Sve što treba da znate o epiduralnoj anesteziji

Stava sam da u današnje vreme nema potrebe za bolom, neprijatnošću… Činjenica je da porođaj nije uvek bezbolan, a još manje prijatan i iskustvo koje žena ima tokom rađanja prvog deteta utiče na njenu odluku da li će ponovo zatrudneti i na svet doneti drugo ili čak treće dete.

U momentu porođaja, žena je vrlo ranjiva i prema njoj treba pristupiti s najviše pažnje, jer svi čitamo svašta na internetu što nas uplaši, lekari često nemaju vremena da odgovore na naša pitanja, ne razumemo jezik kojim govore, uplašimo se, zbunimo, zaboravimo da ih postavimo…

Što se epidurala tiče, važno je da porodilja bude informisana o epiduralnoj anesteziji od strane anesteziologa i da na osnovu dobijenih informacija donese odluku. Epidural zovu i “zlatna anestezija” jer rešava postoperativni bol i nema potrebe za dodavanjem još lekova nakon porođaja. Porodilja je sve vreme svesna tokom porođaja i veoma je važno da radi šta joj babica ili ginekolog govore kako bi porođaj protekao što brže i što lakše.

Pročitajte i ovo: 11 stvari koje ne treba da govorite nekome ko ima problem da zatrudni

Sama anestezija je vrlo slična spinalnoj anesteziji, razlikuju se lekovi i prostor u koji se anestezija daje; međutim za porodilju je važno da bude u položaju mačke ili kifle tj. da donji deo kičme bude što više ispupčen i dostupan za plasiranje anestezije. Trudovi se mogu, naravno, desiti u toku davanja epiduralne anestezije i dobro je da porodilja kaže kada ima trudove kako bi anesteziolog napravio pauzu u davanju anestezije.

Kontroverzno, ali ipak moguće, porodilje koje imaju tetovažu u predelu u kome se daje epiduralna anestezija, sudeći po studijama, ne bi trebalo da je dobiju, jer igla koja probija kožu, prolazi kroz boju kojom je osoba tetovirana i može tu boju da uvede u epiduralni prostor, što može stvoriti komplikacije. Međutim, postoji više nivoa na kojima može da se da anestezija i to ne treba da vas obeshrabri.

Pročitajte i ovo: Regulišite nadutost bez upotrebe lekova

Krajnja odluka je na pacijentu. Pojedine porodilje žele da iskuse porođaj prirodnim putem, ali kada dođe do momenta kada bol postane neizdrživ, često traže epidural koji je tada nemoguć, ne zato što anesteziolog ne želi da ga da, već ako je trudnica otvorena više od 6 centimetara epidural neće imati nikakav efekat, već će biti kontraproduktivan. Stoga, razmislite. Iako je lepo proći kroz porođaj prirodnim putem, iako neko ima visoku toleranciju na bol, vrlo je važno biti iskrena prema sebi i postaviti sebi pitanje: Da li sam spremna na to?

Ista je situacija i sa epiduralom. Deluje zastrašujuće. Neko vam radi nešto iza leđa, u neudobnom ste položaju, pitate se da li će “delovati”… stoga odaberite doktora u koga imate poverenja, posavetujte se sa svojim ginekologim i po mogućnosti anesteziologom i donesite informisanu odluku da li želite epiduralnu anesteziju ili ne. Petnaest minuta neprijatnosti ne može da zameni petnaest sati bola.

Važno je da znate da imate pravo na izbor i iskoristite to pravo.

Na ovu i druge teme u vezi sa vašim zdravljem ili zdravljem vašeg deteta, možete potražiti mišljenje lekara i specijalista iz udobnosti svog doma, a putem telefona ili računara. Napravite svoj profil na www.doktok.rs i zakažite termin na DokTok platformi koja nudi zdravstvene konsultacije sa više od 100 stručnjaka različitih specijalnosti, među kojima su lekari opšte prakse, pedijatri, ginekolozi, internisti, ali i psiholozi i psihoterapeuti.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Dr Aneta Surtov, specijalista anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije, psihoterapeut i DokTok lekar. Radi kao specijalista anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije na KBC Zvezdara od 2019, pa do sada. Takođe, radi kao psihoterapeut transakcione analize u Centar Arbor – centar za edukaciju, psihoterapiju i savetovanje od 2017, pa do sada. Sebe karakteriše kao osobu koja koristi više disciplinarni pristup u komunikaciji i terapiji pacijenta. Radi i kao lekar na DokTok platformi i dostupna je za konsultacije na upit.