Predlozi za zabavne aktivnosti u kojima će uživati cela porodica

Porodična zabava može biti izazov kad imate tinejdžere, ili jedno malo i jedno veliko dete i svako ima specifične potrebe, a usput ste zauzeti poslovnim obavezama i pokušavate da pronađete i malo vremena za sebe i da zadovoljite svoja interesovanja.

Od ozbiljnih do ozbiljno šašavih, postoji obilje zabavnih porodičnih aktivnosti, kojima možete da se bavite u bilo koje doba godine, na otvorenom i u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od sezone. I bilo da su vaša deca mala ili tinejdžeri, zajedničke aktivnosti vas mogu zbližiti i stvoriti srećne uspomene o kojima ćete rado pričati anegdote.

Zabavne aktivnosti sa naše liste predloga obuhvataju različite uzraste i interesovanja – od umetnosti, preko odlaska u prirodu do interaktivne zabave za celu porodicu. Možete isprobati ono što vam deluje privlačno, ili pronaći inspiraciju i osmisliti zabavne aktivnosti na svoj način.

Zabavne aktivnosti za celu porodicu

Volontiranje

Baveći se volonterstvom, odnosno, dobrotvornim radom, ne samo da provodite kvalitetno vreme kao porodica, već usmeravate svoju decu ka humanom pogledu na svet, empatiji i svesti o tome da mogu da doprinesu zajednici i da mali lični doprinos pravi veliku razliku. Zajedno, možete svet učniti boljim mestom, a zabavne aktivnosti mogu biti višestruko korisne za vaše porodične odnose i osećanje pripadnosti zajednici.

Izaberite aktivnost kojoj su vaša deca sklona – ako vole životinje, možete se baviti skupljanjem zaliha za sklonište, ako vole biljke i prirodu, možete organizovati akcije čišćenja okruženja, sađenja biljaka i oplemenjivanja prostora oko vaše zgrade. Možete usmeriti decu na pomoć starijim ili siromašnim osobama, možete se zajedno pridružiti nekom udruženju koje organizuje ovakve akcije (Crvenom krstu, ili nekom drugom lokalnom udruženju), a možete ih i samostalno preduzimati, u skladu sa slobodnim vremenom i sklonostima. Takođe, možete se uključiti u lokalne akcije prikupljanja novca za lečenje dece, kojih stalno ima, jer (na žalost) postoji konstantna potreba za ovom vrstom pomoći. Organizujte garažnu prodaju, ili prikupljanje dobrovoljnih priloga u komšiluku, u vašem kvartu, u školi koju vaša deca pohađaju.

Šutiranje konzerve

Ne moraju svi igrati fudbal, ali šutiranje kozerve ili neka slična šašava igra spada u zabavne aktivnosti koje će svima podići raspoloženje. Prilagodite igru uzrastu, uvedite neobična pravila (šutiranje zatvorenih očiju, šutiranje unazad) i zabavite se u svom dvorištu, na travnjaku pored zgrade, ili u obližnjem parku. Ovakve igre ne zahtevaju neki veći prostor, niti bilo kakvu posebnu opremu, dinamične su i garantuju dobar provod i mnogo smeha.

Kreativne zabavne aktivnosti

Napravite vremensku kapsulu – gledali ste to u filmovima i možete je napraviti vrlo jednostavno. Obična limena kutija (od kafe, kolača, šivaćeg pribora) može poslužiti da u nju stavite sitnice koje simbolizuju vaš život i interesovanja u sadašnjosti. Starija deca mogu napisati pismo svom budućem ja, mlađa mogu napraviti crteže porodice, u kutiju možete staviti disk sa omiljenom muzikom, ili filmom, možete priložiti školske izveštaje, komadiće tkanine, igračke (bez baterija, da ne bi koridirale), odštampane omiljene citate, tvitove ili neke druge objave na društvenim mrežama… Dodajte pakovanje silikonskog gela (ono što se stavlja u kutiju patika) da bi upijao vlagu, zamotajte kutiju u jutenu tkaninu (džak) da biste je malo izolovali i zaštitili i zatim je zakopajte na nekom metu koje svi volite i koje ćete sigurno zapamtiti – možda prilikom posete baki na selu, u sopstvenom dvorištu, ili na nekom tajnom mestu u parku ili šumi, koje ćete obeležiti na poseban način. Pre toga odredite datum za iskopavanje – za deset, petnaest ili dvadeset godina, u zavisnosti od toga u kom ste dobu i uzrastu vi i vaša deca.

Pročitajte i ovo: Omiljena zimska zabava – crtaći za celu porodicu

Zabavne aktivnosti u bašti

Ako imate baštu, ili terasu na kojoj možete uzgajati biljke u saksijama, organizjte sa decom baštovanske zabavne aktivnosti – u bašti možete posaditi drvo, možete se baviti čupanjem korova, šišanjem trave, okopavanjem i orezivanjem, a ako se ograničeni na saksije, možete saditi i negovati cveće i povrće – papričice i paradajz sasvim će dobro napredovati i u saksijama, a vaša deca mogu biti izuzetno ponosna kada plodovi njihovih biljaka sazru toliko da se od njih može napraviti salata. Ćeri paradajz je, na primer, vrlo zahvalan – ako ga zasadite u dvorištu, potrebno mu je samo zalivanje, a možda i malo obuzdavanja, jer ima tendenciju da se širi i buja (i obilno rađa), a lepo će napredovati i u saksiji.

