Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

easy life vodič kroz kulturna dešavanja u Beogradu do kraja maja

Vremenske prilike su i dalje promenljive, ali su sunčani, topliji dani sve češći, a to nas inspiriše da redovno izlazimo napolje, uživamo u omamljujućoj atmosferi i posećujemo oplemenjujuće kultune i umetničke sadržaje kojih je nikad dosta! Predstavljamo vam…

easy life vodič kroz kulturna dešavanja za maj 2023.

Pozorište

13. maj – Zagreb-Beograd via Sarajevo (Jugoslovensko dramsko pozorište, Velika scena, 20č): U drami Jelice Zupanc, a u režiji Gorčina Stojanovića, u vozu od Zagreba do Beograda, pratimo zamišljeno putovanje Iva Andrića i Miloša Crnjanskog. Posle tek završenog Prvog svetskog rata u kome je Crnjanski ratovao na strani Austrougarske, a Andrić bio utamničen u Mariboru zbog sumnje da je učestvovao u sarajevskom atentatu, oni se sreću u Zagrebu u trenutku ujedinjenja jugoslovenskih naroda u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Ulazimo u emotivni, intelektualni svet dvojice mladih pisaca koji otvaraju mnoga pitanja – preispitujući ono što je prošlo i anticipirajući ono što tek dolazi. Igraju: Aleksej Bjelogrlić, Miodrag Dragičević, Nebojša Milovanović, Marko Janketić, Nikolina Vujević, Joakim Tasić.

29. maj – One stvari (Akademija 28, Večernja scena, 20č): Monodrama, nastala po tekstu Ludviga Bernharda, mnogo je više od predstave. To je prezentacija, seminar, kabare, seansa, pregled sa dijagnozom i terapija. Ono što je zagarantovano je da publika, odnosno, “pacijenti” izlaze iz sale, tj. “ordinacije” Dr Agoljuba Mićka Ljubičića, zadovoljni i nasmejani. Obrađuje temu seksualnog (ne)zadovoljstva i komunikacije između polova, s akcentom na vezu i brak. Međutim, glavni tok priče dodatno je poseredovan i komentarima na druge teme, kao i improvizatorskim momentima. Glavni kvalitet ove komedije je u tome što ćete zaboraviti na vreme i što ćete se pronaći u svakoj situaciji i pričama Dr Agoljuba, bez obzira na to da li ste muškarac ili žena.

Izložbe (galerije)

Pavle Paja Jovanović – dela iz privatnih kolekcija (Arte galerija, Andrićev venac 12): Među predstavljenim skicama, akvarelima i slikama, mapirane su ključne teme kojima se autor bavio: istorijske kompozicije, orijentalne scene, vladarski portreti, ali i portreti umetnikovog najdražeg modela i izvora nepresušne inspiracije, njegove supruge, Hermine Muni Dauber. Izložbu prati monografija o životu i delu Paje Jovanovića, u kojoj je opisano umetničko sazrevanje kroz uvid u scene prvih negativnih i pozitivnih kritika, iskustva koja je proživljavao sa profesorima, galeristima, kao i najznačajnijim ličnostima vremena u kome je živeo i koje je kroz svoje portrete ovekovečio. Autor monografije je Petar Petrović, muzejski savetnik. Izložba će biti otvorena do 27. maja.

Radomir Knežević – Hvatač oblaka (Galerija RTS): Nešto više od dve decenije, Radomir Knežević je istrajan u ideji da svoj rad sa prućem privilegovano sačuva u transcendentnom miru, u sopstvenoj realnosti utemeljenoj na poretku arhaično izvorne manuelnosti, humanističke… Knežević koriguje energetske sile već strukturalno formiranog života prvobitne organske forme, konstruiše svoje oprostorene linearne oblike, uslovljene isključivo sopstvenim mentalnim asketizmom i apriorno ličnim ontološkim parametrima, istaknuto je u najavi. Izložba je otvorena do 25. maja.

Izložbe (muzeji)

Čekajući stalnu postavku (Istorijski muzej Srbije): Prikazani su najvredniji predmeti iz zbirki muzeja, koji su zaostavština dinastija Karađorđević i Obrenović. Dat je i uvid u pojedine celine buduće stalne postavke. Pažnju plene i predmeti koji svedoče o periodu prednemanjićkih i nemanjićkih vladara, padu srpske srednjovekovne države pod osmansku vlast, kao i o periodu srpske despotovine. Postavku upotpunjuju originalna platna Arsenija Petrovića, Đorđa Teodorovića, Stevana Todorovića, Uroša Kneževića, Paje Jovanovića, Uroša Predića i drugih izvrsnih umetnika.

