Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kolumna 35+: Kafa ispred zgrade

U prethodnom periodu napravila sam neplaniranu pauzu u pisanju i ne primetivši da je pravim. Vreme je prolazilo, a ja sam bila potpuno nesvesna te činjenice. Sasvim je moguće da je moj mozak odbio da prizna protok vremena zbog svih obaveza koje su me sustigle, a nisam imala kapaciteta da na njih adekvatno odgovorim. Videla sam nedavno reel koji prikazuje kako izgleda biti u glavi jedne majke – dvadeset hiljada istovremenih misli koje se na kraju stope u pozadinsku buku. Tako sam se i ja osećala prethodnih dana, kao usamljena zgrada pored auto-puta. I šta se dešavalo? Svakog dana, nakon obavljenih obaveza, samo bih zaspala. Iz dosadašnjeg iskustva, moj organizam se sa stresom bori tako što me natera da spavam. Takođe, imam i čvrste dokaze da mi je to nasledno.

U međuvremenu je stiglo i proleće, pa je ponovo nestalo i sada svi čekamo da se vrati. Ništa od ovoga me, međutim, nije sprečavalo da besomučno skrolujem po Instagramu i time ubijam i ovo malo preostalih funkcionalnih moždanih ćelija. Međutim, nije baš svaki skrol loš skrol – naišla sam tako na seriju nepretencioznih i nehajnih, ali divnih postova dragog mi profila @svilenebube o ispijanju kafe ispred zgrade, pa smo se A. i ja malo dopisivale na tu temu i završile konverzaciju neobaveznim čavrljanjem o sobnom cveću. Iako živimo u različitim gradovima, osetila sam se kao da smo komšinice i tako sam shvatila da mi ponekad baš to nedostaje – neko sa kim delim ulaz, godine i pogled na svet. 

Razmišljala sam dosta u proteklom periodu o kulturi stanovanja na Novom Beogradu tokom sredine prošlog veka, delom zbog mid-century arhitekture i estetike kojom sam opsednuta u poslednje vreme, delom zbog uspomene na babu i dedu koja se lagano pretočila u sećanje na sve naše babe i dede i sve njihove istovetne komode i lustere, duvan u džepovima i saksijsko cveće na terasi. Posebno mi je zanimljiva kultura negovanja prisnih komšijskih odnosa, koje su, pored mnogih drugih stvari, sa sobom doneli iz manjih sredina iz kojih su se naseljavali u dotadašnju močvaru i pustaru koja se polako pretvarala u ono što će mnogo godina kasnije postati najmnogoljudnija beogradska opština.

Torba: Cortefiel, Kaput: privatno vlasništvo

Naizgled sasvim obične fotografije na kojima je deda u obaveznom prsluku sa prednjim džepom i olovkom u njemu, a baba u kućnoj haljini na sitne cvetove i kartaju se za stolom u svojoj dnevnoj sobi sa nekolicinom parova slične životne dobi i modnih preferencija, uz obavezne šoljice sa kafom i dopola dogorelim cigaretama u pepeljari, govore mnogo o načinu života koji su vodili roditelji naših roditelja, a pogotovo o odnosu koji su imali prema svom komšiluku. Oni su komšijama na čuvanje ostavljali ključeve od stana, dragocenu imovinu, a neretko i decu. Pozajmljivanje šećera se podrazumevalo, kao i deljenje svežih vanilica, komisbrota i pišingera. A kafa? Kafa uvek, sveže samlevena snažnom rukom vojnog lica, iz mesingane džezve ili pak one s tufnicama. 

Zašto se priklanjam timu Svilene bube i smatram da je potrebno vratiti kafenisanje ispred zgrade u svakodnevne rituale stanovnika ovdašnjih gradova? Zato što, hteli mi to da priznamo ili ne, svakodnevno boravljenje u kafićima i restoranima postaje ekonomski i vremenski teško održivo, a i dolazi proleće i vreme koje treba da iskoristimo za boravak na otvorenom. Zatim, tako ćemo lakše saznati ko su nam komšije, ljudi sa kojima na izvestan način delimo životni prostor, ponekad i intezivnije nego što bismo to zaista želeli. Takođe, kako bismo drugačije iskoristili sve one stilizovane termose za kafu koje smo kupovali usput samo zato što nam se dopadalo kako izgledaju? A i bitno je osetiti kako nam diše zgrada, kako izgleda spolja, gde je zarasla u korov, a gde postoji prostor da se posadi cveće. I drveće, što da ne. Možda nam na pamet padne neka zajednička akcija, možda dobijemo kontakt važne osobe iz Gradskog stambenog koja može da nam reši problem s ventilima u vertikali, a možda i saznamo kada na pijacu dolazi ona žena sa domaćim jajima.

Na kraju, sasvim je u redu i da tu kafu ispred zgrade popijemo sami. Malo majndfulnesa nikada nije naodmet. Lepše je nego unutra.

Dakle, svi mi koji živimo u zgradama, skuvajmo kafu i ponesimo je sa sobom u omiljenoj šolji na klupicu ispred zgrade. Ili je sipajmo u termos, pa podelimo sa tetka-Ljiljom sa drugog sparta. Ili pozovimo prijatelje i umesto u kafić sedimo u parkić na koji inače gledamo s prozora. A svi vi koji živite u kući i imate sopstveno dvorište – budite zahvalni na svakom trenutku provedenom u njemu i volite svaku pčelu koja vam zazuji oko glave. I pozovite komšije na kafu ponekad.

Pročitajte i ovo: Kolumna 35+: Nema ljubavi u klubu, ali ima je kod kuće

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Milica Mitić je diplomirala holandski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, a na Univerzitetu umetnosti završila je master studije iz kulturne politike i menadžmenta u kulturi. Bavi se tekstovima, muzikom i fotografijom. Ne zna da vozi, ali veoma dobro vesla. Voli da nosi muške košulje. Kad je bila mala mislila je da su vrapci deca golubova.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.