Darovi prirode – lekovito bilje za emocionalno isceljenje, duh i telo

Travari poznaju različita i brojna isceljujuća svojstva biljaka, koja su usmerena na telo i na psihu – priroda ne razdvaja duh od tela i lekovito bilje rezonira sa nama na energetskom nivou. Podižući niske frekvencije, čajevi, eterična ulja, tinkture, sušene ili sveže, biljke pomažu da se osećamo bolje, fizički i psihički. Darovi prirode su svima dostupni i jednostavni za upotrebu i kada nam je potrebno da se osnažimo i iscelimo, kada se borimo sa intenzivnim emocionalnim bolom, ili se samo osećamo potišteno i bez radosti, mudro je uvesti određeno lekovito bilje u praksu brige o sebi. Mnoge biljke imaju širok raspon delovanja – na primer, lavandu možete koristiti za čišćenje prostora i zaštitu, ali i za održavanje harmonije u ljubavi. Magija biljaka je magija prirode, a vi ste deo prirode i kada koristite lekovito bilje, činite to sa zahvalnošću i svešću o toj povezanosti.

Najbolje lekovito bilje za emocionalno isceljenje

Ruzmarin

Ruzmarin ima različita svojstva i simboliku, njegov miris je stimulativan i poboljšava fokus i pamćenje, koristi se za zaštitu i čišćenje, ali ova biljka ima i emocionalna lekovita svojstva i koristi se za ljubavne muke i jačanje ženske moći.

Vezicu ruzmarina možete okačiti na ulazna vrata, za zaštitu svog životnog prostora, ulje ruzmarina možete koristiti za kađenje, kako biste energetski očistili prostor, a možete ga naneti na kožu (poput parfema), da biste osnažili i ohrabrili sebe i iscelili svoje srce. Ako volite rituale i verujete u njihovo magijsko dejstvo, osmislite svoje rituale za energetsko čišćenje, a ako više volite wellness način brige o sebi, uživajte u aromaterapiji i kupki sa ruzmarinom.

Matičnjak

Matičnjak ima utešna svojstva, kao i kamilica i najčešće se koristi kao čaj, ili u obliku tinkture, za terapiju anksioznosti. Lekovito bilje je aromatično i  možete ga dodati i u hranu ili kolače, kao začin.

Pročitajte i ovo: Kako jin i jang energije funkcionišu u Feng Shuiju

Lekovito bilje protiv stresa i umora

Kamilica

Ova jednostavna biljka je najpouzdanjiji sastojak vašeg „magičnog arsenala“ i može vam pomoći da se opustite i osvežite, kada se osećate preopterećeno i kada ste pod stalnim stresom. Kamilica oživljava telo i um, regeneriše naše istanjene živce i jedna je od najboljih biljaka za sreću, prijateljstvo, novac i isceljenje. Možete je koristiti u mešavini biljnog čaja za anksioznost, kao tinkturu za opuštanje, umirujući tonik za negu kože. Isparenja i miris kamilice donose dobru energiju u vaš prostor, privlačeći izobilje i stabilne prijateljske odnose.

Ginseng – Žen Šen

Lekovito bilje tradicionalne istočnjačke medicine stavlja Ginseng na prvo mesto – ovaj čudesan čovekoliki koren ima brojne isceliteljske moći. Jača životnu energiju, či, u svim telesnim organima, pomaže kod anskoznosti, jača duh (eteričnu i telesnu dušu), otvara srce i jača odlučnost. Možete ga koristiti kao suplement ili čaj, a sibirski Ginseng je još jedna varijacija koju možete isprobati, kada ste iscrpljeni i potreban vam je energetski, emocionalni i mentalni oporavak.

Lekovito bilje za fizičko lečenje

Nana

Nana spada u najčešće domaće lekovito bilje i lepo može uspevati u vašoj bašti – možete koristiti svežu ili sušenu nanu, na mnogo načina. Njen miris oživljava, to je uzbudljiva, energična biljka, koja stimuliše sve procese zarastanja na fizičkom nivou. Možete utrljati ulje nane u kožu (pokušjate sa masažom stopala) kako biste izbacili negativnu energiju koja narušava vaše zdravlje, možete piti čaj ili dodati nekoliko šaka nane u kupku, a suvu nanu možete staviti u kesice i držati pored kreveta. Suve listiće možete zapaliti u keramičkoj posudi i osvežiti i očistiti svoj prostor.

Ulje ruže za lečenje trauma

Kada se leče traume, veće fizičke i mentalne povrede, potrebno je da telo i um dobiju podršku i umirenje, a za to je posebno korisna ruža. Miris ruže smiruje nervni sistem i jača srce – čak i kad držite buket svežih ruža na stolu u dnevnoj sobi, osećaćete se prijatnije i opuštenije. Latice ruže možete staviti u svoju ljubavnu kupku, napraviti od njih ružinu vodu koju možete staviti u prskalicu i koristiti kao osveživač prostora, da biste umirili bilo kakvu traumu i nervoznu energiju.

Lekovito bilje za energetsko čišćenje

Kada se osećate preopterećeni brigama, ili osećate loše vibracije u svom prostoru, lekovito bilje za čišćenje može pomoći. Žalfija je jedna od najboljih biljaka za čišćenje negativne energije koju šire ljudi i koja se može zadržati od bivšeg partnera, ili prethodnih korisnika vašeg prostora. U čišćenju se obično koristi bela žalvija, koja se može nabaviti osušena i spakovana u snopove, koji se pale i daju bogat i aromatičan dim, kojim možete okaditi prostor. U umerenim količinama, žalfija se može koristiti kao čaj, ili začin u jelu.

Lavanda za opuštanje

Lavanda ima mnoge prednosti, koje uključuju oslobađanje od stresa, umirivanje i bolji san, a njena svestranost se proteže i na mistične uticaje u energetskom čišćenju i privlačenju ljubavi. Lavanda se može koristiti u ljubavnim ritualima, kupki i osvežavanju prostora. Kesice lavande možete držati u ormaru sa posteljinom, ili ispod jastuka, kako biste lepše spavali, ali i kako biste privukli ljubav u svoj život.

Iako svo lekovito bilje ima brojne namene, u tradicionalnoj kineskoj medicini se nikada ne koristi samo jedna biljka, već se koriste mešavine za čišćenje prostora, emocionalno isceljenje i umirivanje i opuštanje. Kada dodajete lekovito bilje u svoju dnevnu rutinu, možete otkriti da vam neke mešavine posebno prijaju i pomažu da se opustite i osećate energičnije i bistrije, da upravljate stresom, prevaziđete traumu i živite srećnije. Lečenje biljem možete kombinovati sa akupunkturom, kako bi energetsko isceljenje imalo dublji efekat i dalo brže rezultate.

Pročitajte i ovo: Energija kristala – zašto u svom domu treba da imate žad

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.