Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Male strategije za porodični odmor bez stresa

Porodični odmor ponekad liči na selidbu – nedostatke boravka na nekom mestu otkrivate tek kad ste već tamo, nosite gomilu suvišnih stvari i zaboravljate važne sitnice, remećenje uobičajenih navika postaje izvor stresa i na kraju se osećate slomljeno i iscrpljeno i pitate se gde vam je bila pamet i zašto ste se uopšte u to upuštali. Premestiti višečlanu porodicu (što verovatno uključuje i babe i dede, čija je pomoć neophodna i na odmoru), zaista je izazovno i naporno – od putovanja, preko smeštaja, do uspostavljanja dnevnog ritma, sve može biti problematično. I taman kad stvari počnu da funkcionišu, morate da se spakujete i ponovo pokrenete „selidbu“, jer se odmor završio.

Naravno, to je uobičajen amaterski scenario i možda ste ga već odigrali i obećali sebi da više nikada nećete tako nepromišljeno pristupiti planiranju porodičnog odmora – ili ste rešili da porodični odmor ne dolazi u obzir, barem dok deca ne porastu dovoljno. Ako niste, možete izbeći da upadnete u ovaj kliše, praktikovanjem saveta iskusnih profesionalaca, koji su savladali veštine porodičnog putovanja i pronašli onu suptilnu ravnotežu između odmora i aktivnosti, pravila i opuštenosti. Porodični odmor može biti prilika za divno i bogato zajedničko iskustvo, koje će svima ostati u najlepšem sećanju, prilika da pobegnete iz uobičajene rutine, da se dublje povežete, vodite smirenije i smislenije razgovore i pronađete sadržaje koji svima prijaju i odgovaraju. Zato uzmite u razmatranje savete iskusnih, za ublažavanje stresa i optimizaciju iskustva porodičnog odmora.

Pronađite zajedničku svrhu porodičnog odmora

Porodični odmor može biti fokusiran na odlazak na plažu i kupanje, ili obilazak kulturnih i istorijskih znamenitosti, učenje novih veština – svrha odmora može biti raznolika, ali vi treba da se dogovorite o zajedničkom cilju. Možda će to biti učenje dece da plivaju, ili vožnja čamcem, ili neka druga specifična avantura na vodi, škola skijanja, vožnja žičarom, isprobavanje lokalne hrane, obilazak muzeja, poseta festivalu – obezbedite pre polaska da se svi složite oko jedne stvari, koju možete da radite zajedno. A zatim razmislite o različitim temperamentima i interesovanjima članova svoje porodice.

Porodični odmor i porodična dinamika

Možda ste vi jedinstvena ekipa, posada broda, muzički bend, društvo koje funkcioniše na razrađene načine u kome svako zna (i voli) svoju ulogu i svoj deo. Čak i u tom slučaju, neko možda ima ulogu dežurnog negativca i smarača, redara i policajca, klovna i šaljivdžije, sarkastičnog kritičara – možda vaša „banda“ ima po jedan primerak od svega (kakav sastav!), a u novom prostoru, van rutine i utvrđenih granica, neizbežno će se pojaviti okidači koji će izazivati nervozu i frustraciju. Razmislite o slabim tačkama svakog od vas, odnosno, o okidačima na koje svaki član porodice reaguje na sopstveni način. Na primer, ako idete na dugo potovanje, koje će trajati satima, umesto aktivnosti, planirajte vreme za odmaranje od putovanja i prilagođavanje po dolasku. Ako ste se odlučili za aktivan porodični odmor i brojne obilaske, računajte da će deca biti gladna i žedna, van vremena predviđenog za pauze i obroke. U stvari, ponesite grickalice, sendviče i vodu gde god da idete, jer možda ćete svi biti gladni i žedni, van rasporeda. Uzmite u obzir uzrast, fizičku izdržljivost i interesovanja svakog člana porodice i planirajte aktivnosti u skladu sa tim – ako se mala deca premore, postaće nervozna i plačljiva i moraćete da ih nosite, zato razmišljajte temeljno, uzmite u obzir navike, temperament, entuzijazam i učinite sve što možete da sprečite loše ponašanje i mrzovolju.

Pročitajte i ovo: Zašto je važna porodična tradicija za praznike – i u svako drugo doba godine

Vreme sa partnerom

Ako porodični odmor prati i baka-servis, verovatno će biti jednostavnije ugrabiti priliku za romantično druženje sa partnerom (ali nije garantovano). Zato se postarajte da tokom odmora organizujete „srećne sate“ nasamo, kad deca zaspe. Starijoj deci možete obezbediti veče uz crtane filmove i dostavu večere, dok se vi šetate po plaži, idete na noćno kupanje ili romantičnu večeru udvoje. Deca će uživati u slobodi, a vi ćete moći da se opustite bez brige.

Porodični odmor bez ekrana

Dobro, verovatno nije moguće izbeći ekrane u potpunosti, naročito u varijanti kada ostavljate decu da gledaju TV, dok se vi družite, ali možete obeshrabriti upotrebu telefona na plaži (možete ih ostaviti u sobi, ili na recepciji, kad idete na plažu. Neka telefoni budu rezervisani za fotografisanje prilikom obilazaka ili za zabavu tokom dugog putovanja – iskoristite porodični odmor za elektronsku detoksikaciju u najvećoj mogućoj meri.

