Zabavni načini da ofarbate uskršnja jaja sa decom

Uskrs je veliki praznik i vreme da se malo odmorite od posla i posvetite porodici, a farbanje jaja može biti maštovito i zabavno. Razmotrite naše predloge da uključite decu u ovaj poduhvat, zajedno ofarbate uskršnja jaja i zabavite se.

Uskršnja jaja obojena kapanjem

Ovako ofarbana uskršnja jaja deluju vrlo otmeno, ali zapravo ih je vrlo lako napraviti – treba vam samo nekoliko bočica boja za hranu i malo mašte.

Stavie jaje na čep flaše, ili na karton za jaja, kapnite nekoliko kapi (od jedne do četiri) prve boje na vrh jajeta. Poprskajte vodom. Ponovite sledećom bojom. Možete koristiti dve, tri ili više boja, koje će se pomešati i obojiti jaja na fantastičan način.

Farbanje uz pomoć sapunice

Da li ste znali da možete ofarbati uskršnja jaja uz pomoć sapunice koju ćete napraviti od sredstva za pranje posuđa.

Pomešajte 2 kašike tečnosti za sudove sa jednim decilitrom vode i dodajte 10 do 15 kapi boje. Ako koristite više boja, trebaće vam više posuda za farbanje. Duvajte u rastvor uz pomoć slamčice, a zatim žustro promešajte tečnost slamčicom. Na površini će se napraviti bogat sloj obojenih mehurića – umočite jaje samo u mehuriće i ostavite da se osuši.

Tufnasta uskršnja jaja

Uskršnja jaja možete dekorisati tufnama, koje ćete napraviti uz pomoć zaštitne folije sa vazdušnim jastučićima (one koju svi vole da „puckaju“).

Koristite jastučiće sa mastilom (zelenim, roze, plavim, ljubičastim…) koje ćete pritisnuti na foliju sa mehurićima. Stavite jaje na obojenu foliju, nežno povucite uglove i umotajte jaje. Vodite računa da jaje ne pomerate po foliji, da se boja ne bi razmazala, odnosno, da bi se napravile simetrične tufne. Ovaj postupak možete ponoviti sa drugom bojom, ili možete deo jajeta „istufnati“ jednom bojom, a deo drugom.

Mermerna uskršnja jaja

Ovako farbana uskršnja jaja možete napraviti uz pomoć malo boje za hranu i gomilom pene za brijanje. Biće malo neuredno, ali deca će se dobro zabaviti.

Isprskajte debeo sloj pene za brijanje u kalup za mafine. U svaki odeljak dodajte 4 do 5 kapi boje za hranu i promešajte slamčicom ili čačkalicom – boja ne treba da bude ujednačena. Uvaljajte jaje u obojenu penu za brijanje i ostavite penu da se osluši desetak minuta. Obrišite višak papirnim ubrusom. Dodatni savet – prethodno potopite jaja u belo sirće na par minuta, da biste dobili živahniju boju.

Pročitajte i ovo: Kako da napravite fantastične cvetne aranžmane

Ukrašavanje jaja samolepljivom trakom

Ukrasne samolepljive trake su veoma dekorativne i raznovrsne i možete ih koristiti kao što biste koristili sličice koje se lepe na jaja. A možete koristiti samolepljive trake različite širine da dobijete uskršnja jaja sa geometrijskim obrascima. Zalepite traku kako želite – obrazac će se pokazati na mestu gde je traka bila zalepljena – zatim ofarbajte jaje temperom, sačekajte da se boja osuši i odlepite traku.

Ukrasi od štrasa

Koristite bela jaja za pravljenje šare uz pomoć štrasa – krupnije i sitnije „dragulje“ možete ređati tako da prave neki geometrijski oblik (dijamant na sredini jajeta, krst preko cele polovine, „kruna“ oko vrha jajeta…). Kombinacije su beskrajne, ali vam je potrebno malo spretnosti i strpljenja da osmislite šaru i svaki komadić štrasa zalepite precizno.

Uskršnja jaja sa šljokicama

Još jedan način da vaša uskršnja jaja blistaju – upotrebite šljokice različitih boja i veličina da ukrasite jaja. Nanesite na površinu koju želite da ukrasite (ili na celo jaje) lepak za drvo, a zatim pospite šljokice. Potrebno je nekoliko minuta da se lepak osuši i šljokice pričvrste.

Umotavanje u šarenu foliju

Vaša uskršnja jaja mogu izgledati kao ona mala, čokoladna, koja dolaze u kesici, umotana u svetlucavu foliju – nabavite tanku foliju u različitim bojama i pažljivo umotajte jaja. Površina neće biti sasvim ravna, ali će nekoliko takvih jaja u različitim bojama veoma lepo izgledati u činiji.

Umotajte jaja kao poklon

Uskršnja jaja možete vrlo jednostavno i ukusno ukrasiti tako što ćete ih prosto uvezati u tanku traku za uvezivanje poklona. To možete uraditi i sa jajima koja ćete prethodno obojiti jednom bojom. Crvena, žuta, zelena jaja izgledaće kao spremna za izložbu, kada ih uvežete kao paket lepim trakama iste, ili različite boje.

Sitne šare

Napravite četkicom i jestivim bojama sitne šare na jajima – to može biti nešto sasvim jednostavno – kružići, trouglovi, zvezdice, spirale… Iscrtajte različitim mustrama nekoliko belih jaja i stavite ih u jednu posudu – izgledaće veoma dekorativno i vedro.

Uskršnja jaja sa ličnom porukom

Ovo će biti zanimljivo deci koja znaju da čitaju – potražite u časopisima i novinama reči koje se odnose na proleće, Uskrs, članove porodice, osećanja, ili bilo koje reči koje vam deluju prigodno i simpatično. Isecite ih iz časopsa – što su različitijeg fonta i veličine, biće zanimljivije i zatim zalipete na prethodno skuvana jaja (koja mogu biti i ofarbana jednom bojom). Odaberite reči koje želite da uparite, nanesite na njihovu poleđinu lepak i pažljivo ih zalepite na jaja. Jaja sa porukama možete napraviti namenski, za članove porodice i prijatelje, a poruke mogu biti i šaljive.

Jaja s licima

Nacrtajte svoju porodicu na jajima – oči, nos, osmeh – naprivite simpatična lica, smešna lica, naglasite tipične crte lica članova porodice, ili napravite bilo kakva, nepoznata lica. Da bi lica oživela, napravite im kosu od vunice odgovarajuće boje – nalepite im „frizure“ različite boje i dužine, a možete dodati i trake, kapice, marame.

Naravno, to mogu biti i lica kućnih ljubimaca – njuškice i oči, a brkove i uši ćete napraviti od kartona i vunice i dodatno ih nalepiti.

Starija deca će možda biti veštija u tehnikama koje zahtevaju leplenje i precizno crtanje, a mlađa će uživati u  bojenju u kome mogu lepo umazati prstiće – računajte na nered i zaštitite površinu na kojoj ćete se zabavljati farbanjem i ukrašavanjem jaja i koristite jestive boje.

Pročitajte i ovo: Predlozi za zabavne aktivnosti u kojima će uživati cela porodica

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.