Načini da povećate telesnu težinu na zdrav način

Kako povećati telesnu težinu na zdrav način? Nekima može biti jednako izazovno da dobiju na težini na zdrav i održiv način, kao što je za druge izazov da izgube kilograme.

Postoje mnogi razlozi zbog kojih možda želite da dobijete na težini, na primer, ako želite da izgradite mišićnu masu tokom treninga snage, ili možda imate manje kilograma nego što biste želeli, posle bolesti ili teškog razdoblja u životu. Ovaj vodič će tačno objasniti kako da dobijete željene kilograme.

Pružamo vam praktične strategije koje će vam pomoći da postignete svoje ciljeve za povećanje telesne težine, istovremeno osiguravajući da vaš organizam dobije hranljive materije koje su mu potrebne. Fokusirajući se na izbalansirane obroke, namirnice bogatu kalorijama i češće obroke, možete dobiti na težini na zdrav način.

Kako povećati telesnu težinu na zdrav način?

Povećajte kalorije

Ako želite da se ugojite, ključno je da jedete više nego što vaše telo sagoreva – zamislite to kao da mu dajete dodatno gorivo! Počnite tako što ćete utvrditi koliko vam je energije dnevno potrebno, a zatim dodajte 300 do 500 dodatnih kalorija. Birajte ukusnu, kalorijsku hranu kao što su orasi, sir, avokado i žitarice. Budite sigurni da birate namirnice koje vam daju hranljive materije, a ne samo prazne kalorije iz nezdrave hrane.

Dodajte zdrave masti u svoje obroke

Zdrave masti su vaš novi najbolji prijatelj! Veoma su kalorijske, što znači da možete jesti manje, a dobiti više. U svoje obroke dodajte ukusne masti poput maslinovog ulja, avokada, orašastih plodova, semenki i masne ribe. Pokapajte salate maslinovim uljem, dodajte malo avokada na tost i jedite orašaste plodove i semenke kao grickalice. Možete čak i kuvati sa uljem avokada ili umešati malo putera od orašastih plodova u smutije za kremastu poslasticu punu kalorija.

Izaberite tečne kalorije

Ispijanje kalorija je jednostavan način da povećate unos bez osećaja sitosti. Pojedine opcije su kremasti smutiji, bogati mlečni šejkovi i ukusni proteinski šejkovi. Pomešajte voće, povrće, proteinski prah, jogurt i mleko (ili alternativu za mleko) za ukusan napitak. Dodajte puter od orašastih plodova, ovas ili semenke za dodatni kalorijski punch. Ovo je odličan način da unesete više kalorija, posebno ako ne jedete mnogo.

Kako povećati telesnu težinu na zdrav način (1)

Pospite obroke dodacima

Ponekad male stvari čine veliku razliku! Posipajte obroke kalorijama – razmislite o siru, orašastim plodovima, semenkama i zdravim uljima. Povrće, salate i testeninu prelijte rendanim sirom, stavite orahe ili semenke u žitarice ili jogurt i grickajte sušeno voće. Pokapajte maslinovo ulje ili dodajte komadić putera u kuvana jela. Ovi ukusni mali dodaci mogu da učine postizanje kalorijskih ciljeva lakšim (i ukusnijim).

Jedite češće

Ovo je bezbedan i efikasan način za dobijanje na težini. Konzumiranje manjih, češćih obroka pomaže vam da unesete više kalorija tokom dana, a da se ne osećate preterano sito. To olakšava postizanje viška kalorija, neophodnog za dobijanje na težini. Kao dodatni plus, češća ishrana može pomoći u održavanju uravnoteženog nivoa šećera u krvi, kao i da ostanete puni energije tokom dana.

Postavite realne ciljeve

Postizanje ciljne težine zavisi od pametnog planiranja i zdravih navika. Umesto da težite drastičnim promenama, idite na mali, stabilan napredak kao što je nedeljno dobijanje kilograma. Na ovaj način je veća verovatnoća da ćete ostvariti svoje ciljeve na održiv i zdrav način.

Konsultujte zdravstvenog radnika

Nutricionista može napraviti personalizovani plan zasnovan na vašim zdravstvenim potrebama i ciljevima. On će vam pomoći da postavite ostvarive ciljeve i nadgledate svoj napredak, praveći prilagođavanja po potrebi. Osim toga, može razjasniti sve mitove i voditi vas ka najboljim izborima hrane za vaše specifične životne okolnosti.

Pročitajte i ovo: Ideje za užinu koja je najzdravija za vaš digestivni sistem

Naslovna fotografija: pexels.com

Božica Luković