Kućni poslovi mogu da budu zabavni, a evo i kako

Već zamišljamo kako čitate ovaj naslov i komentarišete: Hm, kako da uživate dok se bavite kućnim poslovima? Pa, nikako. Većina žena zaista ne voli kućne poslove i smatra ih nužnim zlom. Najčešće smo umorne, nemamo vremena, a istini za volju, kućni poslovi mogu i da sačekaju. Ima toliko interesantnijih stvari kojima bismo mogle da se bavimo u danu koji traje samo 24 sata. Međutim, neophodno je da, s vremena na vreme, uzmemo krpu u ruke i objavimo rat prašini, paučini i svemu ostalom što prlja naš životni prostor i šteti našem zdravlju.

Mogu li kućni poslovi i čišćenje da budu zabavni?

Zavisi kako pristupate ovoj problematici. Kao i u svemu, i ovde je sve stvar perspektive.  Možete da kažete sebi kako je to najgora i najdosadnija stvar na svetu, i bićete u pravu; a možete i da pomislite kako je čišćenje baš zabavno, i opet – bićete u pravu. Ukoliko spadate u grupu žena kojoj ne bi škodilo malo motivacije, mi smo pripremili nekoliko korisnih saveta pomoću kojih bi bavljenje kućnim poslovima moglo da bude interesantnije i ugodnije… ili barem podnošljivije.

Za početak, naš savet je da napravite plan rada i raspored poslova, i da ne krećete da radite bez pripreme. Kada imate jasan plan šta ćete uraditi prvo, šta drugo, a šta dalje, posao nekako kao da lakše teče i sve se brže odvija. Na primer, mogli biste da imate dan kada perete veš, drugi dan kada temeljno čistite kupatilo i treći dan kada reorganizujete ostavu, kaže Melisa Metrano, stručnjak za čišćenje i uticaj čišćenja na život i dom. Ovo će vam pomoći da uđete u rutinu i da ne gubite mnogo vremena na organizaciju. Pored toga, uvedite i neku zabavnu mentalnu stimulaciju dok raspremate i videćete kako će sve ići lakše. Evo naših predloga!

Saznajte i ovih deset dizajnerskih tajni za uređenje prostora.

Strimujte TV emisiju ili podkast

Danas možete nositi svoj omiljeni mobilni uređaj iz sobe u sobu dok čistite — pa zašto ne razmisliti o strimovanju TV emisije ili podkasta dok radite. Neke od mojih omiljenih stvari su da poduprem tablet i gledam svoju omiljenu emisiju na Jutjubu ili Netfliksu dok savijam veš, kaže Džesika Haizman, organizacioni ekspert i lifestyle influenser. Drugi predlog je da slobodno stavite slušalice u uši i pustite plejlistu sastavljenu od vaših omiljenih pesama dok nešto radite. Glasno pevanje će vam podići raspoloženje i čitav posao će delovati kao igra. 

Bavite se kućnim poslovima i plešite uz muziku

Ne postoji ništa slično zabavnom plesnom nastupu koji bi uneo uzbuđenje u bavljenje kućnim aktivnostima – posebno ako uključite i decu. Haizman preporučuje da pojačate muziku i da se vrtite po sobama dok metete, brišete prašinu ili usisavate. Od toga čak možete da napravite i igru: kada se pesma promeni, morate da pređete na sledeći zadatak (tako da ćete morati brzo da završite). I Melisa Metrano se slaže, jer slušanje muzike svima prija. Ovo čini da vreme prolazi jako brzo, kaže ona, a drugo, sve je zabavnije uz vaše omiljene pesme.

Sredstva za čišćenje kuće

Pozovite prijateljicu telefonom

Ćaskanje telefonom sa prijateljima ili porodicom može učiniti proces čišćenja i organizovanja mnogo prijatnijim. Na neki način, iako nisu fizički prisutne, vaše omiljene osobe vam prave društvo i skreću pažnju na neke zabavne teme o kojima možete razgovarati. Zaista je neverovatan osećaj opustiti se u lepom čistom domu, bez nereda, smeća i prljavog posuđa, kaže Haizman, a osećaj je još bolji ako u tom procesu napredujete u društvu prijatelja.

Držite svoje omiljene proizvode pri ruci

Haizman preporučuje da proizvode koje najčešće koristite dok se bavite kućnim poslovima uvek imate pri ruci kako ne bi došlo do toga da vas u nameri da nešto očistite i pospremite omete činjenica da su vam sredstva za čišćenje na nekom teško pristupačnom mestu. Isto važi i za uređaje. Ako znate da ćete podove često čistiti, investirajte u visokokvalitetni usisivač koji može da izdrži često korišćenje i koji će vam biti negde nadohvat ruke. Kada koristimo uređaje koji su kvalitetni i laki za manevrisanje, sam posao nam se čini manje težak.

I pranje sudova možete učiniti zanimljivijim. Haizman predlaže da se opremite lepim i mirisnim deterdžentima i raznovrsnim sunđerčićima, pomoću kojih ćete se lakše izboriti sa zaglavljenom hranom i prljavštinom. Ovo, naravno, nije obavezno, ali će aromatično iskustvo biti dodatna prednost poslu koji je inače deo svakodnevice i verovatno ga obavljate rutinski.

Na kraju, zadovoljstvo što vi i vaša porodica boravite u domu koji je uredan, čist i mirišljav, biće vam najdraža nagrada i verujemo da će nadvladati svaki osećaj mrzovolje koji se često javi uporedo sa mišlju: Trebalo bi da čistim kuću.

Možda će vas interesovati i: 6 trikova za odlaganje stvari ako vaš dom nema dovoljno prostora

Naslovna fotografija: unsplash.com

Jana Milić, zaljubljenik u prirodu, šumske staze i cveće. Neguje i bubice, ali one u glavi.