Spremanje hrane

Naučite decu da spremaju ono što najviše vole da im vi spremate – svako može imati zaduženja prilikom mešenja hleba, pravljenja kiflica, uštipaka, palačinki, pite, ruske salate… Mala deca će posebno uživati u mešenju testa – dozvolite im da se ubrašnjave do nosa (a verovatno ni vi to nećete izbeći) i pustite ih da se zabavljaju, da mese i prave različite smešne oblike hlepčića koje ćete ispeći zajedno sa kiflicama. Kada se radi o seckanju, angažujte tinejdžere ili muške članove porodice, a ako neko od vaše dece voli da pere sudove (manja deca obično uživaju u pravljenju pene i trljanju tanjira) omogućite mu da uživa u tome. Kuhinja je možda najbolje mesto za zabavne aktivnosti cele porodice, iako vam ne izgleda tako, kad pomislite na nered koji ćete sigurno napraviti u kreativnom procesu pripremanja hrane. Zato na kraju raspodelite i poslove sređivanja – sakupljanje otpadaka, bacanje đubra, ribanje stola i poda, pranje sudova (ima posla za sve, sigurno).

Umetničke zabavne aktivnosti

Ako volite umetničke aktivnosti, ili želite da ih podstaknete i probudite kod svoje dece, možete se poduhvatiti slikanja, crtanja, fotografisanja – i sve što stvorite, možete izložiti, odnosno, napraviti pano za dnevnu sobu i (ili) za dečije sobe. Vrlo lako možete nabaviti uramljene panoe od plute, kojih ima u raznim veličinama i ukrasne pribadače kojima ćete prikačiti radove. Ako vaša deca prave pojedinačne crteže većeg formata, možete skenirati originale (koje ćete čuvati u bloku) i izložiti na zidovima skenirane kopije. Autori obavezno treba da se potpišu, da biste znali šta je čije, nakon više godina kada rešite da iznenadite svoju odraslu decu izložbom u nekoj posebnoj prilici.

Pročitajte i ovo: Bezalkoholni kokteli u kojima možete uživati sa celom porodicom

Kampovanje

Ne morate otići na letovanje u kampu, ili na izlet – računa se i postavljanje šatora u dvorištu, pa i u sobi, ako nemate gde da kampujete ili je loše vreme. Pored šatora, obezbedite vreće za spavanje, ćebad, sendviče, termos sa vodom (čajem, voćnim sokom, kafom), plastične čaše i salvete i organizujte kampersku večeru, nakon koje možete pričati priče o duhovima i praviti senke na zidu šatora uz pomoć baterijske lampe (obavezan deo kamperske opreme). Ako je u pitanju neka posebna prilika – možda vaše dete privi put ima prijatelja na noćenju, možete im dozvoliti da prenoće u šatoru u dečijoj sobi – za šta mogu poslužiti dušeci na naduvavanje, a možda i perina ili jorgan (ako ih imate). Deci će biti nezaboravno zabavno da prenoće na improvizovanim krevetima u pravom šatoru, a vaše angažovanje će kampovanje učiniti omiljenom porodičnom zabavom.

Literarne zabavne aktivnosti za celu porodicu

Aktivirajte povremeno književni klub svih članova porodice – deca mogu biti podstaknuta da više čitaju, kada znaju da ćete sledećeg vikenda slušati njihove priče i pasuse iz knjiga koje čitaju i diskutovati o njima. Neka svako izabere svoju priču, slikovnicu, knjigu, roman, iz koje će nešto pročitati, ili ispričati, dok ostali pažljivo slušaju. Neka svačija interesovanja budu ispoštovana, bez obzira na uzrast. Zatim razgovarajte o svačijem štivu – podstaknite decu svojim izborom da razmišljaju o poruci, psihologiji likova, da se uživljavaju i razvijaju maštu i opservaciju na način koji jedino čitanje može da pruži. Literarno veče možete završiti gledanjem filma koji je snimljen prema knjizi, makar to značilo da petnaesti put gledate Gospodara prstenova i komentarišete razlike između knjiga i filmova. Sagledavanje tih razlika je korisno za razvijanje percepcije, ali i za shvatanje zahteva određenog medija – jezik kojim se služi film, različit je od jezika romana i u ponečemu jezik slika je u prednosti, ali ima i svoje nedostatke.

Muzičke zabavne aktivnosti

Podelite instrumente i organizujte porodični bend – muzičke zabavne aktivnosti mogu biti na nivou, ako ste svi muzikalni i umete da pevate i svirate. Ali možete se zabaviti i ako nemate klavir, ni gitaru, ni bubnjeve, a ni nešto mnogo sluha. Napravite koncert za varjaču i orkestar i podelite instrumente – šerpe, poklopce, rende (preko koga se može prevlačiti drvenom varjačom) za udaranje ritma, svežnjeve ključeva i gomile narukvica za zveckanje i onda zajedno smislite pesmicu. Dovoljno je da ima jedan ili dva stiha, koje ćete isprobavati u različitim melodijama i tonalitetu. Ovo može biti zaista urnebesna porodična zabava, u kojoj ćete svi uživati (i smejati se do suza).

U ovom trenutku možda vam je sinulo još nekoliko ideja za zabavne aktivnosti koje želite da isprobate sa svojom decom. Uživajte i ne zaboravite da napravite nekoliko fotografija, biće vam drago da zabeležite te trenutke.

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.