Prosvetljeni ego – znate li ko su duhovni narcisi?

Duhovni narcisizam predstavlja složen i pomalo paradoksalan pojam, jer se duhovnost obično povezuje s poniznošću, saosećanjem i nesebičnošću. Međutim, kada duhovne prakse ili uverenja postanu alat za podsticanje ega, može se razviti oblik narcisizma koji se manifestuje kroz duhovne aspekte.

Duhovni narcisizam može se definisati kao sklonost osobe da koristi svoju duhovnost kao sredstvo za postizanje lične dobiti, validacije ili osećaja superiornosti. Osobe koje pokazuju ovakvo ponašanje često se osećaju duhovno iznad drugih. Smatraju da imaju posebne sposobnosti, viši stupanj “prosvetljenja” ili da su postigle veći nivo duhovne svesti. Traže stalnu potvrdu svojih duhovnih postignuća od drugih, često deleći svoje iskustvo u potrazi za pohvalama. Ujedno, kritikuju ili osuđuju one koji ne prate njihove duhovne prakse ili uverenja, često tvrdeći da drugi nisu “prosvetljeni” ili su na nižem duhovnom nivou. Ova potreba za dokazivanjem superiornosti i traženje validacije može voditi eksploataciji duhovnih praksi ili uverenja za manipulaciju ili postizanje vlastitih ciljeva.

Kako prepoznati duhovni narcisizam kod drugih:

 • Superioran stav: Smatraju da su duhovno iznad drugih zbog posebnih sposobnosti ili postignutog “prosvetljenja”.
 • Potreba za validacijom: Stalno traže potvrdu svojih duhovnih postignuća od drugih.
 • Osuda drugih: Kritikuju ili osuđuju one koji ne prate njihove duhovne prakse ili uverenja.
 • Eksploatacija duhovnosti: Koriste duhovnost za manipulaciju ili postizanje vlastitih ciljeva.

Kako prepoznati duhovni narcisizam kod sebe:

 • Samopouzdanje bazirano na duhovnim postignućima: Osećate se kao bolji ili gori u odnosu na druge na temelju vaših duhovnih praksi ili razumevanja.
 • Teškoće u prihvatanju kritike: Osećate se ugroženo ili napadnuto kad vam neko postavi pitanje o vašim duhovnim uverenjima ili praksama.
 • Konstantna potreba za validacijom: Osećate potrebu deliti svoja duhovna postignuća s drugima kako biste dobili pohvale ili potvrdu.
 • Negiranje drugih perspektiva: Verujete da je vaša duhovna staza jedina “ispravna” ili “najbolja”.

Haljina: Lindex, Šešir: P…S…Fashion, Torba: s.Oliver, Naočare: P…S… Fashion

Kako sprečiti duhovni narcisizam:

 • Refleksija: Redovno provodite vreme u introspekciji i analizi svojih motiva. Pitajte sebe: “Zašto ovo radim? Je li iz ljubavi ili iz potrebe za priznanjem?”
 • Praktikujte poniznost: Svako ima svoj jedinstveni put i da nema univerzalnog “pravog” puta u duhovnosti.
 • Tražite povratne informacije: Dopustite bliskim prijateljima i članovima porodice da vas povremeno “provere” i pruže povratne informacije o vašem ponašanju.
 • Učenje kroz volonterski/humanitarni rad: Angažujte se u aktivnostima koje podstiču nesebičnost i služenje drugima, kako biste skrenuli fokus s vlastitog ega.

Suočavanje s duhovnim narcisizmom, bilo kod sebe ili kod drugih, može biti teško, ali prepoznavanje ovog fenomena prvi je korak ka autentičnoj duhovnosti. Važno je kontinuirano preispitivati vlastite motive i biti svestan kako ego može uticati na našu duhovnu praksu. Autentična duhovnost trebalo bi da podstiče rast, razumevanje i povezanost s drugima, a ne osećaj superiornosti ili izolacije.

Pročitajte i ovo: Nepodnošljiva težina pritiska da “radimo” na sebi

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Vesna Laković van Kempen je sasvim slučajno postala preduzetnica u Mindfulness centru Novi Sad, a kasnije pokrenula i posao sa svojim suprugom u oblasti inovacija online obrazovanja – Bujoo education. Večiti volonter i aktivista, ljubitelj sarkazma, astrologije, filmova. Učesnici njenih edukacija je opisuju kao posvećenu i iskrenu, a bliski ljudi kao duhovitu, empatičnu i borbenu. Sebe opisuje kao nekog ko retko odustaje, obožava spontanost i nesvakidašnje ljude, a nada se da će jednoga dana postati pisac SF romana.