easy life vodič kroz kulturna dešavanja u Beogradu do kraja februara

Sad kad su praznici prošli, ostaje nam više vremena za razne vrste razonode, a to uključuje odlazak na mnogobrojna kulturna dešavanja – pozorište, galerije, muzeji, bioskop, koncerti, a Beograd, kao i uvek, nudi veliki izbor manifestacija. Izdvojili smo nekolicinu takvih, pa bez daljeg odlaganja, predstavljamo vam…

easy life vodič kroz kulturna dešavanja za februar

Pozorište

20, 21. i 22. februar – Idiot (Beogradsko dramsko pozorište, Velika scena, 19.30 č): Dramaturg Vladimir Tabašević ističe da je Dostojevski sa ironijskim otklonom svoj najlepši književni lik nazvao idiotom, a danas je takva ironijska distanca nemoguća: idealno dobar čovek današnjeg sveta, zaista jeste idiot, maloumnik vredan sažaljenja. Doslovan i dosledan, knez Miškin je idiot zbog toga što ne može da ne bude iskren, duševan i blag. Koga od nas nije snašla ta nezgodna okolnost da ispašta baš zbog onog najboljeg u sebi? Igraju: Aleksandar Jovanović, Bojana Stojković, Vesna Čipčić, Iva Ilinčić, Jana Milosavljević i dr.

21. februar – Moja ti (Atelje 212, scena “Mira Trailović”, 20 č): Predstava se bavi problemom starosne, ideološke i seksualne, te rodne diskriminacije. Protagonistkinje su starice, neke od njih partizanke, komunistkinje, lezbejke, majke, svakako žene koje su u doba liberalnog kapitalizma prinuđene na borbu sa najrazličitijim muškim kulturnim rodnim normativima i primerima ideološke degradacije vrednosti za koje su se ove žene ceo život borile. Igraju: Svetlana Bojković, Gorica Popović, Tatjana Bošković, Sofija Juričan i dr. 

Izložbe (galerije)

Petar Đorđević – Mrtva priroda: Slika jednog ugla (Galerija ‘73): “Nastavljajući tradiciju brojnih velikih umetnika, Đorđević svoj slikarski put pronalazi na tragu impresionista, postimpresionista, ali i nekih domaćih velikih autora čije delo zrači velikom svetlošću. Nežni dodir umetnosti dalekog istoka omogućio je igru oslikanih pasaža bez jakog osenčenja, dok je klizač jačine boje pomeren do maksimuma”, piše Bojan Otašević u katalogu izložbe. Izložba slika će biti otvorena do 7. februara. 

Radovi na papiru najvećih imena naše umetnosti iz kolekcije Aleksandra Ostojića (Galerija Haos): Predstavljeni su radovi na papiru (crteži, pasteli, akvareli, grafike) pojedinih od najvećih imena naše umetnosti iz privatne kolekcije Aleksandra Ostojića iz Valjeva. Reč je o retkoj prilici da se vide dela Šumanovića (crtež nabavljen od malog francuskog aukcionara), Marka Čelebonovića, Mila Milunovića, Dada Đurića, Vladimira Veličkovića, Ljube Popovića, Radovana Kragulja, Mihaila Petrova, Dragana Lubarde, Marka Velka… Izložba će biti otvorena do 23. februara. 

Pročitajte i ovo: Omiljena zimska zabava – crtaći za celu porodicu

Izložbe (muzeji)

Korsepondencije: Crteži Ilije Šobajića (Legat Petra Lubarde): Predstavljeno je 20 crteža manjeg i srednjeg formata iz različitih faza stvaralaštva Ilije Šobajića – od akademskih studija do poznih radova. Petar Lubarda je tokom boravka na beogradskoj Umetničkoj školi bio učenik Ilije Šobajića na predmetu „Večernji akt“. Iako je generacijski jaz između dvojice stvaraoca uslovio nepremostive razlike u pristupu, doživljaju i interpretaciji umetnosti, postoje određene komponente koje spajaju ova dva umetnika… Izložba će biti otvorena do 29. marta. 

