Ćilibarna kiselina je odlična za kožu: Zbog ovih 5 razloga ćete početi da je koristite

Retinol, hijaluronska kiselina, vitamin C i svi ostali beauty sastojci mogu da sačekaju jer je sada došla na red – sukcinska ili ćilibarna kiselina. U pitanju je nova kiselina koja nudi niz različitih prednosti, uključujući prilično moćne sastojke za borbu protiv akni bez izazivanja iritacije. Deluje kao sastojak koji nećete želeti da prestanete da koristite kada saznate koje su mu sve prednosti.

Šta je ćilibarna kiselina?

Ćilibarna kiselina je organski sastojak koji se prirodno nalazi u ćilibaru ili šećernoj trsci, ekstrahovan procesom fermentacije. U istom je rangu jačine kao i hijaluronska kiselina. Sve više naučnih studija potvrđuje efikasnost ove kiseline kao proizvoda koji se uspešno bori protiv starenja i akni. Iako se godinama koristi u evropskim zemljama zbog svojih medicinskih prednosti, ova kiselina je, zapravo, relativno nova u industriji lepote.

Ćilibarna kiselina – prednosti

Nežno vrši piling

Za razliku od agresivnijih kiselina koje štete barijeri kože, ova kiselina regeneriše pH ravnotežu kože. Ne bi trebalo da vas plaši prelazak na proizvode sa ćilibarnom kiselinom. Ona će nežno ukloniti mrtve ćelije bez izazivanja crvenila ili iritacije. To je čini odličnom za sve tipove kože, čak i za osetljivu.

Reguliše proizvodnju sebuma

Ćilibarna kiselina može da pomogne u kontroli i balansiranju proizvodnje sebuma kako bi se smanjio sjaj i višak masnoće. Zato se preporučuje osobama sa masnom kožom i onima koji su skloni aknama. Sprečava da dođe do začepljenja pora što dovodi do smanjenja ukupnog izgleda i veličine pora.

Ublažava fine bore

Zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima, ćilibarna kiselina štiti kožu od oštećenja slobodnih radikala, kao što su zagađenje i izlaganje UV zračenju, za koje se zna da doprinose prvim znacima starenja.

Obnavljaju se ćelije

Ukoliko želite da vam koža bude čvrsta i elastična, dobe vesti su da ćilibarna kiselina ubrzava metaboličke procese koji stimulišu podmlađivanje kože.

Ćilibarna kiselina ublažava izbijanje akni

Ova kiselina menja pravila kada se radi o lečenju akni i bubuljica. Dok deluje kao antimikrobni agens, kiselina sprečava razmnožavanje bakterija i gljivica na koži i samim tim će akne i bubuljice manje izbijati.

Hidrira kožu

Ćilibarna kiselina je po strukturi veoma slična lipidima u koži i efikasan je hidratant. Ovaj sastojak dodatno omekšava kožu, a prednosti su vidljivije ukoliko ćilibarnu koristite zajedno sa hijaluronskom kiselinom.

Da li je pogodna za sve tipove kože?

Ćilibarna kiselina ima sposobnost da kontroliše sebum, te je veoma pogodna za masnu kožu i kožu sklonu aknama. Međutim, lepota je u tome što svako može imati koristi od tretmana ćilibarnom kiselinom jer je bezbedna za sve tipove kože. Usvojite minimalistički pristup i potražite tretmane sa ćilibarnom kiselinom jer će vam koža biti blistavija.

Neželjeni efekti

Stručnjaci veruju da nema neželjenih efekata kada je u pitanu ćilibarna kiselina. Malo je verovatno da će izazvati bilo kakve probleme zbog svoje smirujuće, hidratantne i bezbedne formule koja prija čak i osetljivoj koži. Imajući to u vidu, kao i sa svakim novim sastojkom, počnite polako, testirajte proizvod i vidite kako vaša koža reaguje.

Kako se koristi ćilibarna kiselina?

U idealnom slučaju, najbolje je da se ćilibarna kiselina koristi kao serum ili u vidu tretmana. Molekuli ove kiseline su suviše mali te u kombinaciji sa teškim proizvodima ne bi efikasno mogli da prodru u kožu. Ukoliko želite da je uvrstite u svoju dnevnu rutinu koja uključuje tretiranje akni, striktno se pridržavajte uputstva za korišćenje proizvoda i uvek se konsultujte sa svojim dermatologom.

Deluje nam da će tek uslediti prava groznica za ćilibarnom kiselinom, sastojkom koji je toliko koristan u borbi protiv bubuljica i akni, a pritom, odgovara svakoj koži. Ne sumnjamo da će zbog svih navedenih benefita biti jedan od omiljenih sastojaka u beauty industriji.

Pročitajte još i: Šminka za žene preko 40: 7 saveta koji će vas podmladiti

Naslovna fotografija: pexels.com

Marija Gavrilović