Stvari koje bi bilo dobro da znate pre nego što krenete na bračnu terapiju

Ako vi i vaš partner odlučujete da li da krenete na bračnu terapiju, kako biste popravili odnos i pronašli rešenja za probleme sa kojima se suočavate, neke stvari bi trebalo da znate, da biste bili spremni. Terapeut će lakše raditi sa vama i bračna terpaija će biti efikasnija (ili barem manje teška), ako u nju ulazite sa adekvatnim predznanjem i realnim očekivanjima. Bolje ćete iskoristiti svoje vreme i sarađivati sa terapeutom, ako ste spremni – a dovoljno je da znate šta je bračna terapija i da vas očekuje dubinski rad sa bolnim sadržajima, koji se neće brzo okončati i koji ne garantuje da ćete popraviti odnos i spasti brak.

Bračna terapija nije isto što i individualna

Svaka terapija je usmerena na usvajanje alata koje ćete moći da koristite i sami, bez pomoći terapeuta. Ali bračna terapija najviše barata komunikacijom, koja je najvažnija kada pokušavate da jedno drugo čujete, vidite, razumete, podržite i koja je obično narušena, ili nikada i nije uspostavljena na pravi način. U bračnoj terapiji cilj je da osvestite to da ste tim i da zajedno „napadate“ problem, a ne jedno drugo i da naučite da to praktikujete stalno. Naravno da ćete, radeći na odnosu sa partnerom otkrivati i osvešćivati bolne lične sadržaje, ali bračna terapija je usmerena na zajednički rad i razvoj. Tokom terapije možete osetiti potrebu da više radite na svojim sadržajima, a tada će biti dobro da započnete i sa individualnom terapijom, ne nužno kod istog terapeuta.

Oboje treba da se osećate prijatno sa terapeutom

Bračna terapija je i proces i odnos – utoliko kompleksniji što par zajedno ulazi u proces i zajedno ostvaruje odnos sa terapeutom. Zato je potrebno da se oboje sa njim osećate prijatno i bezbedno, da možete da se otvorite i govorite o neprijatnim i bolnim stvarima. Ako se jedno od vas ne oseća udobno u prisustvu terapeuta, ako ne može da se otvori i pruži povratne informacije, rad neće imati efekta. U tom slučaju, potražite drugog bračnog savetnika – i tražite dok ne nađete nekog u koga oboje imate poverenja i možete da se otvorite i sarađujete.

Terapeut ne mora biti sličan vama

Bračna terapija donosi uvide u disfunkcionalne obrasce u vašem odnosu i terapeut se stara da ih zamenite novim alatima za komunikaciju i upravljanje osećanjima, kako biste bolje funkcionisali. Terapeut je obučen za to i ne mora da ima sličan stil života ili životno iskustvo kao vi, da bi vam pomogao u sagledavanju negativnih obrazaca. Ali ako ne osećate poverenje prema terapeutu koji nije u braku i nema decu, svakako potražite nekog kome ćete verovati bezrezervno.

Bračna terapija može biti vrlo teška

Treba da znate da će bračna terapija ineti na videlo teške i bolne sadržaje – oni su već tu i deo su vašeg odnosa, ali na terapiji ćete ih prepoznavati i suočavati se sa njima, a to neće biti lako i neće ići glatko. Pre nego što postane bolje – pre nego što oboje primetite da ste napredovali u komunikaciji i da bolje funkcionišete (ili se složite da ste uradili sve što ste mogli i da je najbolje da se rastanete) može postati gore, teže i napetije. Vaš odnos se menja, a to pogoršanje shvatite kao prediktor poboljšanja. Jednostavnije rečeno, u jednom trenutku će biti gore, pre nego što postane bolje.

Pročitajte i ovo: Šta da radite kad osećate da ste usamljeni u braku

Obavežite se na najmanje tri meseca rada

Bračna terapija je dugotrajan proces, koji može potrajati mesecima, a možda i više godina. Za vreme kraće od tri meseca teško da možete postići neke pomake koje ćete biti u stanju da održite, odnosno, da usvojite alate koje ćete praktikovati u svakodnevnom zajedničkom životu. Zato dajte vremena terapiji da „proradi“ – tri meseca, najmanje. Nakon toga ćete verovatno želeti da produžite, jer ćete primetiti pomake i postaćete radoznaliji i hrabriji, a ako se to ne desi, možda ćete želeti da promenite terapeuta.

Bračna terapija nije „servis“ za partnera

Ako ste nagovorili partnera da krene sa vama na bračnu terapiju, jer očekujete da će vam ga tamo popraviti, pa ćete lakše izlaziti na kraj sa njim, bićete vrlo brzo vrlo razočarani. A možda ćete naći i da ste uvređeni, kada vas terapeut podstakne da preuzmete svoj deo odgovornosti za probleme u vašem odnosu. Za brak – i sve što se dešava u njemu – odgovorno je dvoje ljudi, a to ste vi i vaš partner. I vi zajedno tražite posredstvo i pomoć stručnjaka, da biste tačno identifikovali probleme, pronašli njihove najdublje uzroke i pronašli rešenja i kompromise koji oboma odgovaraju.

Potrebno je da oboje budete motivisani

Partner koji nije motivisan – a to znači spreman na promene, koje će nastati kao rezultat napredovanja u terapiji – može sabotirati terapiju, a to je gubitak vremena i novca. Pozitivna promena dolazi kada ste oboje motivisani, spremni da se uložite i izložite, da se potrudite, da učite i razvijate se.

Pomaže ako znate svoje okidače

Bračna terapija će biti lakša ako znate šta je ono što vam „pritiska dugmad“ i lansira vas van razuma i pristojnosti. Koje reči ili situacije su okidači za agresiju ili defanzivnost? Kada to znate unapred, možete ublažiti neprijatnost razotkrivanja na terapiji i lakše ovladati svojim osećanjima. Kada vam terapeut preporuči da prepoznate okidače u razgovoru (ponašanju), lakše ćete sprovesti njegov savet i praktikovati ga kao vežbu. Kada uočite okidač, ne reagujete kao što ste inače reagovali, već prekidate situaciju, tako što je fizički napustite, ili upotrebite distrakciju, odnosno, „napravite pauzu“ na određeni način, pre nego što budete u stanju da pružite adekvatnu povratnu informaciju.

Bračna terapija ne treba da bude poslednje sredstvo

Ne čekajte da udarite u zid koji je nastao između vas i partnera i da dostignete nivo teskobe koji narušava vaše mentalno zdravlje. Nemojte patiti predugo u odnosu u kome ste izloženi bilo kom vidu nasilja – bračna terapija treba da bude prvo, a ne poslednje sredstvo kojim ćete pokazati da odnosu dajete šansu i što ćete preduzeti da biste očistili toksičnost iz svoje veze. Dođite i započnite učenje komunikacije i razbijanje obrazaca, dok još ima prostora, dok se nikome još nije smučilo i dok se još volite i verujete jedno drugom.

Pročitajte i ovo: Problemi u odnosu koji nastaju kad partner ne želi da se menja

Naslovna fotografija: pexels.com 

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.