Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dejting u četrdesetoj

Ako ste u poziciji da u četrdesetoj tražite partnera, to svakako može biti teže i drugačije nego u dvadesetoj, a predrasude koje vas okružuju i koje možda i sami imate, a da ih i niste svesni, ne olakšavaju stvari. Bez obzira da li ste razvedeni, u udovištvu, ili se nikada niste udavali, da li ste samohrana majka, ili uopšte nemate dece, vi se ne uklapate u društvene okvire i toga možete biti bolno svesni. Možete se osećati prkosno, razočarano, možete osećati stid, krivicu, strah, jer ta osećanja idu u paketu sa predrasudom da ste negde pogrešili i verovatno i dalje grešite, kad se u tim godinama već niste „sredili“. Pustite to. Tu ste gde ste i to je vaš put, vaš izazov i vaše iskušenje. Oni koji se jesu „sredili“ imaju drugačije probleme, strahove i mrakove, nijedan model življenja nije bez opterećenja očekivanjima, strahovima i brigama.

Bez obzira da li ste sami odabrali poziciju u kojoj se nalazite, ili ste u nju postavljeni sticajem životnih okolnosti, prihvatite svoju sadašnjost i prigrlite je – gledajte prednosti. Još uvek imate šansu da pronađete ljubav, jer ona se može pojaviti u bilo kom momentu u životu, nezavisno od godina i bračnog statusa. Verujte u to i postanite primer za druge (brojne) žene koje su u istoj poziciji kao vi. Dejting u četrdesetoj je evolutivni izazov, a vi mu se hrabro odazivate, sa poverenjem u srcu i otvorenog uma. Dakle, kako da pristupite dejtingu u ovim okolnostima?

Godine vam obezbeđuju određene prednosti

Zabavljanje u četrdesetim razlikuje se po tome što ste imali vremena da otkrijete šta je ono što želite, a šta ne. Bolje razumete sebe, znate ko ste i šta tražite u odnosu. Imali ste dovoljno iskustva, isprobali ste sebe, doživeli ste emotivne uspone i padove, imate više mudrosti, sigurniji ste u sebe i znate svoju vrednost – bolje ste opremljeni da pronađete ljubav. Znate šta nudite i razumete da zaslužujete da vam bude adekvatno uzvraćeno. Sa 40 se bolje osećate u svojoj koži nego sa 30, kada još uvek tražite svoje uporište u životu. Sa 30 ste svakako stabilniji nego sa 20, ali još uvek gradite karijeru, otkrivate dinamiku prijateljstva, svedočite ljubavnim razočaranjima i neuspesima u svom okruženju. Životne prilike i izazovi smenjuju se velikom brzinom. Sve što iskusite sa 30, pretvara se u mudrost sa 40. A to znači da dejtingu možete pristupiti rasterećeni od nerealnih očekivanja, svesni da su zaljubljenost i romantična osećanja precenjena, i da prava vrednost leži u kompatibilnosti, poštovanju, poverenju. Možete spustiti najveći deo prtljaga koji ste sebi natovarili na leđa u tridesetim, jer više nigde ne žurite i nikome se ne dokazujete.

Posvetite se dejtingu

Ulaganje u ono što vam je važno, pravilo je koje važi u svim životnim aspektima. Zato se nemojte baviti dejtingom usput, nego se posvetite. Uvrstite dejting u svoje prioritete, izdvojte vreme i uložite energiju, odreknite se nekih drugih stvari, ako je potrebno. Važno je da tako postupate, jer to hrani uverenje da je vaš emotivni život važan, da su prisni odnosi važni i lepi i da oplemenjuju život i da potraga za ljubavlju nije smešna i neprilična zabava u vašim godinama, već odražava vašu rešenost da živite punim životom, podseća vas da imate toliko toga da pružite i da je još mnogo važnih iskustava pred vama.

Deca se i te kako računaju

Ako imate decu, ona su verovatno u osetljivom (pubertetskom) uzrastu i vaši izbori utiču na njih. Baš zbog ovoga, mnoge samohrane majke se odriču potrage za ljubavlju, ili kriju svoje veze, da ne bi uznemirile decu. Pokušavajući da poštujete njihova osećanja, morate poštovati i svoja. Deca ne moraju da vide kako privremeni partneri ulaze i izlaze iz vašeg života, vaša potraga je vaša stvar, ali ne treba ih lagati. Ona treba da budu svesna da vi imate svoj život, koji nema veze sa njima i da to osim što idete na posao, znači i da idete da se zabavljate, onako kako to odrasli čine. Upoznavanje dece sa novim partnerom treba da nastupi kada osećate da je vreme za to, kada ste sigurni u svog partnera i kada ste oboje spremni za to. Ako i on ima decu, pravila su ista – poštovanje i iskrenost, pre svega. Ako planirate o zajedničkoj budućnosti, morate pažljivo i taktično pristupiti „spajanju porodice“, odnosno, morate proširiti koncept porodice. Taj prošireni koncept uključuje i nove partnere vaših bivših partnera (roditelja vaše dece), kao i decu koja se mogu roditi u novim odnosima.

