Tri laka deserta za celu porodicu

Da biste brzo napravili desert za celu porodicu, potrebni su vam sastojci od kojih pojedine verovatno imate u ostavi, ali druge treba da nabavite prema receptima. Zato priprema oduzima svega desetak minuta!

Tri recepta za lak i ukusan desert

Banana karamel hleb sa pudingom

Za pripremu četiri porcije ove poslastice potrebno vam je samo deset minuta, a od sastojaka pola kilograma banana-hleba isečenog na parčiće debljine 2 cm, 3 jaja, 25 grama rastopljenog putera, 1 šolja mleka, 1 kašika šećera, 1 kašičica paste od vanile, trećina šolje karamel-sosa za desert, 4 kašike sladoleda od vanile i šećer u prahu za serviranje.

Podelite banana-hleb na četiri jednaka dela, stavite u podmazanu posudu pogodnu za mikrotalasnu pećnicu i svako parče prelijte istopljenim puterom.

Umutite jaja, mleko, šećer i vanilu u činiji i sipajte smesu ravnomerno, na svako parče banana-hleba. Zatim svako parče prelijte sa dve kašičice karamel-sosa. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u mikrotalasnu peć (na visoko) i zagrevajte 6, 7 minuta, da se krem stegne.

Prelijte sladoledom od vanile i preostalim karamel-sosom i pospite šećerom u prahu pred služenje.

Pročitajte i ovo: Nini Panini: 3 recepta za poslastice koje se tope u ustima

Desert od pečenih jabuka sa cimetom

Za četiri porcije koje ćete pripremiti za desetak minta, potrebna vam je 1 šolja brašna, četvrt kašičice sode bikarbone, 1 šolja hladne soda-vode (gazirana voda), pola šolje šećera, kašičica cimeta u prahu, 2 velike ružičaste jabuke, biljno ulje za prženje, kao i trećina šolje zlatnog sirupa i 4 kašike sladoleda od vanile, za posluživanje.

Pomešajte brašno i sodu bikarbonu u činiji, postepeno dodajte soda-vodu mešajući, da dobijete glatku smesu. U drugoj posudi pomešajte šećer i cimet, oljuštite jabuke, očistite jezgro i isecite na debele krugove.

Zagrejte ulje u velikom i dubokom tiganju na srednje jakoj temperaturi, a zatim umočite krišku jabuke u testo, pustite da se višak ocedi i stavite u tiganj. Stavite onoliko kriški koliko može da stane, da se svaka ravnomerno prži, sa obe strane (par minuta, dok ne porumeni) i ponovite postupak dok ne ispečete sve kriške jabuke. Prebacite pržene komade na tanjir obložen papirnim ubrusom, da upije višak masnoće, zatim umočite u šećer sa cimetom i stavite na tanjir za služenje.

Desert servirajte preliven sladoledom i zlatnim sirupom.

Desert sa bejlsom i maskarpone sirom

Kremasti umak od bejlisa i maskarponea, u stilu torte od sira, napravićete za deset minuta, a recept uključuje sastojke za 8 porcija.

Potrebno vam je 250 grama krem sira, 2 kašike smeđeg šećera, 2 kašičice ekstrakta vanile, trećina šolje bejlis likera, 250 grama maskarponea, rendana crna čokolada za ukrašavanje, bobičasto voće, kriške jabuka i hleb od bademovog brašna za posluživanje.

Umutite mikserom krem sir, sa supenom kašikom šećera i vanilom, dok se ne pretvori u meku smesu. Dodajte bejlis i mutite dok se ne sjedini. Ubacite maskarpone sir i pomešajte.

Sipajte umak u činijice, pospite rendanom čokoladom i poslužite desert uz voće, sa hlebom od badema za umakanje. Prjatno!

Pročitajte i ovo: Nini Panini: Parfe sa lešnikom i cimetom

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.