Recepti za čaj od jabuke – zdrav i idealan za hladne dane

Čaj od jabuke je jednostavan za pripremu, a njegovu aromu možete podesiti prema sopstvenom ukusu. Klasična kombinacija uključuje jabuke, čaj, prstohvat cimeta ili karanfilića – a odatle možete eksperimentisati i pronaći svoju omiljenu aromu.

Recepti za čaj od jabuke

Ostaci od jezgra i kore jabuke više nisu samo za sosove i džemove. Osim fantastičnog osvežavajućeg ukusa, čaj od jabuke nosi nezanemarljive zdravstvene prednosti, zbog kojih ćete želeti da ga redovno konzumirate.

caj od jabuke

Fotografija: Tijana Drndarski

Čaj od jabuke sa cimetom

Potrebna vam je jedna velika jabuka isečena na kriške (ili ogrizak i oljuštena kora, ako ste već pojeli unutrašnjost), dve šolje vode, jedna kesica crnog čaja, dva štapića cimeta, polovina kašičice vanilin ekstrakta (polovina isečene vanilije), med ili javorov sirup i kriška limuna za serviranje.

Za začinjeniju verziju idealnu za zimske dane, možete prilagoditi recept uz dodavanje četvrtine kašičice karanfilića (dva, tri klinčića suvog karanfilića), pola kašičice rendanog đumbira, pola šolje svežih listova nane, uz med ili javorov sirup za zaslađivanje i grančicu nane za ukras.

Priprema:

Sipajte vodu u šerpicu i stavite da provri, a zatim dodajte isečene jabuke, cimet i vanilu (ekstrakt ili štapiće). Ako pravite začinjeniju verziju, dodajte sve sastojke osim meda ili javorovog sirupa.

Smanjite temperaturu i neka se sve kuva još 15-20 minuta – što duže kuvate, to će biti aromatičnije. Kada završite kuvanje, dobro promešajte tečnost i procedite je kroz cediljku u čajnik, ili direktno u šolju u koju ste stavili kesicu crnog čaja.

Dodajte željenu količinu meda ili javorovog sirupa i ubacite krišku limuna ili grančicu nane. Prijatno!

 

Mešavina jabukovog čaja

Jabuka je toliko svestrana da je možete kombinovati sa raznim drugim voćem, biljkama i začinima. Kombinujte suve jabuke sa mentom, limunskom travom, limunom, hibiskusom i jagodama za savršen letnji napitak, a sa začinima za zimu.

Ne samo da su ukusne, domaće mešavine čaja su odlične za poklone – možete ih sipati u staklene teglice i podeliti sa porodicom i prijateljima.

Recept za mešavinu čaja sa jabukama, šipkom i hibiskusom

250 g sitno iseckanih suvih jabuka

250 g Rooibos čaja (izbor je na vama, ali ovaj je blag i slatkast)

50 g suvog šipka

50 g suvog hibiskusa

30 g suvih brusnica

8-10 štapića cimeta (po mogućstvu Cejlonski, ali može i običan)

8 štapića vanile, isečenih na male komade

Za pripremu čaja, stavite dve kašičice ove mešavine u šolju vruće vode i ostavite da se infuzira. Procedite i uživajte.

Suvi šipak, hibiskus i kamilica su najčešće korišćene opcije za ovakve mešavine. Hibiskus daje citrusni ukus i lepu crvenu boju čaju. Popularna alternativa je neven, koji ima specifičan ukus, ali u kombinaciji sa jabukama daje dubinu. Sastojke možete naći u prodavnicama zdrave hrane i lekovitog bilja i u bolje snabdevenim supermarketima.

Zašto je čaj od jabuke zdrav i koristan

Čaj od jabuke obiluje polifenolima koji pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi. Polifenoli smanjuju unos ugljenih hidrata i kontrolišu apsorpciju glukoze, a takođe pomažu pankreasu da proizvodi insulin.

Polifenoli i katehini u jabukama takođe pomažu u smanjenju lošeg holesterola i sagorevanju masti, dok fruktoza iz jabuka smanjuje fluktuacije u nivou šećera u krvi, sprečavajući prekomerno unošenje hrane.

Čaj od jabuke promoviše zdravlje srca i krvnih sudova, smanjujući rizik od ateroskleroze i srčanih bolesti. Polifenoli proširuju arterije srca, čime se smanjuje krvni pritisak i nivo holesterola.

Jabuke sadrže pektin, koji poboljšava probavu i pomaže u lečenju opstipacije i dijareje. Cimet takođe pomaže u varenju i stabilizaciji nivoa insulina.

Jabukov čaj je bogat antioksidansima koji jačaju imunitet, a sadrži i vitamin B6, koji pomaže u jačanju imunološkog sistema.

Potencijalne nuspojave su retke, ali ako ste alergični na jabuke ili voće iz porodice Rosaceae (kao što su kajsije, breskve ili jagode), treba izbegavati ovaj čaj. Takođe, prekomerna konzumacija cimeta može izazvati oštećenje jetre zbog prisustva kumarina.

Jabukov čaj je bezbedan za trudnice, pod uslovom da ne sadrži kofein.

Čaj možete spremiti u većim količinama i držati ga u frižideru oko nedelju dana. Sa kockicama leda ga tokom leta možete konzumirati kao ledeni čaj, dok će vam u hladnim danima više prijati topao, sa dodatkom začina.

Pročitajte i ovo: Neodoljivo ukusan i zdrav: Ove jeseni, menjamo kafu za kakao – evo zašto

Fotografije: Tijana Drndarski, Pexels

Brankica Milošević