140 godina od prvog telefonskog razgovora u Srbiji: Slepi telefonosti – Čovek samo srcem dobro vidi (PTT muzej): Pored eksponata iz Tehničke zbirke PTT muzeja, izloženi su predmeti iz fonda Škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ – Brajeve mašine, pisaće mašine na Brajevom pismu, teleprinter, knjige iz kojih su učili telefonisti, kao i savremeni telefoni koje koriste slepi i slabovidi, u čast Nikole Đorđevića, idejnog tvorca govornog softvera za slepe i slabovide na srpskom jeziku. Deo postavke posvećen je naučniku, pronalazaču i izumitelju telefona Aleksanderu Grejamu Belu, inženjeru i prvom instalateru telefona kod nas Panti Mihajloviću, specijalnom pedagogu Veljku Ramadanoviću, koji je Brajevu azbuku prilagodio srpskom jeziku i osnovao prvu školu za slepe u Bizerti 1917. godine. Izložba je otvorena do 19. maja.

Bioskop

Klub zadovoljnih žena – drugo poglavlje (Book Club: The Next Chapter): Dugoiščekivani nastavak prati četiri najbolje prijateljice koje odlaze u Italiju na zabavno žensko putovanje kakvo dosad nisu iskusile. Kad određene stvari dobiju neočekivani obrt i tajne se otkriju, njihov opuštajući odmor se pretvara u kros-kantri avantru koja se dešava jednom u životu. Uloge: Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen i Mary Steenburgen. Film je na bioskopskom repertoaru od 11. maja. 

Ponovo ljubav (Love Again): Šta ako vas poruka sa nepoznatog broja dovede do ljubavi vašeg života? U ovoj romantičnoj komediji, suočena sa gubitkom svog verenika, Mira Ray stalno šalje romantične poruke na broj njegovog starog telefona… ne znajući da je taj broj povezan sa telefonom koji poseduje Rob Burns. Novinar, Rob je očaran iskrenošću u prelepo ispisanim tekstovima. Kada je dobio zadatak da napiše članak o velikoj zvezdi Céline Dion (koja glumi samu sebe u svojoj prvoj filmskoj ulozi), Rob traži njenu pomoć da pronađe način da lično upozna Miru… i osvoji njeno srce. Uloge: Priyanka Chopra, Sam Heughan, Céline Dion.

Koncerti

13. maj – Obojeni program (Dom omladine Beograda, 21č): Obojeni Program je bend koji postoji više od 40 godina i od prvog dana nametnuli su se kao sastav sa autentičnim muzičkim izrazom, a tu “autentičnost” nije lako definisati. Tokom godina, u radu benda učestvovalo je mnogo muzičara, a frontmen Branislav Babić Kebra jedini je član originalne postave. Uz njega, dugogodišnju postavu Obojenog programa čine Ilija Vlaisavljević Bebec na bas-gitari, bubnjar Vladimir Cinkoski Cina, a nedavno im se pridružio i novi član, basista Miki Ristić (ex Darkwood Dub, Bella Technika, Sana Garić). Bend je u februaru krenuo na regionalnu turneju, u okviru koje će nastupiti u Beogradu, u sali Amerikana Doma omladine.

30. maj – Koncert u čast Vlade Divljana (Botanička bašta, 20č): Grupa (ne)normalni i Zdenko Kolar održaće koncert u čast Vlade Divljana u najlepšem beogradsku prostoru za koncerte na otvorenom: Botaničkoj bašti, koja se nalazi u nekadašnjem Divljanovom komšiluku. S obzirom na to da su prošle godine bila dva koncerta u ovom prostoru i oba rasprodata, obezbedite svoje ulaznice na vreme jer će ovog puta definitivno biti samo jedan koncert. 

Pročitajte i ovo: Sve (nesrećne) ljubavi francuske pevačice Dalide

Naslovna fotografija: pexels.com

Dušan Veselinović je diplomirani novinar i pop culture fanatik. Uživa u druženju, putovanjima, knjigama, istoriji i u svakom vidu umetnosti. Enormni ljubitelj životinja. 

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.