Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mogući razlozi zašto osećate da vam je život besmislen

Usponi, padovi, krize, procesi, periodi – stabilni momenti su privremeni i predstavljaju predah, a ponekad uopšte i nema predaha. Morate održavati stabilnost, kroz sve što vam se dešava, ili što se dešava oko vas i ponekad vam uspeva. Ali, ponekad samo živite na “autopilotu”, kao da uopšte ne učestvujete u svom životu, nemate volje i ne nalazite ispunjenost i smislenost ni u čemu što radite, pa vam se čini da vodite besmislen život. Krize smisla su značajni životni periodi, jer se tada preispitujete i reorganizujete. Možda ste potrošili sve što ste imali za davanje drugima i sada je vreme da se posvetite sebi, svojim potrebama i željama.

Ne sledite svoj pravi poziv

Nekada ranije ste možda znali šta stvarno želite da radite, ali ste to stavili na stranu, dok ne ostvarite ciljeve i ambicije koje ste usvojili kao društveno vrednovane i prihvatljive. Ali, vaš pravi poziv nije se ugasio i nestao, samo zato što ste ga ignorisali – možda je došlo vreme da se najzad pozabavite onim što vas ispunjava, šta god to bilo. Ne možete dati svoj pun doprinos svetu, niti uživati u životu, ako to ne uradite, koliko god delovalo sitno, nevažno, obično, ili ludo.

Niste okruženi pravim ljudima

Ako ne provodite dovoljno vremena sa pozitivnim, mudrim, vedrim i smirenim osobama, već ste okruženi konfliktnim, nervoznim, ljutim i zahtevnim ljudima, to će uticati na vas, iako možda ne primećujete taj uticaj. Vaši odnosi sa bliskim ljudima, vaša prijateljstva i druženja odslikavaju kvalitet vašeg odnosa prema sebi. Udaljite se od onih koji vas ne oplemenjuju i koji nemaju šta da vam daju zauzvrat, približite se onima od kojih imate šta da naučite.

Pročitajte i ovo: Kada empatija premori – šta je saosećajni zamor?

Ne držite obećanja koja ste sebi dali

Kada sebi nešto obećate, a to ne ispunjavate, umanjujete svoje samopoštovanje i samopouzdanje. Kada sami sebi ispunjavamo obećanja, ma koliko ona bila mala, negujemo poverenje u sebe, koje se reflektuje na svaki aspekt života. Nemojte izneveravati sebe, ali nemojte ni kažnjavati sebe, ako osećate da ste sebe izdali – smanjite svoja očekivanja i promenite obećanja, počnite sa nekim koje vam nije teško da ispunite, a onda postepeno povećavajte zahteve.

Obećanja koja dajete sebi moraju biti realna i ispunjiva i to ne po nekom univerzalnom merilu, već vašem ličnom. Možda za vas nije realno u ovom trenutku da krenete u teretanu, ili da započnete bilo koju vrstu sistematskog vežbanja (iako vam je preko potrebno), ali zato možda možete da se brže penjete stepenicama i da to uradite više puta, kad god imate priliku.

Ne živite u skladu sa svojim potencijalom

Možda niste uradili velike stvari za koje ste osećali da ste sposobni i da vam pripadaju i sada vam se čini da više i nema vremena za to. Ali, možda su vaše zamisli o veličini iskrivljene i treba da promenite percepciju i istražite svoj potencijal na neki skroman način. Možda ne možete sesti i napisati roman, ali možete pisati o temama koje vas zanimaju i svoje postove objavljivati na društvenim mrežama. Morate koristiti kanale svojih potencijala, da bi se otvorili i proradili, inače će ostati „zapušeni“, a vi ćete biti nezadovoljni, sa osećanjem da niste dali sve od sebe i da ste sebe sabotirali u ostvarenju svojih snova.

Fokusirani ste na probleme

Ono na čemu držite pažnju, raste i osnažuje se. Tako stvari funkcionišu i to sigurno znate. Kada ste fokusirani na ono što vam nedostaje, što vam smeta, što vas sputava, što je problem – osećate se loše, poraženo, bespomoćno. Morate promeniti fokus na ono zbog čega ste u životu zahvalni. Praktikujte zahvalnost svakodnevno, pišite ako je potrebno, da biste se bolje fokusirali. Vežbe zahvalnosti šire vašu perspektivu, uče vas da cenite ono što imate i da pronađete zadovoljstvo i ispunjenost životom, koje ste mislili da ste izgubili.

Pročitajte i ovo: Jeste li dovoljno sigurni da postanete nesigurni?

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.  

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.