Feng Shui principi – nova energija u novom domu

Preseljenje u novi dom nudi izvanrednu priliku za energetsko čišćenje i obnovu, a Feng Shui principi vam omogućavaju da postignete osećaj harmonije, povežete se sa energijama novog prostora.

Feng Shui proces kretanja vidi kao transformaciju, a neke jednostavne strategije omogućiće vam da početak nove faze u vašem životu bude udoban, radostan i produktivan.

Feng Shui principi odbacivanja dotrajalog

Veoma je važno šta ćete iz starog doma preneti u nov – a to je verovatno veći deo nameštaja i uređaji. Pošto već sve pomerate i iznosite, iskoristite ovu jedinstvenu priliku da obnovite i popravite sve što je oštećeno, pre nego što počnete da pakujete. Čišćenje, farbanje, presvlačenje, popravka – ako to nije moguće, nemojte čuvati oštećene stvari iz pogrešnih razloga, oslobodite ih se i napravite mesta za nove.

Takođe, odbacite sve što nema namenu, beskorisno je i suvišno – sve što niste koristili godinu dana, spada u tu kategoriju. Sigurno imate predmete koje godinama niste dodirnuli i ničemu vam ne služe, ali ih čuvate po inerciji. Feng Shui vidi takve objekte kao gutače energije i njih nikako ne treba da prenosite u novi prostor, jer će uzrokovati da energija u vašem novom domu stagnira ili da postane negativna.

Najbolja stvar kod selidbe je to što novi prostor ima novu energiju, koju možete oplemeniti, povezati se sa njom i koristiti za nova iskustva, bogatstvo i obilje. I mnoge stvari koje su vas u vašem starom stanu (i životu) opterećivale – od ružnih zavesa koje su vam ostale od bake i bilo vam je žao da ih bacite, do knjiga koje nikada niste pročitali i nikada i nećete – možete da ostavite za sobom. Imate idealnu i retku priliku da izbacite sve beskorisne relikvije i obezbedite dobar Feng Shui za svoj novi dom.

Odbacite predmete sa negativnim asocijacijama

Imate priliku da pročistite i svoj emocionalni prostor – za Feng Shui, stvari kojima pripisujemo sentimentalnu vrednost, ili one koje čuvaju bolne uspomene, imaju snažnu energiju koja direktno utiče na naš dom, a time i na naše raspoloženje i atmosferu. Izbacite sve što vam izaziva melanholiju i tugu, ili vas uznemirava i izaziva pomešana osećanja. Takve uspomene vam nisu potrebne – a ako se ispostavi da je većina vaših uspomena takva, razmislite o tome koliko emocionalnog otpada skladištite u sebi i šta možete učiniti za sopstveno emocionalno oslobađanje. Vaš novi dom teba da bude pun dobrih vibracija i imajte to na umu kada oklevate da odbacite predmete koji su „naliveni“ tugom i žaljenjem.

Da biste odbacili takve predmete, odvojte vreme da se od njih oprostite sa poštovanjem i zahvalnošću i da im zahvalite na njihovoj ulozi u vašem životu, koju su odigrali i koja više ne podržava vaš rast i razvoj.

Pročitajte i ovo: Feng Shui saveti: Kako da privučete ljubav i romansu u svoj život

Feng Shui ulaznih vrata

Ulazna vrata su, prema Feng Shui principima, „usta čia“ Ovde energija i mogućnosti ulaze u vaš dom i vaš život, pa je važno da budu vidljiva i privlačna. Ako su ulazna vrata zanemarena, to može prouzrokovati energetske blokade u vašem životu, zato obratite pažnju na glavni ulaz u vašem novom domu. Ofarbajte vrata, ako na njima postoje oštećenja, ukrasite ih i ulepšajte pristup vratima duž celog hodnika, ili stepeništa. Održavajte ulazna vrata čistim – ne samo površinu vrata, već i kvake i šarke. Uverite se da dobro funkcionišu, odnosno, da se mogu sa lakoćom zaključati i otključati i postarajte se da broj stana ili kuće bude lako vidljiv – ako dostavljač ili prijatelj ne mogu da pronađu vaša vrata, ni nove prilike neće moći da vas pronađu.

Ako imate sporedan ulaz, postarajte se da često koristite glavna ulazna vrata (čak i ako vam je zgodnije da ulazite kroz garažu ili zadnja vrata). Ovo aktivira vaš ulaz či enegije i održava njen protok kroz vaš dom.

Pročistite energiju

Kada se preselite u novi dom, sa sobom donosite energiju prethodnog boravišta (prethodni či). Takođe, vaš novi dom čuva energiju prethodnih vlasnika ili stanara, a čak i ako je sasvim nov i niko ranije nije živeo u njemu, zemljište na kome je sagrađen, može čuvati energiju ljudi koji su nekada živeli na tom mestu. Ako imate mogućnosti, saznajte šta je ranije bilo na tom mestu, kako biste znali da li je enerija zaprljana i teška, ili je čista i laka. Možete pronaći obrazac sreće i izobilja, a možete otkriti i da su prethodni stanari proživljavali teške ili tragične periode na tom prostoru. Svakako, pročišćenje energije će biti korisno i otkloniće ustajali ili blokirani či i pokrenuti živahnu i pozitivnu energiju. Šta treba da uradite? Ako vam je bliska hrišćanska religiozna praksa, okadite novi dom tamjanom. Radite to svake večeri, onoliko dugo koliko osećate da je potrebno, i postarajte se da pročišćavajući dim tamjana dospe do svakog ćoška. Kađenje možete izvesti i paljenjem suvih snopića bele žalfije, ili mirišljavih štapića – a možete lako pronaći (i naručiti) čitav spiritualistički set sa žalfijom i kristalima.

Narandže su takođe odličan alat za energetsko čišćenje, njihov miris i boja su topli, svetli i podsticajni i izvor su snažne jang energije. Možete koristiti esencijalno ulje pomorandže, ili svežu koru, koju ćete staviti u bocu sa raspršivačem i napuniti je vodom. Prskajte po svom domu, naročito uglove i iza nameštaja.

Za Feng Shui vaš dom je živ

Sve je živo oko nas, uključujući i naše domove, prema Feng Shuiju i zato treba da se predstavite svom domu i izrazite mu zahvalnost. Razmislite o svim načinima na koji vas vaš novi dom podržava, kao i o tome kako biste želeli da vas podržava u budućnosti i zahvalite se. Učinite to u tišini – duboko udahnite i osetite zahvalnost prema vašem novom domu, koji će tu vašu energiju primiti i upamtiti i kojom ćete se povezati, za budućnost u blagostanju, sreći i prosperitetu.

Pročitajte i ovo: Feng šui saveti: Prolećna transformacija & Space Clearing

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.