Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Igre za decu – zabava bez telefona

Definitivno, svi provodimo previše vremena sa svojim telefonima – tu je zabava, tu su informacije, tu je društveni život. Možemo se dopisivati sa prijateljima i rođacima, dok igramo neku igricu, ili gledamo neki sadržaj, slušamo muziku (gledamo spot). I naša deca stalno korite telefone i pronalaze na njima zabavu koja im odgovara i možemo mirne duše da kažemo kako je to normalno, jer u današnje vreme svi tako živimo. Ali, možda ponekad možemo zajedno da provedemo vreme koje bismo proveli svako sa svojim telefonom. Možda možemo osmisliti igre za decu, ili aktivnosti zbog kojih će oni rado ostaviti svoje telefone (a i mi ćemo to učiniti) i možemo se zabavljati zajedno. U stvari, kad deci ponudite pažnju, angažman i interesovanje, ona zaboravljaju na telefone, jer svako dete želi roditeljsku pažnju i uključenost i uživa u zajedničkim aktivnostima.

Možete vikendom ići na izlete i obilaziti popularna mesta za dečju zabavu, ali ne morate trošiti novac i prelaziti kilometre da biste postigli isti – zapravo, bolji – efekat kod kuće. Pogledajte ove brze i lake načine da angažujete svoju decu i da i sami učestvujete – možda pronađete inspiraciju da osmislite igre za decu u skladu sa onim što vašu decu interesuje i zabavlja, ili za šta želite da ih zainteresujete.

Igre za decu – slagalica

Za decu školskog uzrasta, slagalica je prilika da vežbaju mozak i koriste pismenost i ona to rado čine. Ali, slagalica je vezana za telefone i monitore – osim ako učinite da ne bude tako. Potrebno vam je desetak kockica, na čije ćete stranice nalepiti slova (postarajte se da imate duplo više samoglasnika) i koje će, kada ih bacite pokazati slova koja možete da koristite u sklapanju najduže reči.

Gluma i ples

Oživite scenu iz omiljenog crtaća, slikovnice, romana (u zavisnosti od uzrasta). Neka deca izaberu koje će scene odglumiti (otplesati), a vi im pomozite da pripreme scenu i kostime i podstaknite ih da koriste maštu. Čudo je šta se može postići sa maramama, šalovima, ćebadi, stolicama i prgušenim osvetljenjem – galop kroz olujnu noć (baterijska lampa bljeska po zidovima, dok dete „jaši“ stolicu, uz malo zvučnih efekata koje možete sami da proizvedete), princeza Arijel peva sa Sebastijanom (noge umotane u svetlucavu maramu su rep male sirene), a za borilačke scene i svetlosne mačeve, mogu poslužiti varjače, plastične drške… Igre za decu uz minimalno korišćenje rekvizita i maksimalno uživljavanje i korišćenje sopstvene mašte rade sasvim suprotno od onog što rade igrice na telefonu – bude kreativnost i traže od učesnika da unesu doživljaj i uzbuđenje, umesto da nude gotov doživljaj i preobilje stimulansa, kojima igrač ne upravlja.

Igre za decu – kamenje ljubaznosti

Postoji priča o porodici koja šeta parkom i pronalazi kamenje ljubaznosti i onda odlučuje da napravi svoje – probajte ovu igru, kada je lepo vreme – ona budi kreativnost i empatiju i istovremeno izvlači decu napolje. Idite sa decom u potragu za odgovarajućim kamenjem – ovo može biti poseban doživljaj, izlet ili igra, kao priprema za oslikavanje kamenja. Potrebne su vam i akrilne bojice, da bi deca mogla da crtaju i pišu po kamenju. Neka napišu vedre i ohrabrujuće poruke (ili crteže), a zatim sledi uzbudljiv deo igre – sakrivanje kamenja ljubaznosti u obližnjem parku. Igre za decu koje ih teraju da se kreću, razmišljaju, osmišljavaju i osećaju uzbuđenje, mogu biti čitav proces – deca će želeti da znaju da li je neko pronašao njihovo kamenje ljubaznosti, pa nakon nekoliko dana možete otići u park i proveriti. Možete ustanoviti da ste suviše dobro sakrili kamenje i da ga verovatno zato niko nije našao i možete ga pomeriti i staviti na neka manje skrovita mesta, gde ih je moguće primetiti. Kada otkrijete da je kamenje nestalo, vreme je za ispisivanje i oslikavanje novih poruka. A možete i proširiti akciju na druge lokacije, ako se ispostavi da su deca stvarno zagrejana za ovo (ili je ovo možda prava igra za vas?).

