8 jednostavnih načina da dekorišete uskršnju trpezu

April je već uveliko u Beogradu, a samim tim je vreme da počnemo sa razmišljanjem o Uskrsu. Ovaj voljeni praznik nam je sve bliži, a ono čemu većina nas teži je da impresioniramo goste dobro spremljenim ručkom ili večerom, kao i kreativno dekorisanom trpezom. Kada je u pitanju dekoracija za uskršnju trpezu, uvek možete da se oslonite na tradicionalni pristup i mešanje pastelnih boja sa raznovrsnim motivima jaja i slatkih zečeva. Sa druge strane, možete ići minimalističkom rutom, kako biste samo naglasili praznični osećaj u tonovima i dekorativnim sitnicama koje imaju sentimentalnu vrednost. Lepota uskršnje trpeze je to što je, zapravo, sve na vama! Kako bismo vas inspirisali, u nastavku smo pripremili zabavne, elegantne, i raznobojne ideje za dekoraciju koju možete primeniti tokom predstojećeg prazničnog perioda.

Ovo je dekoracija za uskršnju trpezu koju treba da isprobate

Salvete u obliku zeca

Ova slatka uskršnja dekoracija je idealna opcija ako želite da idete minimalistički, jer ne zahteva mnogo stvari, i ne zauzima mnogo prostora na stolu. Najbolje od svega je što ih možete napraviti za oko deset minuta, a vašoj uskršnjoj trpezi će u trenutku dodati praznični šarm.

Kako da ih napravite: Obojte male drvene perle u roze, ostavite ih da se potpuno osuše. Presavijte salvetu napola, od ugla do ugla, a zatim ih umotajte.. Savijte umotanu salvetu u U-oblik. Obmotajte malo rafije oko salvete i provucite je kroz perle. Razbarušite rafiju da napravite brkove.

Mesingani svećnjaci sa jajima

Ovaj jednostavni trik za dekoraciju će vam se sigurno dopasti, jer ne zahteva previše pripreme. Sigurni smo da svi imate makar jedan ili dva svećnjaka kod kuće – pa čak i ako nisu mesingani, mogu se iskoristiti za uskršnju trpezu. Postavite ukrasna jaja u različitim veličinama i bojama na starinske mesingane ili staklene svećnjake da biste napravili svečani prikaz na trpezi.

Uskršnje drvo

Ako do sada niste čuli za uskršnje drvo, u pitanju je nemačka tradicija dekorisanja koja datira vekovima unazad. Kako biste napravili svoju verziju, napunite metalnu kutiju ili vazu sa stiroporom za cveće i u njega zabodite cvetajuće grane vašeg izbora. Zakačite papirna, drvena ili jaja od stiropora koja su ofarbana u šarene boje, koristeći satensku traku koja je omotana oko jajeta ili pričvršćena metalnom kukicom. To je sve! Začas ćete uneti uskršnji duh u svoj dom, a možete napraviti i manju verziju koja će stajati na trpezi.

Cveće od filtera za kafu

Dekoracija za uskršnju trpezu ne mora da bude teška, a ovo je odlična opcija ako ne želite da potrošite mnogo vremena. Možete ih postaviti na centar stola i poređati ih kao podlogu za dekorativna jaja.

Kako da ih napravite: Potopite filtere za kafu normalne veličine (biće vam potrebno četiri do šest za svaki cvet) u razvodnjenom rastvoru boje i ostavite da se potpuno osuše. Isecite u cvetove različitih veličina i složite ih od najvećeg do najmanjeg. Papir u centrima pričvrstite lepkom. Zalepite papir-mašne ili šolju za slatkiše na sredinu svake. Napunite ih slatkišima.

Bela i pastelna dekoracija za uskršnju trpezu

Ovaj stoni pejzaž u potpunosti označava Uskrs, ne zalazeći u preteranost. Posebno nam se dopada pastelni stolnjak sa motivima jaja, praćen šarenom dekoracijom slatkiša i belih zečeva.

Šumska uskršnja trpeza

Napravite ovaj rustični i cvetni prikaz tako što ćete oblikovati različite lisnate biljke i jaja prekrivena mahovinom u ravnu liniju na sredini stola. Drvene ploče, gomile mahovine i šarena jaja takođe doprinose prazničnom osećaju. Možete kreirati i personalizovana uskršnja jaja korišćenjem male četkice za nanošenje žuto-smeđe akrilne boje (razređene sa malo vode) na neobojenim jajima. Zatim koristite zlatnu olovku da rukom napišete inicijale gostiju. Na kraju ih postavite na tanjir tako što ćete ih staviti preko salvete, zajedno sa malo lišća.

Cvetni venac kao uskršnja dekoracija za trpezu

Kada su praznici u pitanju, ne možete imati previše cveća. Prema tome, zašto ne biste svakom gostu dali cvetni venac koji će se naći oko njihovog tanjira? Ukoliko nemate vremena da se bavite pravljenjem prirodnog venca, uvek je dobra opcija da pronađete tanje, veštačke vence, koje ćete koristiti iz godine u godinu za različite svrhe.

Stono drvo sa jestivim ornamentima

Već smo naveli jedan primer uskršnjeg drveta, ali nam se ovaj primer posebno dopao, a sigurni smo da će se svideti i vama. Ornamenti i drveće ne bi trebalo da se posmatraju kao dekoracija koja je rezervisana isključivo za Božić i Novu godinu. Bilo da se odlučite da ga postavite na sto za ručavanje, šank ili radnu površinu, verujemo da će svi gosti biti željni da skinu barem jedan slatkiš sa vašeg drveta. Možete ih dekorisati šećernim kolačićima ili čokoladicama, a za vezivanje koristite satenske trake pastelnih boja.

Dekoracija za uskršnju trpezu ne mora da bude komplikovana i teška. Ovi laki predlozi će vam za tren poboljšati atmosferu na stolu za ručavanje, a vaši gosti i porodica će se oduševiti sitnim detaljima kojima ste pridali pažnju! Nemojte se plašiti da eksperimentišete u skladu sa svojim afinitetima, jer nema pogrešne formule za dekoraciju prazničnog stola!

Srećno dekorisanje!

Pročitajte i ovo: Šta znače popularni Feng Shui simboli i kako da ih koristite u svom domu

Naslovna fotografija: pexels.com

Nenad Grubanoski