easy life vodič kroz kulturna dešavanja u Beogradu do kraja decembra

Bez presedana, zbog novogodišnjih i božićnih praznika, ali i zadivljujućih snežnih čarolija, zimska sezona nam donosi dozu pozitivne energije i inspiracije koja nas navodi da budemo društveno aktivni, da se dodatno oplemenimo i produhovimo – i obradujemo naše voljene nečim što će im jasno staviti do znanja da nam je stalo. 

Naša preporuka je da uhvatite dragu osobu pod ruku i povedete je u bioskop, pozorište, na koncert… i provedete veče za pamćenje. Iz tog razloga smo izdvojili nekolicinu događaja koje možete da posetite. Predstavljamo vam:

easy life vodič kroz kulturna dešavanja za decembar 2023.

Pozorište

6. i 10. decembar – Incident na granici (Jugoslovensko dramsko pozorište, scena Studio JDP, 20.30č): Komad britanskog pisca Kirana Lina, a u režiji Stefana Gajića, britka je savremena satira koja istražuje fenomen pravih i imaginarnih granica koje nas dele, kao i posledica koje možemo da snosimo ako ih prekoračimo. I sama suptilno balansirajući na granici uzmeđu Joneska i Kafke, drama Incident na granici počinje kao zabavna i „pomerena“ komedija situacije koja postepeno prerasta u sve apsurdniji košmar. Igraju: Dragan Petrović, Mina Obradović, Vukašin Jovanović.

1, 8. i 17. decembar – Vanja, Sonja, Maša i ostali (Atelje 212, scena “Mira Trailović”, 20č): Vanja i njegova usvojena sestra, Sonja žive mirnim i povučenim životom ispunjavajući sudbinu Čehovljevih likova čija imena nose. Njihov tromi život u kući u kojoj su odrasli prekida iznenadna poseta sestre Maše, glumice i njenog mlađeg dečka umetničkog imena Žaoka. Tu je i kućna pomoćnica Kasandra, obdarena proročkim moćima i mlada devojka Nina koja bi takođe želela da postane glumica. Pozivom na maskenbalsku žurku počinje uzbudljiv vikend rivalstva, žaljenja, ogorčenosti i iskrenosti. Igraju: Goran Jeftić, Milica Mihajlović, Isidora Minić, Katarina Marković, Đorđe Kadijević, Natalija Stepanović. 

Izložbe (galerije)

Nove tendencije ‘60. (Galerija SKC): Postavka predstavlja svojevrstan omaž umetničkoj sceni u Italiji šezdesetih godina prošlog veka. U fokusu su tri izložbe: “Gencay, Brtka, Franchini” održana u Rimu 1964. godine, zatim “Forme presenti” (Prisutne forme) takođe u Rimu, 1965. godine, i “Illumination” u Trentu 1967. godine na kojoj se predstavila istoimena grupa. Izložba je otvorena od 12. do 28. decembra.

Srđan Đile Marković – Radovi 2022/23. (Galerija Rima): Ovi radovi zadržavaju autentični jezik Markovićevog figurativnog slikarstva, formiranog u kontekstu beogradske andergraund scene tokom poslednje dve decenije XX veka, čije je osnovno stilsko uporište u američkom andergraund stripu šezdesetih godina. Na taj način, umetnik nastavlja da u savremenom kontekstu razvija socijalnu tematsku usmerenost svog slikarstva, kao i angažovani stav kroz ironijski i satirični prikaz naličja društvene stvarnosti. Izložba je otvorena do 25. decembra.

Izložbe (muzeji)

Jagoda Buić: Esencijalnost niti (Muzej savremene umetnosti): Radi se o umetnici (1930-2022) sa ozbiljnim međunarodnim ugledom čiji je stvaralački opus, posebno u oblasti tapiserija, obeležio jugoslovensku umetničku scenu, ali i više od toga. Svojim specifičnim pristupom, sintetizujući „tradiciju ambijenta iz koga potiče” i „radikalizam i esencijalizam  savremenog senzibiliteta”, Jagoda Buić obeležila je razvoj tapiserije na međunarodnom planu. Izložba je otvorena do 26. februara 2024.

Ježeva kućica – Izmišljanje boljeg sveta (Muzej Jugoslavije): Izložba se otvara povodom Dana Muzeja 25. maj – u obnovljenoj zgradi Muzeja. Organizatori su naveli da poema Branka Ćopića “Ježeva kućica”, zauzima posebno mesto u sećanjima na detinjstvo brojnih generacija rođenih u Jugoslaviji, i da je polazeći od nje kreirana izložba čiji je cilj da pokrene dijalog o zajedničkom nematerijalnom kulturnom nasleđu i njegovim potencijalima kako bismo preispitali svoje identitete danas. Izložba je otvorena od 2. decembra 2023. do 30. aprila 2024.

Bioskop

Vonka (Wonka): Kada Vili Vonka, pun nade i razrogačenih očiju stigne u središte sveta proizvodnje čokolade, kod sebe ima samo nekoliko novčića i šešir pun snova – jedan od njih je otvaranje vlastite fabrike čokolade, u rangu sa najvećima na svetu. Ali u velikom i nemilosrdnom gradu, Vilijev minimalni iznos novca brzo se potroši, što ga vodi do posla u obližnjoj perionici veša. Uloge: Timothée Chalamet, Olivia Colman, Hugh Grant i dr. Film je na bioskopskom repertoaru od 14. decembra. 

Senka Karavađa (L’ombra di Caravaggio): Italija 1610. godine. Karavađo je jedan od najbriljantnijih slikara svoje generacije, ali i buntovnik protiv odluka crkve. Pošto je obavešten da u radu prikazuje prostitutke, lopove i skitnice, papa Pavle V naređuje vatikanskoj tajnoj službi da sprovede istragu o umetniku. Istraživač, poznat kao Senka, započinje istragu koja će ga navesti da otkrije poroke i vrline umetnika čiji život drži u rukama. Uloge: Riccardo Scamarcio, Isabelle Huppert, Louis Garrel. Film je na bioskopskom repertoaru od 28. decembra. 

Koncerti

22. decembar – Obojeni program (Dorćol Platz, 21č): “Jedini u maštu veruju” i “Danas će se desiti nešto lepo” biće poruke koje će krajem decembra sigurno odjeknuti iz srca Dorćola kroz ceo grad, i region. Sabraće Obojeni program više od 40 stvaralačkih godina u koncert koji će prvi put održati u sve atraktivnijoj koncertnoj lokaciji. 

26. decembar – Nikola Vranjković (mts Dvorana, 20č): Te decembarske večeri, Nikola će izvesti hitove sa svog albuma ‘Veronautika’ koji je 2017. godine proglašen za najbolji album godine (na osnovu uzorka prikupljenog od glasova slušalaca radija Beograd 202). Kao i ranijih godina, na ovom prednovogodišnjem koncertu publika može očekivati posebna iznenađenja. Ono što se svakako očekuje jeste dobra atmosfera i povezanost sa publikom.

Pročitajte i ovo: Sve (nesrećne) ljubavi francuske pevačice Dalide

Naslovna fotografija: pexels.com

Dušan Veselinović – diplomirani novinar i pop culture fanatik.