Recepti za ukusne obroke koji smanjuju holesterol

U našem organizmu, holesterol ima brojne funkcije, uključujući izgradnju telesnih ćelija. Ova supstanca slična vosku nalazi se u svim ćelijama organizma i prolazi kroz krvotok vezujući se za lipoproteine, koji mogu imati malu ili veliku gustinu. Ako u telu ima više holesterola nego što je potrebno, višak cirkuliše kroz krv i vremenom ulazi u zidove krvnih sudova i taloži se na njima – stvara se plak, koji dovodi do sužavanja i začepljenja krvnih sudova, što uzrokuje bolesti srca i krvnih sudova.

Lipoproteini velike gustine ponašaju se kao lovci koji skupjaju višak holesterola u krvi, noseći ga u jetru, gde se razgrađuje. Sa porastom HDL (lipoproteina velika gustine), smanjuje se količina lošeg holesterola u krvi.

I kada pokušavate da smanjite holesterol, važno je da uključite hranu bogatu vlaknima i izbegnete onu punu zasićenih masti.

Recepti za ukusne i hranljive obroke, koji smanjuju loš holesterol

Veganske punjene paprike sa kinoom

Za pripremu šest porcija ovog ukusnoj jela, potrebno je oko sat i 15 minuta.

Sastojci:

  • Temeljac ili bujon od povrća sa niskim sadržajem natrijuma
  • Jedna sitno naseckana jabuka, izmrvljeno seme komorača
  • Isprana kinoa
  • Maslinovo ulje
  • Celer i crni luk isečen na kockice
  • Biber i so po ukusu
  • Pola šolje sušene brusnice
  • Pola šolje naseckanih pekan oraha
  • Stuk iseckane sveže majčine dušice, timijana, žalfije

Priprema:

Zagrejte rernu na 250 stepeni. U loncu srednje veličine prokuvajte temeljac od povrća, jabuku i seme komorača na srednjoj temperaturi. Dodajte kinou, poklopite i vratite da provri. Krčkajte poklopljeno, dok masa ne postane gusta, oko 15 minuta.

Izdubite paprike (12 paprika srednje veličine) i nafilujte ih pomešanom smesom svega što ste pripremili. Stavite u posudu za pečenje i pecite tridesetak minuta. Poslužite ukrašeno svežim timijanom.

Hrana koja snižava holesterol – feta piletina sa povrćem

Zagrejte rernu na maksimalnoj temperaturi i pripremite pleh za pečenje, oblažući ga aluminijumskom folijom.

Umutite dve kašike maslinovog ulja, sok od jednog limuna, nekoliko čenova seckanog belog luka, struk ruzmarina, kašičicu aleve paprike (so i biber po ukusu). Nasecite piletinu (oko 500 grama filea) na krupne komade, ubacite ih u smesu, tako da se lepo uvaljaju, pokrijte i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi, dok spremate povrće.

Iseckajte na krupne kriške dve tikvice, pet, šest prokulica, i veliki crveni luk i prelijte kašikom maslinovog ulja. Pustite da malo odstoji. Na pripremljeni pleh rasporedite povrće, pospite solju i biberom i pecite 15 minuta.

Zatim izvadite pleh iz rerne i pomerite povrće na jednu stranu pleha. Ocedite piletinu (odbacite tečnost) i poređajte komade pored povrća. Pospite mrvicama feta sira, narežite jednu jabuku na tanke kriške i poređajte ih preko povrća. Vratite pleh u rernu i pecite još 15 minuta na oko 160 stepeni. Poslužite piletinu sa povrćem i pečenim kriškama jabuke, po želji ukrasite kriškama limuna.

Pročitajte i ovo: Zelena supa – savršen vid detoksikacije

Mafini sa bundevom i čia semenkama

Za ovu zdravu poslasticu potrebno vam je četrdesetak minuta, sa pripremom i pečenjem.

Sastojci:

  • Kašika mlevenog čia semena
  • Šolja integralnog brašna, sa šoljom višenamenskog brašna
  • Kašičica cimeta
  • Kašičica sode bikarbone (ili prašak za pecivo)
  • Prstohvat soli
  • Maslinovo ulje
  • Decilitar javorovog sirupa
  • Vanilin prašak
  • Pola šolje seckanih oraha ili pečenih semenki bundeve
  • Dva jaja
  • Oko 500 grama pečene ili kuvane bundeve

Priprema:

Zagrejte rernu, u velikoj posudi pomešajte brašno, čia semenke, cimet, sodu bikarbonu i so. U srednjoj posudi pomešajte pasiranu bundevu, dva jaja, kašiku maslinovog ulja, sirup od javora i vanilu. Zatim oba mešavine sjedinite i mešajte dok smesa ne postane kompaktna. Dodatje orahe (ili seme bundeve) i sipajte kašikom u papirne modlice u kalupu za mafine. Pecite na oko 160 stepeni oko pola sata. Zabodite čačkalicu u centar mafina da proverite. Kada je testo pečena, čačkalica treba da ostane čista kad je izvadite. Mafine služite ohlađene.

Salata sa žitom i piletinom za dobar holesterol

Za ovu neobičnu salatu koja je bogata hranljivim sastojcima i smanjuje holesterol, potrebni su vam…

Sastojci:

  • Pola šolje zrna pšenice
  • Par pilećih filea
  • Biber
  • Beli luk u prahu
  • So
  • Nekoliko strukova biljke sirak
  • Maslinovo ulje
  • Glavica zelene salate
  • Pola šolje naseckalnih jagoda
  • Oko sto grama plavom sira
  • Balzamiko sos
  • Jagode možete zameniti drugim sezonskim voćem, breskvama, jabukama, grožđem

Priprema:

U lonac stavite pšenicu, sirak, prstohvat soli, nalijte vodom i ostavite da proključa. Zatim smanjite temperaturu i krčkajte poklopljeno, oko sat vremena, dok zrna ne omekšaju. Procedite.

U međuvremenu, začinite komade piletine solju, biberom i belim lukom u prahu i pržite u tiganju, na zagrejanom maslinovom ulju petnaestak minuta, okrećući komade. Pustite da se ohladi.

Obložite tanjire (četiri porcije) zelenom salatom, preko nje stavite komade piletine, skuvano žito, seckano voće (jagode ili drugo voće) i mrvljeni plavi sir. Po želji prelijte balzamikom. Ovaj sos možete sipati preko zrna pšenice, dok se hlade, kako bi bolje upila aromu.

Pronađite inspiraciju u ovim receptima za zdrave obroke koje pripremate za svoju porodicu. Kombinujte sastojke koji podstiču dobar holesterol, čiste krvne sudove, obnavljaju energiju i čuvaju zdravlje.

Pročitajte i ovo: Salata od šargarepe – za bolje mentalno i digestivno zdravlje

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.