Izlečite stare rane

Ovo je, zapravo, najvažniji posao koji treba da obavite, da biste uopšte bili u stanju da učestvujete u posvećenoj vezi u zrelim godinama. Morate preboleti – šta god bilo to što morate preboleti (prevaru, izdaju, razvod, gubitak partnera, obrazac po kome birate uvek slične tipove sa kojima ulazite u toksičan odnos, zavisnost od zaljubljenosti…), a to zahteva ozbiljan rad na sebi, ogromno poštenje prema sebi i još veću hrabrost. Kada iscelite svoje srce, povećavate šanse da uspostavite zdravije odnose, odnosno, da se okrenete ljudima sa kojima možete imati zdrave veze.

Naučite da pravite kompromise bez žrtvovanja

Ako ste navikli na nezavisnost i samostalnost, može vam biti teško da pravite kompromise u vezi, jer možete osećati da se odričete dela sebe, da biste se „uklopili“ u odnos. Ali, postoji razlika između žrtvovanja i pravljenja kompromisa, a vi je morate prepoznati i naučiti kako da balansirate. Pre svega, potrebno je da znate kako se osećate u vezi, kao i zašto se tako osećate. Ako osećate da gubite sebe na bilo koji način, to je žrtva. Ali, možda to osećanje dolazi kroz obrazac koji treba da prevaziđete, možda ono nije autentnično, već je posledica uverenja da će vas veza zarobiti i sputati. Kad gajite to uverenje (nesvesno), onda u odnosu pronalazite potvrdu da je to tačno. Dakle, možda sabotirate svoju sposobnost za parovanje i postizanje kompromisa. Osvestite šta je ono što vam je potrebno da biste živeli uravnoteženim životom i poštujte to. Prava osoba će to razumeti i poštovaće vas, zato što poštujete svoje potrebe i poznajete sebe.

Smanjite pritisak očekivanja

Ne morate postići cilj, kao što je da do pedesete budete u braku, ili stabilnoj vezi, jer to nije način da pronađete ljubav, nego da sebi natovarite dodatni pritisak i od onoga što treba da bude zabavno istraživanje, napravite izvor stresa. Zabavljajte se! Dejting ne obavezuje, čak ni ako vam se osoba koju ste upoznali dopada. Dajte sebi vremena da nekog bolje upoznate, nemojte gubiti vreme na one koji vam ne izazivaju ni najmanju želju da ih bolje upoznate. Pronađite nekog sa kim ćete uživati u istim stvarima, u čijem prisustvu ćete se osećati živo i uključeno, ko vas interesuje i sa kim vam je zabavno. Kad sretnete takvu osobu, može se ispostaviti da ćete sa njom bolje razviti prijateljstvo, nego romantičan odnos, ali to nije gubitak, nego dobitak – ne očekujte da ste „rešili“ pitanje ljubavi čim vam se neko više sviđa i više vam prija nego drugi. Setite se da ste tu da biste se zabavljali i opustite se. Što se smirenije osećate, veće su šanse da izgradite dobre i stabilne odnose.

Ne ignorišite crvene zastavice ranog upozorenja

To je ono što radi pritisak, preterana očekivanja, silna želja da što pre nekog nađete, da se zaljubite, da se predate – možete zanemariti znake ranog upozorenja, zato što vas više interesuje prilika da nešto doživite, nego kvalitet doživljaja. Posmatrajte i verujte u ono što vidite, a videćete, osim ako želite da žmurite. Nedoslednost, neodgovornost, loš karakter, neiskrenost – to niko ne može da krije, barem ne dugo. Verujte svom osećaju i ako vam je nešto sumnjivo, nemojte to zanemarivati. Obratite pažnju i ako uočite da je osoba sa kojom izlazite arogantna, nestabilna, nezainteresovana, nepoštena – nemojte je više viđati, koliko god imala drugih očaravajućih kvaliteta.

Recite DA (stvarima koje biste inače zaobišli)

To može značiti da ćete pristati na umrežavanje i dejting aplikacije, pridružiti se klubovima i udruženjima gde možete sresti ljude sličnih interesovanja, pristati na sastanak po preporuci, prići nekome prvi i preuzeti inicijativu… Sve to povećava vaše šanse da pronađete pravu osobu, koju možete sresti bilo gde i bilo kada u životu.

Naslovna fotografija: 

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.  

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.