Vodič za negu kože u postmenopauzi

Nakon menopauze nivoi estrogena opadaju i organizam proizvodi manje kolagena, zbog čega koža u postmenopauzi gubi sjaj, postaje suva, pojavljuju se fine linije, bore i fleke tamnijeg pigmenta. Ali promene ne utiču samo na kožu lica (iako se nega kože fokusira na lice), već i na kožu celog tela, kao i na kosu. Nega koju ste do skoro primenjivali u postmenopauzi više nije efikasna i, da biste bolje izgledali (i bolje se osećali), potrebno je da razumete zašto i kako su se potrebe vašeg tela promenile.

Neuravnoteženost hormona i koža u postmenopauzi

Drastična promena nivoa hormona utiče direktno na kožu i kosu. Žene u postmenopauzi obično primećuju da im koža postaje tanja, suvlja i zategnutija i da se javljaju nove bore. Kod pojedinih žena se javljaju i akne i ove promene se svode na pad estrogena koji pomaže u izgradnji kolagena i održava kožu hidriranom i glatkom. Sa padom nivoa estrogena, smanjuje se i prirodni nivo vlage, koža se isušuje i postaje podložnija boranju i upalama.

Pored gubitka kolagena, koža nakon menopauze gubi sposobnost da proizvodi hijaluronsku kiselinu (HA) – istraživanja pokazuju da se već tokom menopauze gubi i do 40 odsto HA, koja pomaže u jačanju kolagena i zadržavanju vlage u koži, što sprečava osećaj zatezanja i suvoće. Dermatolozi preporučuju da se za negu lica koriste serumi sa HA i to tako što se nanose na vlažnu kožu, a preko seruma se nanosi lagana hidratantna krema. Ovaj postupak omogućava zadržavanje vlage i smirivanje upale.

Prevencija je delotvornija od sanacije

Prevencija je uvek najbolji izbor – lakše je i delotvornije sprečiti isušivanje kože i pojavu bora, nego sanirati posledice, kada već nastanu. Zato treba da počnete sa prilagođavanjem rutine nege, čim primetite promene na svom tenu – adekvatna nega podstaći će proizvodnju kolagena i elastina i koža u postmenopauzi će duže sačuvati svežinu i glatkoću.

Vaša rutina nege bi trebalo da sadrži masne sastojke – pored kolagena i HA (hijalurnoske kiseline), koža u menopauzi gubi i neke masti, koje zatvaraju barijeru kože i čuvaju vlagu. Ovo uključuje ceramide, koji deluju kao cement – kako gubimo ove masti, sposobnost kože da zadrži vlagu se smanjuje i povećava se osetljivost i crvenilo. Da biste sprečili problem, koristite hidratantne kreme sa sastojcima koji su slični mastima koje štite kožu, kao što je ši-buter.

Koža u postmenopauzi traži nežan pristup

Koža u postmenopauzi se istanjuje i isušuje i hemijski i fizički pilinzi koje ste ranije koristili, sada mogu da je iritiraju i oštete barijeru kože. Zato birajte nežne i lagane proizvode, sapune i sredstva za čišćenje bez veštačkih mirisa i boja. Što ste tiče pilinga, dermatolozi preporučuju samo mlečnu kiselinu, koja brzo uklanja mrtve ćelije kože, bez izazivanja upale (obratite pažnju na ovaj sastojak u svim sredstvima za čišćenje lica koja koristite).

Pročitajte i ovo: Šta je retinol i koliko je zaista dobar za zrelu kožu

Ako niste sigurni kako da negujete kožu, vratite se osnovama – jednostavna rutina je često najbolja. Sve što vam treba je blago sredstvo za čišćenje lica, mnogo hidratantne kreme sa zaštitnim faktorom, kako biste zaštitili kožu od sunca. Držite se formula koje koriste keramide, glicerin i hijaluronsku kiselinu i uvek perite lice mlakom vodom – ako je voda suviše topla, podstaći će crvenilo i upale. Noćna krema sa retinolom pomoći će da se kože oporavi, ukoliko vam prija (retinol može izazvati peckanje i koristite ga samo ako možete da ga tolerišete). Za negu tela koristite ulja za tuširanje, losione i kreme bogate emolijentima (koje treba naneti na kožu već tri minuta nakon tuširanja) da biste zadržali vlažnost kože.

Pojava rozacee

Rozacea je česta pojava u postmenopauzi i važno je da se dijagnostikuje, jer je možete pomešati sa aknama i „zagušiti“ kožu retinoidima, koji mogu pogoršati stanje. Rozacea se manifestuje kao crvenilo i vidljivost kapilara na centralnom delu lica, a javlja se često i na čelu i bradi, uz prateći osećaj toplote i peckanja. Koža zahvaćena rozaceom takođe može postati otečena i bolna, a promene mogu ličiti na bubuljice praćene crvenilom. Ako sumnjate na ovu pojavu, obavezno idite kod dermatologa, da vam odredi terapiju.

Koža u postmenopauzi i „staračke fleke“

Područja u vidu tamnijih fleka na koži nastaju oštećenjem slobodnih radikala – tipa koji izaziva pigmentaciju. Ove fleke se mogu javiti na licu, vratu, rukama, odnosno, izloženim delovima tela zbog kombinovanog uticaja oksidacije i UV zračenja. Zato je korišćenje kreme sa visokim zaštitnim faktorom veoma važno, ali i lokalno korišćenje antioksidanata, kao što je vitamin C. Pojavu pigmentacije smanjuje i kojična kiselina i niacinamid, tako da, kada birate proizvode za negu, proverite da li sadrže ove sastojke.

Imajte na umu da vaša koža u menopauzi gubi odlike koje je imala ranije i da joj je potrebna drugačija nega i drugačiji proizvodi – korišćenje istih proizvoda na koje ste navikli, jedna je od najvećih grešaka koju žene u postmenopauzi najčešće prave. Svakako je najbolje da se obratite dermatologu za savet, ako primećujete promene i niste sigurni kako da pristupite nezi kože.

Pročitajte i ovo: Tipovi kože i starenje – da li masna koža bolje stari?

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.