Kulinarski trendovi dekoracije koji nas inspirišu ove sezone

Društvo nikada neće prestati da se okuplja oko roštilja u dvorištu, jer to je prisna, domaća zabava kojoj nema šta da se doda ili oduzme. Međutim, kada su u pitanju događaji sa više značaja i sjaja, svečane večere i posebna slavlja, možda ćete želeti da dosegnete viši nivo. Kulinarski trendovi dekoracije koji se ovog leta ističu, mogu vas nadahnuti da oduševite svoje goste i podignete standarde okupljanja.

U poslednjih nekoliko godina došlo je do eksplozije genijalnih stilista hrane koji su zauzeli centralno mesto na zabavama – i na Instagramu. Ljudi poput Laile Gohar (Gohar World), Imogen Kwok i Paris Starn postavljaju agendu za arhitektonske, senzualne dekoracije i prezentaciju hrane.

Od tornjeva za piće do skulptura od želea i dekoracije, evo svih trendova u hrani i piću iz kojih crpimo inspiraciju ove sezone.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glenn Arvor (@glenn.arvor)

Kulinarski trendovi dekoracije za letnje zabave

Voće i povrće kao dekoracija

Kada koristite hranu kao deo dekoracije stola ili centralnog ukrasa, sastojci bi trebalo da imaju pravu vezu sa onim što se služi. To znači da treba da se pojave u jelima ili da ih na neki način dopunjuju. Na primer, ako kuvate kruške kao deo deserta, možete koristiti i sveže kruške kao deo dekoracije stola. Taj odnos čini da sve deluje namerno, a ne slučajno. Još je upečatljivije kada gosti mogu da jedu ukrasne sastojke – to stvara osećaj razigranosti i utemeljuje dekoraciju u iskustvu obroka. Hrana postaje deo narativa.

Takođe je važno da se jestivi elementi odnose na prostor, kao i na godišnje doba. Letnji kulinarski trendovi dekoracije uključuju mnogo deljenja jela – želite da instalacija stvori utisak, a da ne smeta. Dekoracija treba da podrži energiju oko stola, a ne da je prekida. Trebalo bi da pokrene razgovor, iznenadi ljude i donese toplinu, kao što to čini cveće ili sveće, ali sa neočekivanijim, senzornim preokretom. I naravno, sezonski proizvodi uvek pomažu. Kada koristite sezonsko voće i povrće, ono odražava trenutak – sunce, vlagu u vazduhu, osećaj okruženja. Ne deluju strano ili nametnuto. Osećaju se kao da pripadaju i donose osećaj radosti i prirodnog ritma na sto. To je ono što dekoraciju uzdiže na nivo poetike.

Kulinarski trendovi dekoracije – visoko napunjeni tanjiri

Leto je vreme izobilja i da bi hrana servirana na vašem stolu bila u skladu sa tim, napunite tanjire visoko. Koristite manje tanjire, kako bi zauzimali manje mesta na stolu i nagomilajte na njih salate, grilovano povrće i voće, tako da izgledaju obilno i izdašno.

Švedski sto može biti odličan način da poslužite mnogo različite hrane koja izgleda fantastično i obilno. Možete nagomilati hrskave kriške hleba, pogačica i drugog peciva na daske i posuti ih svežim začinskim biljem. Poslužite brda raznovrsnih salata i povrća u plitkim činijama i pustite goste da se sami služe.

Varijanta švedskog stola je idealna za opuštenu vrtnu zabavu u visokom stilu. Gosti će se spontano kretati, dodavati jedni drugima, družiti i razgovarati, dok šetaju oko stola ili nose tanjire sa sobom.

Jednostavna hrana za letnje zabave

Najbolja jela za letnje zabave su ona koja ne zahtevaju mnogo pažnje. Radije servirajte salatu od kupusa i hrskavog povrća, nego zelenu salatu, koja će brzo uvenuti na vrućini. Ohladite je dobro pre nego što gosti stignu, da bi bila hladna i osvežavajuća kada je poslužite. Salate su uvek hit, posebno kada spajaju kontraste: kiselost limuna, hrskavost oraha, slatkoću svežeg voća, oštrinu sirovog luka, možda čak i malo ljutine. Te neočekivane kombinacije bude i oživljavaju čula.

Voće je takođe važno, jer je sočno i puno vode, koja je telu potrebna na vrućini. Koristite ga ne samo u desertima, već i u salatama i pićima i upotrebite ga kao jestivu dekoraciju. Leto je sezona za začinsko bilje, nanu, bosiljak, peršun. Koristite sveže lišće za dekoraciju i aromu

Uopšte, hladna jela su savršena za leto, a hladni sastojci zgodni za serviranje i aranžiranje. Koristite prednost živopisnih boja sezonske hrane – crvenih bobica, koštunjavog voća, zeleniša, začinskog bilja. Ispunite trpezu bojama, slojevitom teksturom i izdašnošću. Sam prizor privlačno dekorisane hrane podiže energiju i nivo zabave.

Letnji kulinarski trendovi dekoracije – led

Kad je reč o hladnoj hrani, pićima i desertima, razmislite o dekorativnoj upotrebi leda. Koristeći ideju pravljenja ledenih kugli, zapravo možete napraviti bilo šta što vam padne na pamet. Možete zamrznuti čitave cvetne i voćne aranžmane u bilo kojim oblicima i veličinama. Možete napraviti male ledene kugle – ili kockice – sa komadima voća (limuna, breskve, nektarine, grožđa). Poslužite ih uz koktele i pića i oduševite goste!

Osvežavajući deserti

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Arts Terra (@arts_terra)

Osvežavajući deserti nude ogroman izbor i mogućnost da pustite mašti na volju. Razmislite o kolačima sa limunom ili sladoledu, koji možete servirati i dekorisati na mnogo načina. Ali, kulinarski trendovi dekoracije ovog leta se fokusiraju na deserte od želea!  Žele se može oblikovati na bezbroj načina i možete napraviti zabavne i spektakularne oblike, sa voćem u sredini. Zabavite se isprobavajući varijante punjenja i formiranja oblika od želea, ili angažujte nekog umetnika da vam napravi desert od koga će svima zastati dah!

Tornjevi pića – vrhunac zabavE

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели THINKING ABOUT DRINKING ® (@thinking_about_drinking_ltd)

Tornjeve pića je mnogo lakše napraviti nego što ljudi zamišljaju i ne treba vam profesionalac. Dakle, radi se o tome da čaše čvrsto stoje jedna na drugoj, budu pune ukusnog pića i izgledaju impozantno. Kula pića je sama po sebi upečatljiva i odlična za centralni deo zabave, tako da ne morate voditi računa o upečatljivosti stakla. Stabilno i ravno je ono što vam treba.

Uverite se da su čaše koje izaberete dostupne u dovoljnoj količini da bi se zaista izgradila struktura i da bi izgledala raskošno i obilno.

Razmislite o piću kome ne smeta da stoji neko vreme, poput koktela ili punča koji se ne mućka, i držite kulu za piće unutra ili u hladu. Vaši gosti neće uživati u toplom koktelu tokom letnjeg dana. Konačno, koliko god zabavno bilo, izbegnite Nijagarine vodopade šampanjca u vašoj kuli za piće. Izgleda sjajno dok svi ne uzmu čašu i ulepe prste do kraja zabave.

Tornjevi pića nisu samo još jedan element zabave, već njena kruna i vrhunac.

Pročitajte i ovo: Ova tri recepta za ledenu kafu će biti tvoji letnji favoriti

Naslovna fotografija: Dupe photos/ Margaret Molloy

Brankica Milošević