Beli luk – ukusan začin koji podržava zdravlje vašeg srca
Odvojte trenutak da osetite divljenje i zahvalnost prema svom srcu koje danonoćno radi celog vašeg života, kao bi obezbedilo dotok krvi, kiseonika i hranljivih materija do sake ćelije vašeg tela. Da bi vaše srce ostalo zdravo i neumorno, potrebno je da vodite računa o svom opštem i kardiovaskularnom zdravlju na više načina. Jedan od njih je zdrava ishrana, obogaćema sastojcima koji posebno dobro deluju na zdravlje srca, a jedan od njih je beli luk.
Ovaj fantastično ukusan začin je nezgodan sa svakodnevno korišćenje, zbog napornog mirisa koji ima u svežem stanju i kome treba neko vreme da izvetri iz vašeg sistema. Međutim, taj miris se u kuvanju velikim delom gubi, pa beli luk možete koristiti prilikom spremanja večere i dodati ga jelima u koja ga inače niste dodavali, jer vam možda nije palo na pamet da ga koristite kao začin.
Beli luk – najbolji začin za zdravlje srca
Najboljim začinom za zdravlje srca čini ga antioksidant alicin, koji je poznat po tome što podstiče snižavanje holesterola i krvnog pritiska. Zanimljivo je da se ovo jedinjenje ne pojavljuje dok se beli luk ne iseče ili usitni – to znači da dok pripremate hranu i seckate čenove belog luka, istovremeno povećavate nivoe alicina.
Pored svoje antioksidativne uloge, prednost belog luka je i njegovo antiinflamatorno dejstvo – upale imaju ključnu ulogu u povećanju rizika od srčanih bolesti, pa protivupalna svojstva ove namirnice mogu biti posebno korisna. Analiza kliničkih ispitivanja je pokazala da suplementi belog luka mogu smanjiti markere upale.
Imajte u vidu da vaše srce nije jedini organ koji utiče na potencijalni razvoj srčanih smetnji. Uključen je i ceo kardiovaskularni sistem, koji obuhvata velike i male krvne sudove u celom telu. Antioksidativna i antiinflamatorna svojstva belog luka su dvostruko efikasna u zaštiti funkcije krvnih sudova. Postoje dokazi da korišćenje belog luka može poboljšati fleksibilnost naših arterija, omogućavajući krvi da protiče bez smetnji, a takođe može ograničiti oksidativna oštećenja na unutrašnjem sloju krvnih sudova i potencijalno smanjiti nakupljanje plaka koji zakrčuje krvne sudove predstavljajući faktor rizika za moždani udar.
Oprezno i umereno korišćenje belog luka potrebno je jedino ako inače imate niži krvni pritisak, koji može dodatno opasti kada nekoliko dana zaredom konzumirate beli luk.
Pročitajte i ovo: Koje namirnice povoljno utiču na rad vaših pluća – a koje je bolje izbegavati?

Kako uključiti beli luk u svakodnevnu ishranu
Iako postoje suplementi sa belim lukom, njegovo uključivanje u obroke vam omogućava gurmanski doživljaj koji istovremeno promoviše zdravlje vašeg srca i krvnih sudova. Upotreba belog luka u kuhinji je zaista široka – sirovog ili uprženog (ili u prahu) možete ga dodati prelivima, salatama, nadevima, a lepo se slaže i sa drugim začinima (kari, biber, origano…) – zapravo, pronaći ćete mnogo više recepata koji sadrže beli luk ili ga mogu uključiti od onih u koje se ne dodaje kao začin, a jednako je primenljiv u vegetarijanskim obrocima, kao i u hrani koja sadrži bilo koju vrstu mesa.
Prženje belog luka ublažuje njegovu oštrinu i dodaje slatkoću, pa je idealan za prelive i sosove, a možete ga dodati i grilovanom povrću i salatama, kao i kuvanim jelima od pasulja, kupusa, graška… Takođe je odličan preliv za pečeno meso i ribu, uz malo limuna i peršuna.
Ostale strategije za poboljšanje zdravlja srca
Mnogi faktori povećanog rizika za razvijanje srčanih bolesti, poput visokog krvnog pritiska ili holesterola, mogu se kontrolisati ili umanjiti pravom ishranom i promenama u načinu života. Pored redovnog korišćenja začina kao što je beli luk prilikom pripreme obroka kod kuće, evo još nekoliko strategija za poboljšanje zdravlja srca:
Kako biste održali svoje srce u vrhunskom stanju, jedite više biljnih namirnica poput voća, povrća, pasulja, orašastih plodova i integralnih žitarica. Biljna hrana je siromašna zasićenim mastima, ali bogata vlaknima, koja su ključna za smanjenje holesterola. Takođe, dodajte u ishranu više ribe, poput lososa ili tune, jer one sadrže omega-3 masne kiseline koje su povezane sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti.
Pored načina ishrane, važno je i upravljanje stresom. Prekomerni stres može povećati vaš puls i krvni pritisak, pa je važno naučiti kako da upravljate stresom kako biste zaštitili svoje srce. Osim toga, odvajanje vremena za brigu o sebi, vežbanje mindfulness-a, meditacija, dovoljan san, povezivanje sa voljenim osobama i pravljenje pauza, popularne su i delotvorne strategije za smanjenje stresa.
Fizičko vežbanje je takođe veoma bitno – srce je mišić, kome je potrebna redovna fizička aktivnost kao i svakom drugom mišiću u telu. Ciljajte na najmanje 150 minuta umerenog aerobnog vežbanja ili 75 minuta intenzivnog aerobnog vežbanja svake nedelje. Štaviše, fizička aktivnost može takođe smanjiti nivo stresa, što je dvostruko korisno za zdravlje vašeg srca.
Uz zdraviju ishranu, sa više belog luka u bilo kom obliku, više kretanja i boljim upravljanjem stresom, vaše srca dobija veću zaštitu i manji rizik od razvijanja kardiovaskularnih smetnji, što ujedno poboljšava vaše ukupno zdravlje i blagostanje.
Pročitajte i ovo: Domaći tzatziki sos – recept za dobro raspoloženje iz grčke kuhinje
Brankica Milošević