Ne brinite o malim stvarima

I pored dobrog i detaljnog plana aktivnosti koje će zadovoljiti svačije potrebe i interesovanja, uvek će biti malih neprijatnosti i nepredviđenih okolnosti – prosto računajte na to i ne pokušavajte da sve bude savršeno. Ako prevoz kasni, ili morate dugo da čekate na neku uslugu ili aktivnost, pokušajte da se ne nervirate – izađite iz modela „gubljenja vremena“, na odmoru ste. Vaše ponašanje je uzor za ponašanje vaše dece i ako vi umete da se opustite i prihvatite sitne zastoje i neugodnosti i deca će naučiti da se nose sa malim razočaranjima i iznenadnim promenama planova. Iskoristite „prazan hod“ da razgovarate, posmatrate i komentarišete prizor, okolinu, prirodu, pronađite nešto smešno i zabavno u situaciji u kojoj ste se našli – i to je deo nezaboravnog iskustva porodičnog odmora.

Osmislite bezbedonosne planove pre polaska

Mnogi roditelji su zabrinuti zbog bezbednosti dece na putovanju – idete u nepoznato mesto ili u inostranstvo i strahujete zbog svega što bi moglo da se dogodi ako se deca slučajno odvoje od vas ili izgube. Razradite bezbedonosni plan, pre nego što krenete. Razgovarajte sa decom o potrebi za opreznošću, postarajte se da nauče adresu hotela ili smeštaja na lokalnom jeziku, dogovorite strateška mesta za okupljanje u slučaju da se neko odvoji od grupe (kafić na glavnom trgu, spomenik koji svi prepoznaju, hotel u kome ste odseli). Ako se desi da vam dete izmakne iz vidokruga, nemojte paničiti, razmislite o tome šta je moglo da mu skrene pažnju, kakvu je avanturističku akciju moglo da poželi da preduzme bez vas, ili gde je moglo pogrešno da skrene i izgubi se. To se dešava češće nego što mislite i obično se radi o nečemu bezazlenom, što i sami možete da shvatite ako ostanete smireni i uključite mozak (umesto dugmeta za paniku).

Sačuvajte porodične tradicije

Ako niste tako aktivna ekipa, koja obožava nova iskustva i avanture, već više cenite udobnost i uživate u uobičajenoj rutini, postarajte se da porodični odmor ne izgubi navike i tradicije. Priče pred spavanje, zajedničko gledanje filmova, ispijanje omiljenog napitka u određeno vreme – sve to možete raditi i na odmoru, ako se svi tako osećate udobnije i prijatnije. Ukoliko je nečiji rođendan dok ste na putu, organizujte malu, intimnu proslavu i nabavite tortu. Osoblje restorana u kome se hranite (ili hotela u kome ste odseli) rado će vam izaći u susret.

U skladu sa svojim porodičnim navikama možete odabrati boravak u apartmanu sa kuhinjom, u kojoj ćete sami pripremati obroke i nećete morati da se prilagođavate vremenu koje je određenom pravilnikom hotela.

Razmislite o angažovanju putničkog agenta

Kao što biste angažovali majstora da vam popravi automobil, finansijskog savetnika ili dekoratera, tako možete angažovati i osobu koja se stara da se sve na vašem putovanju odvija glatko, da vam obezbedi povlastice i pomogne u kriznim situacijama. Tako ćete imati pravu logistiku i nećete morati da brinete – ako je let otkazan ili možda vremenske prilike ili štrajkovi kvare vaše planove, agent će, uz pomoć svog iskustva i svojih veza „uskočiti“ da vam sredi rezervacije i napravi brze izmene na najpogodniji način. Kada znate da niste prepušteni sami sebi, ako se pojavi neki problem, moći ćete da se opustite i usmerite pažnju na druge stvari.

Porodični odmor i podela odgovornosti

Par koji dobro funkcioniše na praktičnom nivou, osnova je srećne i zadovoljne porodice. Ako jedan partner nosi svu odgovornost i oseća da mora sam sve da isplanira i o svemu da brine do poslednjeg detalja, dok je drugi nonšalantan i ležeran, nastupiće nezadovoljstvo i nervoza i sukobi i svađe će biti neizbežni. Podelite obaveze na odmoru, kako bi svako od vas mogao malo da se opusti i rastereti. Neka jedan bude zadužen za pakovanje i proveru stvari kako ne bi bile zaboravljene i izgubljene, dokumentaciju i termine, dok drugi vodi računa o potrebama dece, hrani, odlasku u toalet, igračkama i raspoloženju. Šanse za svađu će se značajno smanjiti, ukoliko oboje jasno postavite očekivanja i podelite zadatke, pre nego što krenete na porodični odmor.

Pročitajte i ovo: Najuzbudljiviji Pixar filmovi koje možete gledati sa celom porodicom

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.