Kako da napravite fantastične cvetne aranžmane

Cvetni aranžman je najlepši prirodan način da oplemenite svoj dom, unoseći u njega estetski i mirisni ugođaj, zbog koga ćete se osećati prijatno i radosno. Kupiti cveće i staviti ga u vazu može biti dovoljno, ali napraviti sopstveni cvetni aranžman, podiže ovaj ugođaj na viši nivo. Bez obzira da li berete cveće iz svoje bašte, ili ga kupujete na cvetnoj pijaci, pravljenje struktuiranog cvetnog aranžmana – pravog umetničkog dela – veoma je izazovno. Treba da postignete pravu ravnotežu između privlačnih centralnih cvetova i materijala za punjenje aranžmana, koji vašem buketu dodaje teksturu i gustinu.

Sa kojom god vrstom cveća i zelenila radili, svaki cvetni aranžman treba da ima nekoliko osnovnih elemenata. Od skromnih do impresivnih buketa, postoji osnovna formula, koju možete pratiti i koja je primenljiva na svaku vrstu cvetnog aranžmana, bez obzira na njegovu veličinu.

Izaberite vazu za vaš cvetni aranžman

Kada birate posudu za svoj cvetni aranžman, odlučite se za onu koja odgovara vašim potrebama – a koje su vam potrebe, utvrdićete tako što ćete prvo razmotriti gde želite da vam cveće stoji. Ako želite da cveće zauzima centralno mesto na stolu ili u prostoriji, odaberite višu i veću vazu, a ako planirate da stoji na polici u uglu, izaberite pliću i manju vazu. Ukoliko se tek oprobavate u aranžiranju cveća, neka to bude vaza uskog otvora – one sa širokim otvorom su uvek izazov.  Ali ako imate samo jednu vazu – ona usmerava veličinu i impozantnost vašeg aranžmana (dok ne nabavite više različitih vaza).

Koristite pomagala

Profesionalni aranžeri koriste pomagla da se cvetovi ne bi nakrivili i da bi ostali na mestu. Možete nabaviti pomagala – plastične umetke za vaze sa rupama za stabljike – a možete koristit selotejp ili „pileću žicu“ da podelite otvor vaze na delove, kroz koje ćete ubacivati stabljike i koji će osigurati da svaki cvet i list ostane na mestu. Jednostavna mreža lepljive trake, olakšaće vam posao. Sipajte vodu u vazu pre nego što počnete da pravite strukturu, jer će posle biti teško, a ako želite da promenite vodu, računajte sa tim da ćete poremetiti aranžman.

Pročitajte i ovo: Začinsko bilje koje možete uzgajati na terasi

Dodajte zelenilo u cvetni aranžman

Napravite osnovni sloj za svoj cvetni aranžman, tako što ćete prvo ubaciti zelenilo – ovo se koristi za stvaranje strukture, ili gnezda u posudi, koje će podržavati cvetove. Možete dodati nekoliko vrsta zelenila, da biste imali zanimljivu bazu sa mnogo teksture – duga, tanka „pera“ ukrasne trave izgledaju divno u čistom i jednostavnom dizajnu, ali ponekad vam je potreban veliki, sjajan, mesnati list, da bi dodali dramu. Budite maštoviti – pogledajte okolinu u svom komšiluku, žbunje, bršljan, korov – ima mnogo toga običnog, što će vaš cvetni aranžaman učiniti zanimljivim i neobičnim.

Odaberite fokalne cvetove

Fokalno cveće je centralno, ono u sredini, koje prvo skreće pažnju i oko koga se gradi ostatak aranžmana. To može biti jedan krupan i upadljiv cvet, kome će svi ostali dodaci biti pratnja, koja mu se klanja i ističe njegovu lepotu i eleganciju, a može biti i nekoliko cvetova iste vrste, ili možete upariti dve vrste fokalnog cveća. Odlučite se za neparan broj cvetova prilikom aranžiranja središta, jer će to vašem buketu dati prirodniji izgled.

Sekundarno cveće – struktura cvetnog aranžmana

Sekundarno cveće podržava ono glavno i predstavlja sloj između fokalnog cveća i punjenja. To može biti raznobojno cveće, glave drugačijeg oblika u odnosu na fokalni cvet, mogu biti pupoljci, ili rascvetani cvetovi (ili kombinovano). Izaberite nekoliko različitih vrsta sekundarnog cveća u različitim bojama i teksturama, da biste stvorili raskošno okruženje kojim dominiraju cvetovi u centru. Ako volite simetriju, možete odabrati da vam svo cveće – i ono u sredini i ono koje ga podržava, bude okruglo, slične teksture i različite boje, a ako volite dramatičniji efekat, fokalni cvet (ili cvetovi) mogu da budu sasvim različitog oblika i teksture u kontrastu sa okolnim cvećem.

Cveće za punjenje

Posmatrajte svoj cvetni aranžman iz svih uglova i pronađite praznine koje treba popuniti – tu dolazi vaše cveće za punjenje. Izaberite sitne višeglave grančice ili stabljike, sa cvetovima ili pupoljcima, umešajte ih u sloj zelenila i na kraju popunite sve što vam se čini prazno, ili tamo gde se vide pomagala koja drže stabljike.

Držeći se ove formule – posuda, zelenilo, centralno cveće, sekundarno cveće i cveće za popunjavanje, možete eksperimentisati sa bojama, oblicima i teksturama i praviti prava umetnička dela, koja će vam pružiti užitak i dok ih izrađujete, kao i svaki put kad ih pogledate.

Pročitajte i ovo: Trendovi za uređenje doma koje ćemo voleti u 2023. godini

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.