Kako kućne biljke smanjuju stres i poboljšavaju vaše mentalno zdravlje

Kad nemate baštu, gajenje biljaka u kući i na terasi je sasvim dovoljno – a i kad imate, potrebne su vam i kućne biljke da vam oplemene prostor. Međutim, ne radi se samo o prostoru i energiji, već i o nivou stresa i mentalnom zdravlju – kućne biljke su živa bića koja traže vašu pažnju i brigu (i zahvalno reaguju na nju), prečišćavaju vazduh, emituju dobre vibracije (ili neutrališu loše) i na mnogo načina utiču pozitivno na to kako se osećate u svom domu.

Naučnici su istraživali vezu između mentalnog zdravlja i biljaka u zatvorenom prostoru i zaključili da su sobne biljke, odnosno, staranje o njima, ponudile učesnicima istraživanja osećanje udobnosti i opuštanje, ali i više od toga. Istraživači su otkrili da određene kućne biljke smiruju simpatički nervni sistem i snižavaju krvni pritisak. Još jedno skorašnje israživanje potvrdilo je da biljke u zatvorenom prostoru utiču na umanjenje stresa kod kancelarijskih radnika, kao i da pomažu protiv umora uzrokovanog stresom.

Bilo da samo volite dekorativnost kućnih biljaka, ili volite sve što se odnosi na gajenje cveća i skloni ste da razgovarate sa svojim biljkama, sam pogled na ono što ste sami uzgajili i što prija vašem oku, kao i osećaj povezanosti sa biljkama, donosi ispunjavajuće i umirujuće senzacije i osećanja, koja podržavaju vaše mentalno zdravlje i pomažu da kanališete stres i da se opustite. Ako razmišljate o tome koje kućne biljke imaju najbolji uticaj, nadamo se da će vam ovo pomoći da izaberete.

Kućne biljke za emocionalno isceljenje

Prva na spisku je – verovatno očekivano – čudesna aloe vera, koja je odavno potvrđen izbor za kozmetičke proizvode i negu kože. Osim toga, aloja je zahvalna, jer se lako održava, a to znači da ne morate previše brinuti o tome da ste nestručni i da nešto nećete raditi kako treba. Zapravo, aloja se zaliva samo jednom u tri nedelje i jedino joj možete naškoditi preteranim zalivanjem. Aloe vera je jedna od onih biljaka čije prisustvo donosi smirenje, odnosno, snižavanje krvnog pritiska – nešto od njenih lekovitih svojstava, verovatno dospeva u vazduh i donosi pozitivan uticaj.

Kućne biljke prečišćavaju vazduh

Kućne biljke su odavno prepoznate kao prečišćavači vazduha – NASA-ina studija o sobnim biljkama iz davne 1989. primetila je kako određene biljke pomažu u pročišćenju vazduha od formaldehida i benzena. To znači, više biljaka u kući – više čistog vazduha za vas i vašu porodicu. Određene sobne biljke su u tome uspešnije od drugih, naročito zmijske biljke (poznate i kao svekrvin jezik), koje spada u sukulente, zadržava vlagu i toleriše promene u osvetljenju (jedino ne voli jarko svetlo i izvore toplote). Zmijske biljke treba postaviti na istoku ili jugoistoku kuće (prema feng šui principima) ili kancelarijskog prostora, a treba izbegavati njihovo držanje u spavaćoj sobi, jer mogu doneti suviše stimulativne energije i ometati san.

Tu su i paukove biljke (zeleni ljiljan), bostonska ili kućna paprat, lirasti fikus (poznat i kao smokva sa listom gusle), koje su takođe dobri prečišćivači vazduha.

Pojedine popularne biljke koje mogu doprineti smirenju i smanjenju stresa su aromatične i spadaju u lekovite. To su baštenska žalfija, ruzmarin, lavanda, kamilica, pepermint, bosiljak, majčina dušica. Ove biljke možete naći u sastojcima balzama, kupki i čajeva, koje imaju umirujuće dejstvo, a njihov miris je prava aroma-terapija, koja donosi efekat opuštanja i smirenosti.

Pročitajte i ovo: Kako da gajite biljku aloe vera kod kuće

Biljke koje pomažu kod depresije i anksioznosti

Uzmite u obzir i kućne biljke, koje se tradicionalno koriste za umirenje i stabilizaciju raspoloženja i koje pomažu kod depresije i anksioznosti.

Biljka žada, poznata i kao drvo novca, popularan je izbor u domaćinstvima, zbog jednostavnog održavanja, zalivanja i nege. Slično biljkama koje prečišćavaju vazduh, čisti od štetnih elemenata u farbama ili proizvodima za čišćenje – hemikalija u vazduhu, koje mogu poremetiti vaše fizičko i mentalno zdravlje. Zato je biljka žada uvek dobar izbor za prostor u kome živi ili boravi neko ko pati od depresije ili anksioznosti.

Engleski bršljan je zadivljujuća loza koja bujno raste kaskadno i izgleda sjajno kada visi sa visoke police, ili iz viseće korpe. Ona takođe spada u kućne biljke koje čiste vazduh, s tim što pomaže u smanjenju čestica formaldehida i buđi, koje mogu pogoršati nesanicu i depresiju. Engleski bršljan može se držati u spavaćoj sobi, naročito ako imate probleme sa snom i stalno ste napeti.

Kineski zimzelen se može naći u nekoliko varijanti i vrlo je dekorativan u ružičastoj, crvenoj i srebrnkastoj boji i ne treba mu mnogo sunca. Osvežiće slabo osvetljen prostor tokom tmurnih zimskih meseci, unoseći prozračnost i dobru energiju, a takođe i filtrirajući toksine iz vazduha.

Povezivanje sa biljkama

Pronađite jednu ili dve kućne biljke koje vam se sviđaju i koje se lepo uklapaju u atmosferu vašeg doma – stručnjaci savetuju da to svakako budu neke od biljaka koje prečišćavaju vazduh, jer najviše pomažu u smanjenju nivoa stresa i utiču na raspoloženje. To su pretežno biljke bogate i duboke zelene boje, koja vizuelno deluje smirujuće – gledanje u zelenilo donosi opuštanje. Dodatni faktor smanjenja stresa je staranje o biljkama – Odri Hepbern je jednom rekla da „zasaditi baštu, znači verovati u sutra“, a to znači da kada negujete živa bića (uključujući i biljke) vi se obavezujete, jer bez vaše pažnje ne bi preživele i napredovale.

Na ovaj način stvarate vezu između sebe i prirode, živog sveta oko sebe, koga niste uvek svesni, produbljujući svoj psihološki život i svesnost. Kad negujete biljke i vidite kako lepo napreduju i divno izgledaju, vi osećate da vam one uzvraćaju za pažnju koju im pružate, osećate da ste im potrebni i da se dobro brinete o njima, što podržava pozitivan način razmišljanja i promoviše mentalno zdravlje.

Pročitajte i ovo: Najpopularnije kućne biljke – šareno lišće je u trendu

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.