Kako dekoracija u našem domu utiče da ostanemo spokojni

Da li ste ikada uhvatili sebe kako sedite na kauču u dnevnoj sobi i nešto vam ne da mira? U tom trenutku shvatite da vam boja na zidu više ne odgovara i uliva vam nervozu. Slično je i sa zatvorskim ćelijama, sudnicama, ali i prostorijama u našem domu. Znate li šta im je zajedničko i zašto ih stavaljamo pod isti koš? Dekoracija u domu je veoma važna jer utiče na našu psihu.

Sve su ovo primeri prostora, zatvori i sudnice, koji koriste boju, teksturu, osvetljenje i raspored prostorija da izazovu određene emocije kod ljudi koji se tu nalaze ili žive. Naša sposobnost da pronađemo fizičku udobnost i vizuelnu inspiraciju je od vitalnog značaja za mir u glavi i naše blagostanje. Ova tema je dobila na važnosti tokom pandemije korona virusa, kada smo svi više vremena provodili u toplini svog doma.

Pojedini od nas su srećni i smireni kad završe sa čišćenjem i organizacijom prostora. Međutim, postavlja se pitanje, šta kada sve to završimo, a i dalje osećamo nemir? Dekoracija u domu je nekada presudna, kao na primer, ona slika koju još uvek niste zakačili. U nastavku pročitajte nekoliko mudrosti dizajnera koje će vam pomoći da podignete raspoloženje i boostujete svoje mentalno zdravlje.

Emocionalna sigurnost

Učinite da se osećate sigurno u prostoru u kom često boravite, bilo da je to zatvaranje svih prozora pred spavanje ili zaključavanje ulaznih vrata. To će učiniti da osetite prostor u svom domu i njegovu sigurnost jer ćete mentalno biti slobodniji i mirniji. Kad imate mentalne blokade ili se osećate nesigurno, želećete da prostor u kom ste – bude udoban.

Porodične fotografije

Koliko je važno da nameštaj bude u skladu sa vama, toliko je bitno da budete okruženi porodičnim fotografijama, ali bez preterivanja. Ali, ako to nije vaš fazon, nemojte ih stavljati na vidno mesto silom, jer ćete ipak tu živeti. Ukoliko volite fotografije, izaberite ljude koje želite da viđate na njima, bilo da su to članovi porodice ili prijatelji.

Izaberite boje na osnovu svoje idealne energije

Kod ove stavke je ključno da uzmete u obzir dva faktora: kako ćete da koristite sobu i da li će biti praktična, kao i kako ćete se osećati dok boravite u istoj. Kada se koriste kontrastne boje, posebno one sa više topline i zasićenosti, prostorija deluje energičnije. Boje sa manje varijacija će vam dati suprotan efekat, stvarajući mirniju i tihu atmosferu, što posebno važi za hladnije nijanse.

Konačno, kada birate boje, obratite pažnju na veličinu sobe. U manjim prostorijama gde je prostor ograničen, korišćenje hladnih nijansi nam takođe može omogućiti da mentalno „poguramo“ zid ili predmete, jer psihološki deluje da se ove boje povlače. Međutim, ako se nadate da ćete stvoriti udobnost u većem prostoru, toplije nijanse su odlične jer čine da sve deluje ušuškanije.

Pročitajte još i: Trendovi za uređenje doma koje ćemo voleti u 2023. godini

Dodajte zdravu dozu prirode

Kad smo okruženi prirodom – uvek se osećamo bolje, opušteniji smo i kreativniji. Zato imajte biljke u svom domu, naročito ako nemate dvorište ili terasu. Osećaj koji dobijamo, kad su biljke strateški postavljene po prostorijama, jeste ušuškanost i toplina. Što se kuhinje tiče, ako ste malo više praktičniji tip ličnosti, unesite začinsko bilje i uvek ćete imati šta da iskoristite za omiljeno jelo.

Ubacite vidljive strukture drveta

Pokazalo se da vidljive strukture drveta imaju pozitivan uticaj na smanjenje nivoa stresa, istovremeno povećavajući naše blagostanje. Ovaj efekat možete postići stolovima u dnevnoj sobi, kancelariji ili trpezariji, daskama za sečenje ili klub-stočićima.

Kreirajte flow

Kako bi doživljaj bio bolji, kada uređujete dom, razmislite o kretanju kroz isti. Strateški pozicionirajte nameštaj i time stvorite udobniji prostor i kretanje. Eksperimentišite, pomerite nameštaj od zida, stavite lampu na mesto na koje inače ne biste.

Setite se ljubimaca

Ljubitelji životinja znaju o čemu govorimo. Ljubimci zauzimaju posebno mesto u našim srcima, ali i njihovo prisustvo nas čini da se osećamo spokojnije i imaju pozitivnog uticaja na mentalno zdravlje. Na primer, kada radite, možete da napravite mesto samo za svog ljubimca gde će ležati ili sedeti blizu vas. Tako ćete se osećati smirenije i lakše ćete prebroditi svoje obaveze, a ljubimac će uživati jer provodi vreme sa vama.

Prirodno svetlo

Bez obzira da li ste lično iskusili sezonski afektivni poremećaj (SAD) ili sezonsku depresiju, verovatno znate da izlaganje prirodnom svetlu može imati veliki uticaj na naše raspoloženje, kvalitet sna i opšte mentalno blagostanje.

Brzo rešenje za prostore u vašem domu sa ograničenim prostorom ili nedostatkom prirodnog svetla je postavljanje ogledala na zidove preko puta prozora. Zbog refleksije će se činiti da vaš prostor izgleda svetlije i veće. Isto možete postići i mirnijim bojama koje ćete odabrati za svoj prostor.

Unesite nežnost

Materijali, takođe, igraju veliku ulogu kad percipiramo određeni prostor. Birajte mekane tkanine poput ćebadi, jastuka sa sličnom strukturom, velikih zavesa. Možete ubaciti i mekani tepih koji, kad zakoračite bosim nogama, stvara osećaj topline.

Nemojte previše da analizirate

Ovi saveti nisu pravila i nešto čime morate da se opterećujete. Gledajte to iz ovog ugla – gajite i planirajte ga kao svoj mali projekat koji će vam dati inspiraciju. Uživajte u celom procesu jer je dekoracija u domu nešto sa čime ćete živeti, bar izvesno vreme.

Pročitajte i: Kako da napravite fantastične cvetne aranžmane

Naslovna fotografija: unsplash.com

Marija Gavrilović