i sočna, neće previše izrasti u visinu – biće oličenje srećne sobne biljke.

Pročitajte i ovo: Biljke za srećan i harmoničan život

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.