Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

 5 oslobađajućih koraka za suočavanje sa bolnim sećanjima

Jednom kada i bolna sećanja postanu lepe uspomene, znaćete da ste prihvatili i integrisali sve što ste iskusili i bićete zahvalni zbog bogatstva osećanja koja ste doživeli. Vreme radi za vas, u tom pravcu, ali takođe, vreme prolazi i ne morate čekati da vam starost donese mudrost, oslobađanje i zahvalnost. Možete svesno procesuirati sećanja i bolna osećanja koja ona izazivaju, oslobađati se emotivnih blokada i biti zahvalni i mudri – sada.

Bolna sećanja vas drže zarobljene u prošlosti – sigurno ima stvari zbog kojih se kajete, osećate krivicu ili ste i dalje ljuti i povređeni. Ova osećanja troše vašu energiju, onu koju biste mogli da uložite u svoj najbolji život i čine da se osećate preopterećeno, uznemireno i zaglavljeno.

Događaji kao što su razvod, traume iz detinjstva, gubitak posla i gubitak voljene osobe izazivaju bolna sećanja koja utiču na naše mentalno i emocionalno blagostanje i ometaju naše odnose i odluke u sadašnjosti. Obično se javljaju kad naiđemo na određeni okidač ili događaj koji nam poput bumeranga vrati prošla traumatična iskustva. Ovaj udarac možemo doživeti na nesvesnom nivou, pokrenuti određenim susretom, situacijom, mirisom, posle čega se osećamo pogođeno i uznemireno, a da i ne znamo zašto.

Učenje da postanemo svesni ovakvih emocionalnih pokretača može nam pomoći da bolje razumemo sebe i bolje upravljamo svojim emocijama – svesnost pomaže da ublažimo, integrišemo i izlečimo emocije koje izazivaju bolna sećanja.

5 praktičnih saveta kako da prevaziđete bolna sećanja

Uočite i imenujte emocije

Prvi korak ka osvešćenju i integraciji bolnih sećanja je da primetite i imenujete svoje intenzivne emocije. Potrebno je da razumete i prihvatite da je u redu da se osećate tužno, ljuto ili povređeno zbog svojih sećanja i ključno je da ih zapazite, pre nego što vas preplave. Kada zbog nečeg osećate anksioznost ili strah, zastanite, primetite i imenujte strah. Pokušajte da posmatrate to osećanje kao da je odvojeno od vas, kao da posmatrate drugog ko proživljava strah (ljutnju, bes, ljubomoru, ili bilo koje drugo osećanje). Ponašajte se kao svedok i samo primećujte osećanja, bez osude. Obratite pažnju i imenujte ih.

Posmatrajte emocije koje izazivaju bolna sećanja

Odvajanje od svojih osećanja i posmatranje zahteva svestan napor da izbegnete trenutni emocionalni odgovor. Da biste pomogli sebi da se odvojite, dišite duboko, udahnite brojeći do četiri i izdahnite brojeći do šest. Ponavljajte ovaj postupak dok se ne smirite. Zatim usredsredite svoju svest na područje srca i nastavite da svesno radite na prelasku sa doživljavanja na svedočenje. Usvajanjem navike da posmatrate sebe i svoja osećanja, distancirate se od emocija i misli koje se pojavljuju, gledajući ih kao posebnu pojavu, sa kojom se ne identifikujete. Vi niste vaše misli i osećanja – možete ponavljati ovo kao mantru, da biste ostali distancirani. Umesto da vas osećanja preplave, izmaknite se i pustite da teku pored vas, posmatrajući ih sa strane, kao zasebne entitete. Može vam pomoći da izbegnete identifikaciju sa osećanjima tako što ćete im se obratiti – umesto da govorite sebi „depresivna sam“ ili „ljuta sam“, možete reći „vidim te depresijo“ ili „vidim te ljutnjo, osećam te sada“.

Košulja: Lindex, Pantalone: Benetton, Šešir: Benetton, Ogrlica: Cortefiel

Na ovaj način osnažujete svoju moć da preuzmete kontrolu i upravljate emocijama, umesto da kontrolu prepuštate ranjenom delu svog uma, koji je usmeren na preživljavanje. Posmatranje emocija sa mesta svesnosti i ljubavi omogućava razumevanje da ove snažne emocije pružaju priliku da zalečite stare rane i integrišete nesvesne fragmente koji su ranije bili skriveni.

