Arapska superhrana koja podržava zdravlje creva
Svaka kultura ima tradicionalne recepte za ishranu, lečenje i negu, koji sadrže bilje koje raste na domaćem tlu. Iako više volimo da zdravu ishranu začinimo egzotičnim namirnicama, nego da probamo na primer, tušt (ili tušac), koji smatramo korovom u svom dvorištu, neke od namirnica sa Bliskog Istoka su nam ipak – iznenađujuće bliske. Verovatno niste znali da je bakina sarmica u listu vinove loze arapska superhrana, koja podržava mikrobiom digestivnog trakta.
Zdravlje creva je mnogo više od varenja – povezanost creva i mozga je potvrđena u naučnim krugoima. Trilioni mikroba koji žive u digestivnom traktu utiču na raspoloženje, imunitet, hormone, energiju, sjaj kože. Arapska superhrana je prepuna prirodnih prebiotika, probiotika, antioksidanata, polifenola i antiinflamatornih jedinjenja koja divno podržavaju mikrobiom creva.
Isprobajte ove supernamirnice i one koje vam najviše odgovaraju dodajte svojim zalihama čia semena, kombuhe, godži bobica, kurkume i ostalih sastojaka koje ste već isprobali i usvojili.
Arapska superhrana koja podržava mikrobiom creva
Molokhia (listovi jute)
Molokhia je izvor vlakana sa polisaharidima koji hrane dobre bakterije. Takođe sadrži vitamin K, folat i magnezijum, koji igraju ulogu u integritetu crevne sluzokože i smanjenju upale. Uparite je sa smeđim pirinčem ili freekehom i kašikom maslinovog ulja i spremite čorbice koje blagotvorno deluju na vaš mikrobiom.
Freekeh (zelena pšenica)
Ova drevna žitarica deluje kao prebiotik, hraneći korisne bakterije poznate po svojim antiinflamatornim efektima. Bere se mlada i puna je otpornog skroba i vlakana, koji deluju kao prebiotici. Takođe ima nizak glikemijski indeks, što je čini pogodnom kod povišenog šećera u krvi, a istovremeno hrani dobre crevne bakterije. Zamenite svoje obične žitarice freekehom u salatama, supama ili pilavu.
Fermentisana sočiva i žitarice
Ovo je drevna kombinacija prebiotika i probiotika. Od kibbeha do idlisa, Bliski istok i Južna Azija odavno prihvataju fermentisane mahunarke i žitarice. Namakanje i fermentacija smanjuju antinutrijente (kao što su fitati) i poboljšavaju biodostupnost hranljivih materija poput gvožđa i cinka u crevima. Još važnije, oni naseljavaju creva živim enzimima i prebiotskim vlaknima. Uključite ih u jela poput sočiva sa pirinčem i lukom, fermentisanog ječmenog hleba ili sporo kuvanih čorbi od sočiva.
Arapska superhrana – urme
Često pogrešno shvaćene kao samo slatki desert, urme su pune rastvorljivih vlakana, kalijuma i polifenola. One podržavaju bifidobakterije u debelom crevu i pomažu u regulisanju rada creva. Držite se jedne do dve porcije dnevno, idealno u kombinaciji sa orašastim plodovima, za užinu koja daje stabilan nivo energije.
Tahini pasta od susama
Bogat zdravim mastima i prebiotskim vlaknima, tahini pomaže u smanjenju oksidativnog stresa i modulira osu creva-mozak-koža. Studije pokazuju da susamin, prirodno jedinjenje koje se nalazi u susamu, smanjuje inflamatorne markere, koji su često povišeni kod crevne disbioze.
Nigella Seeds (crno seme)
Istraživanjima je potkrepljena uloga crnog semena u smanjenju upale, podržavanju funkcije jetre i moduliranju crevnih bakterija. Dodajte prstohvat u supe od sočiva, testo za hleb ili pospite po jogurtu.
Arapska superhrana – Laban
Bogat izvor laktobacila i bifidobakterija, laban je mlečni proizvod koji pomaže u obnavljanju dobrih crevnih bakterija, poboljšava varenje laktoze, podržava imuni balans i smanjuje upalu.
Arapska superhrana – Za’atar
Mešavina timijana, origana, susama i sumaka, za’atar ima antimikrobna, antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. Ove biljke mogu pomoći u smanjenju nadimanja, podržati detoksikaciju jetre i poboljšati mikrobnu raznolikost. Pomešajte za’atar sa maslinovim uljem i koristite ga kao umak, namaz ili dodatak za salatu.
View this post on Instagram
Arapska superhrana koju već koristite
Nar
Ovo voće koje već smatramo običnim i čija slatkasta kiselost ima nenadmašno osvežavajući ukus, puno je polifenola. Oni deluju kao prebiotici, podržavaju crevnu sluzokožu, smanjuju upalu creva i imaju anti-ejdžing svojstva.
Nana i peršun
Ove jednostavne biljke koje se koriste i kao začin i kao čaj (čaj od peršuna je vrlo prijatnog ukusa) i obe imaju karminativna, odnosno svojstva za oslobađanje gasova. Umiruju digestivni trakt, smanjuju nadimanje i pružaju antioksidativnu podršku. Možete ih dodati u hranu, ili ih žvakati sveže posle obroka.
Pistaći
Ovi mnogima omiljeni orašasti plodovi bogati su vlaknima i podstiču proizvodnju butirata, što povećava korisne bakterije u crevima. Možete ih dodati salati ili poslasticama, ili ih grickati za užinu.
Listovi vinove loze
Poseban delikates sa Bliskog Istoka su listovi vinove loze u koje se umotava meso, pirinač i povrće, a zatim se kuva na pari. Verovatno ste probali trouglaste sarmice od vinove loze, ne znajući da list vinove loze sadrži kvercetin i antioksidante koji štite crevnu barijeru i podržavaju varenje.
Pa, pošto smo kroz listu arapskih supernamirnica došli do bakine kuhinje – i dvorišta – sledeći put kad odete da je obiđete, pogledajte po bašti da vidite da li je nikao tušt.
Pročitajte i ovo: Superhrana za zdravlje srca, prevenciju kancera i održavanje vitkosti
Brankica Milošević