Pročitajte i ovo: Zašto se deca bolje ponašaju u gostima nego kod kuće

Donacija igračaka

Igre za decu mogu podsticati humane vrednosti, empatiju i velikodušnost – deci malo treba da to pronađu u sebi. U svakoj porodici postoje kutije sa odbačenim igračkama, svako dete ima omiljene igračke (koje su možda vrlo stare) i neke koje je dobilo na poklon, a ne sviđaju mu se i ne koristi ih. Podstaknite decu da ne gomilaju igračke, već da ih doniraju. Ima dece koja nikada ne dobijaju poklone, ni za rođendane, ni za praznike, osim ako ih se neko ne seti i ne napravi paketić i ima ljudi koji vode računa i prave paketiće za tu decu. Donirajte igračke nekoj humanitarnoj organizaciji, ili Crvenom krstu, ili napravite sami nekoliko paketa i odnesite ih deci za koju znate da će im se radovati. Ukoliko škola organizuje ovakve akcije, podstaknite decu da se uključe i aktivno učestvuju. Igra poklanjanja igračaka može biti osetljiva stvar i zato imajte u vidu da je lakše darivati kada i sami primate poklone i pokušajte sa receptom koji su neke porodice već isprobale – u vreme kada vaša deca dobijaju poklone (za rođendan, Novu godinu), pripremite kese za stare igračke i pravila igre. Podesite tajmer na deset minuta, s tim da deca ne moraju da doniraju ni jednu igračku koju žele da zadrže, ali da ne mogu imati praznu kesu nakon deset minuta. Kada prikupe igračke koje žele da doniraju, idite tamo gde želite da te igračke odnesete – odmah. Velike su šanse da se igra donacije pretvori u igru griže savesti, sa torbom punom igračaka u vašem gepeku, koju stalno zaboravljate da odnesete gde treba.

Igre za decu koje promovišu humanost i saosećanje uče decu da je plemenito davati u dobrotvorne svrhe, da ne treba da čuvaju stvari koje ne koriste i da vezanost za stvari nije zdrava i ničemu ne doprinosi.

Izazov bojenja sa tri markera

Ovo je jednostavna i zabavna igra i verovatno će se sviđati i vašoj deci. Odštampajte neke crteže za bojenje, koje možete pronaći na Googl-u (životinje, cveće, automobili, likovi iz crtaća…) i neka svako dete (ili vaše dete i vi) izabere šta će bojiti. Zatim pripremite set markera koje ćete staviti u kutiju ili šolju i dajte deci da ih izaberu – zatvorenih očiju, ili iza leđa, tako da ne znaju koje su tri boje izabrala. Crtež koji je odabralo, svako dete će bojiti markerima kojima raspolaže (biće to zabavno, kad su životinje u pitanju) a vi ćete proceniti koji je crtež najbolji. Ako bojite zajedno sa decom, „nagazite“ liniju tu i tamo – vaša deca treba da vide da ni vi niste savršeni.

Igre za decu – potraga za blagom

Nema deteta koje neće uživati u potrazi za blagom, u bilo kojoj varijatni, bilo kojom prilikom, unutra ili napolju. Uz malo pripreme, ovo može biti igra koju će vaša deca najviše voleti. Pronađite neku staru kutiju, stavite u nju malo kamenja, peska i nekoliko novčića, a zatim je zakopajte u dvorištu (tako da deca ne znaju da to radite). Za kućnu varijatnu to može biti bilo koji predmet u kutiji, koju ćete sakriti na dno ormara. Zatim napravite mapu blaga. Uzmite veliki papir i malo ga obradite – zapalite ivice, malo ga zgužvajte, obojte ga čajem, ostavite da se osuši i onda nacrtajte neke kul slike po njemu – označite sa x mesto gde se nalazi blago. Sačekajte neko vreme (ako ste kopali, da se zemljište slegne), a zatim „slučajno“ pronađite stari papir (možete mu utisnuti i pečat od voska, da bude još ubedljivije) i donesite deci – šta bi to moglo da bude? Pustite ih da upravljaju potragom za najvećim blagom na svetu, pomažite diskretno, ako morate, a kad dođe do kopanja, neka se svako potrudi. A zatim podelite blago. I položite zakletvu tajnosti – neće valjda svaki lovac na blago njuškati po vašem dvorištu?

Posebne igre za decu, kao što je ova, možete igrati u posebnim prilikama, ili u prilikama koje želite da učinite posebnim, jer imate malo više vremena koje možete da provedete sa decom i želite da im priredite zabavu koje će se uvek sećati. Neke od ovih igara – kao što je lov na blago, ili sakrivanje kamenja ljubaznosti – mogu biti igre za tate i decu, što će im obezbediti posebno vreme za zabavu, druženje i povezivanje, a vama će doneti trenutke u kojima ćete moći da se opustite, sigurni da deca provode kvalitetno vreme sa ocem, zabavljaju se i usvajaju važne životne vrednosti.

Pročitajte i ovo: Male strategije za porodični odmor bez stresa

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.