Pročitajte i ovo: Stvari koje vaše unutrašnje dete želi da čuje od vas

Istražite dešavanja u telu

Kada bolna sećenja pokrenu intenzivne emocije, vaše telo je angažovano i reaguje. Usredsredie se na ono što se u telu dešava, obratite pažnju na promene kao što je ubrzan rad srca, napetost mišića, plitko disanje ili zadržavanje daha. Skenirajte telo i istražite gde osećate emocije u telu – na primer, da li vam srce ubrzano kuca, da li vam je napet stomak, ili su vam zubi stisnuti? Posmatrajući dešavanja u telu, aktivno radite na izlečenju emocionalnog bola koji je tu pohranjen još od prvobitne traume.

Zapišite svoja zapažanja. Na primer, kada osećate društvenu anksioznost, skeniranje tela i uma može da izgleda ovako: „Moje telo je uznemireno, srce mi brže kuca, dlanovi mi se znoje i disanje je plitko. Osećam napetost u vratu i ramenima. U stomaku mi se grči i osećam stezanje u grudima. Kroz um mi jure negativne misli, osećam kao da me svi gledaju i strah me je da ću se obrukati…“

Kada ovako posmatrate fizička osećanja i misli sa distance, ne dozvoljavate im da vas kontrolišu, podsećate sebe da to niste vi, već samo prolazne senzacije. Priznajete anksioznost, ali joj ne dozvoljavate da vas obuzme, ostajete prisutni u sadašnjosti i ne dopuštate mislima da vas vode do najgorih scenarija.

Bolna sećanja i introspekcija

Sledeći korak u ovom procesu je upuštanje u duboku introspekciju sa ciljem da otkrijete kada ste se u prošlosti osećali isto tako (nedavno, ili kao dete), odnosno, traženje mesta na kome su se bolna sećanja formirala. Ne razmišljajte o tome kao o ponovnom proživljavanju bolnih uspomena, već kao o ispitivanju zaključanih emocija i uspomena koje čekaju da budu oslobođene. Na taj način obrađujete i oslobađate uskladištenu (blokiranu) energiju, što vam omogućava da na izazovne situacije odgovorite na zdraviji i osnažujući način.

Ako vam je blizak rad sa unutrašnjim detetom, možete ga pitati šta bi ono želelo da podeli sa vama ili da izrazi. Ili, ako ste praktikovali rad sa senkom, možete pitati svoju senku šta želi i zašto se stalno pojavljuje. Posmatrajte svoje unutrašnje dete ili senku sa ljubavlju i dobrotom.

Obrada i isceljenje bolnih sećanja

Poslednji korak je obrada i dozvola isceljenja bolnih sećanja, kojim oslobađate nagomilanu negativnu energiju povezanu sa bolnim sećanjima i vraćate svoju moć. U tome može da vam pomogne obraćanje svom stanju ili osećanjima, kao posebnim entitetima. Na primer: „Vidim te, depresijo. Priznajem te i tu sam da ti dam pažnju i ljubav koja ti je potrebna. Od sada, pa nadalje, ne moraš više ništa da radiš. Ja imam kontrolu.“

Negativne emocije koje izazivaju bolna sećanja su vrlo intenzivne i sa njima je naporno raditi, potrebno je više svesnog truda da se ta osećanja iscele i integrišu. Ako ste, na primer, kao dete doživeli traumu koja i dalje izaziva jak emocionalni bol, možda će biti potrebno da ponavljate ove korake iznova i iznova, rešavajući sloj po sloj traumatičnog iskustva. Neka bolna sećanja je teže izlečiti, i to je u redu. Samo hrabro nastavite da radite svoj unutrašnji posao isceljenja i verujte procesu.

Bolna sećanja mogu biti preplavljujuća, ali vaše traume i bolovi vas ne definišu. Budite strpljivi i nežni prema sebi, pružite sebi ljubav i razumevanje u procesu isceljenja, fokusirajte se na sadašnjost i radujte se budućnosti.

Pročitajte i ovo: Šta znači raditi na sebi – rad sa senkom i unutrašnje isceljenje

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.