Gospodstvo uma: Miodrag B. Protić, život posvećen umetnosti (Legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića): Stogodišnjicu rođenja Miodraga B. Protića (1922–2014), koncepcijskog osnivača i dugogodišnjeg prvog upravnika Muzeja savremene umetnosti (1965–1980), istovremeno značajnog likovnog stvaraoca, teoretičara i kritičara likovne umetnosti i autora brojnih monografija i studija o modernoj i savremenoj umetnosti, Muzej savremene umetnosti obeležava u autentičnom zdanju u Drajzerovoj. Pored najznačajnijih dela Miodraga B. Protića koja se nalaze u kolekciji Muzeja savremene umetnosti, izložba obuhvata i raznovrsnu dokumentarnu građu iz Odeljenja za umetničku dokumentaciju Muzeja, arhive RTS, Arhiva Srbije i privatne arhive porodice Protić. Istorija u malom. Izložba će biti otvorena do 27. februara. 

Bioskop

Čarobni Majk: Poslednji ples (Magic Mike’s Last Dance): Majk Lejn nakon duge pauze ponovno izlazi na pozornicu. Nakon što ga je propali poslovni dogovor ostavio bez novca, Majk je prisiljen da radi kao barmen na Floridi. Nadajući se poslednjem dobrom provodu, Majk beži u London sa poznatom bogatašicom koja mu daje ponudu koju ne može da odbije…uz pokoju skrivenu nameru. Kada Majk otkrije njen plan, pita se da li on i novi zgodni plesači, koje mora da dovede u formu, mogu da izvedu nemoguće? Uloge: Čening Tejtum, Salma Hajek. Film je na bioskopskom repertoaru od 9. februara. 

Šta ljubav ima s tim? (What’s Love Got to Do with It?): Kako pronaći trajnu ljubav u današnjem svetu? Za rediteljku dokumentaraca i zavisnicu od aplikacija za sastanke, Zoe, skrolovanje udesno je samo isporučilo beskrajni striming “gospodina pogrešnih”, na užas njene ekscentrične majke Ket. Za Zoinog prijatelja iz detinjstva i komšiju, Kazima, odgovor je da sledi primer svojih roditelja i odluči se za ugovoreni brak sa pametnom i lepom nevestom iz Pakistana. Dok Zoe snima njegovo putovanje od Londona do Lahorea da bi oženio strankinju, koju su izabrali njegovi roditelji, ona počinje da se pita da li bi mogla nešto da nauči iz potpuno drugačijeg pristupa pronalaženja ljubavi. Igraju: Lili Džejms, Šazad Latif i Ema Tompson. Film je na bioskopskom repertoaru od 16. februara. 

Koncerti

11. februar – Mapo Keys (BitefArtCafe, 22 č): Sastav koji čine vrhunski muzičari iz Beograda izvodiće autorske numere pijaniste i lidera Filipa Bulatovića, a osim dobro poznatog programa i pesama “Mirisi u Magli” i Ti i ja”, bend će predstaviti nekoliko novih numera na srpskom jeziku koje do sada nisu izvođene pred publikom.

14. februar – Mile Kekin (Zappa baza, 21 č): Čuveni roker vratiće se u Srbiju samo dva meseca posle izuzetno uspešnih skorašnjih koncerata u Smederevskoj Palanci, Zemunu, Novom Sadu i Kikindi. Najavljujući nastup u Zappa bazi, dugogodišnji frontmen Hladnog piva objašnjava: “Mile Kekin trio je poluakustični sastav s kojim izvodim pesme iz svih perioda mog autorskog rada. Publika će imati priliku da čuje numere Piva kao i neke s mojih samostalnih izdanja, ali i kompozicije koje će se tek naći na mom nadolazećem albumu”. Uz Mileta, nastupiće i Mark Mrakovčić (akustična gitara, perkusije) i Danko Krznarić (klavijature, električna gitara).

Pročitajte i ovo: Sve (nesrećne) ljubavi francuske pevačice Dalide

Naslovna fotografija: unsplash.com

Dušan Veselinović je diplomirani novinar i pop culture fanatik. Uživa u druženju, putovanjima, knjigama, istoriji i u svakom vidu umetnosti. Enormni ljubitelj životinja.