Tri ukusna recepta za lagane letnje večere

Ne želite da provedete u kuhinji ni minut duže nego što morate – dodatna temperatura koju razvija pečenje i kuvanje nikome ne prija. Ipak i dalje svi treba da jedu tri obroka dnevno i spremanje hrane je neophodno, ali ne mora obavezno da bude naporno i iscrpljujuće. Mnogo povrća, jela koja se ne peku, malo kuvanja, a vreme pripreme od pola sata do četrdeset minuta – i lagana večera za celu porodicu spremna je uz minimum napora.

Lagana večera – isprobajte ova tri recepta

Lazanja bez pečenja

Lagana večera za četvoro – lazanja sa povrćem, koja se ne peče, priprema se za manje od pola sata i puna je svežih letnjih sastojaka. Čeri paradajz i seckane tikvice se brzo kuvaju, stvarajući domaći sos prožet aromom origana i belog luka, rikota se razblaži sa malo mleka i namaže na slojeve kuvanih listova lazanje zajedno sa sosom. Ovo jednostavno jelo sa testeninom služi se toplo ili na sobnoj temperaturi.

Za četiri porcije potrebno vam je: pakovanje testenine za lazanje, ulje za kuvanje u spreju, kašika maslinovog ulja, kilogram čeri paradajza, dve srednje tikvice iseckane na komade (mlade tikvice ne morate da ljuštite, ni da čistite semenke iz sredine), manja glavica crnog luka, kašičica i po soli koju ćete podeliti i plus so za kuvanje testenine, dva čena sitno naseckanog belog luka (možete ga i narendati), kašika svežeg sitno naseckanog origana i još origana za preliv, oko pola kilograma rikote, dve kašike mleka, rendani Pecorino Romano sir, za serviranje.

Priprema: skuvajte testeninu za lazanje u slanoj vodi, prema uputstvu na pakovanju, pripremite pleh podmazan sprejom za kuvanje i stavite jedan sloj lazanje.

U međuvremenu, zagrejte ulje u velikom tiganju na srednjoj jačini, dodajte paradajz, tikvice, luk i jednu kašičicu soli i dinstajte, povremeno mešajući, dok se paradajz ne raspukne (desetak minuta). Dodajte beli luk i origano i nastavite sa dinstanjem, mešajući, dok ne zamiriše (oko minut).

Umutite rikotu sa mlekom i polovinom kašičice soli u posebnoj posudi, dok smesa ne postane glatka. Filujte i slažite listove lazanje premazujući umućenom smesom i ukuvanim paradajzom i tikvicama. Odozgo pospite Pecorinom i origanom, isecite na četiri dela i poslužite toplo.

Pročitajte i ovo: Najbolje voće za doručak koje će vam dati energiju za ceo dan

Kremasta pileća supa sa rezancima

Kremasta supa je odlična lagana večera, koju ćete pripremiti za oko četrdesetak minuta i prema receptu, dobiti šest ukusnih porcija.

Supa ima uobičajene sastojke – piletina i rezanci, ali pregršt neočekivanih sastojaka ovo jelo pretvara u pravo osveženje nakon vrućeg dana. Luk, sveži estrgon i francuska boranija dodaju se za svežinu i ukus, a obilna pavlaka, sveže narendana limunova kora i malo limunovog soka donose jedinstven ukus. Ako ne možete da nađete francusku boraniju, koristite onu koju pronađete, samo je kuvajte nekoliko minuta duže.

Potrebno vam je: 8 šolja pilećeg bujona sa niskim sadržajem natrijuma, jedan pileći file, jedna oljuštena i iseckana šargarepa, 4 struka naseckanog mladog luka (odvojte zelene delove od belih), dve šolje rezanaca, oko trista grama francuske boranije isečene na komade, jedna kašičica plus četvrtina kašičice čiste soli, 2 kašičice seckanog svežeg estragona, 2 kašičice narendane limunove kore, 2 kašike soka od limuna, šolja guste pavlake, sveže mleveni crni biber za preliv.

Priprema: sipajte bujon, piletinu, šargarepu i bele delove mladog luka u veliki lonac i ostavite da proključa, zatim smanjite temperaturu na sredinu i poklopljeno kuvajte još dvadesetak minuta. Izvadite piletinu na tanjir i ostavite da odstoji pet minuta, a zatim isecite na komade veličine zalogaja.

Dok piletina odmara, dodajte u lonac testeninu i pojačajte temperaturu na srednje jako, kuvajte povremeno mešajući dok se rezanci ne skuvaju (još oko 5 minuta). Dodajte seckanu boraniju i so i nastavite da kuvate uz povremeno mešanje još pet minuta. Zatim umešajte estragon, limunovu koricu, piletinu i pavlaku i ostavite da se ukrčka još nekoliko minuta. Sklonite sa ringle i dodajte limunov sok i zelene delove luka i pospite biberom.

Totrellini in Brodo  – lagana večera za četvoro

Lagana večera od povrća i tortelina biće spremna za manje od pola sata. Prema kultnom receptu regije Emilija-Romanja u Italiji, tortelini se kuvaju i serviraju u bujonu, a u ovoj brzoj varijanti obilje povrća se dodaje u lonac dok se punjena testenina kuva, što ovaj recept čini čudesno lakim i ukusnim. Ukus balansira limunova kora i sok, rukola, parmezan i maslinovo ulje. Za osnovu, koristite visokokvalitetan bujon od povrća.

Potrebno vam je: 6 šolja pilećeg ili bujona od povrća, čen belog luka, 2 kašičice timijana,  oko pola kilograma smrznutih tortelina, struk špargle naseckan na komadiće, pola kašičice soli, pola šolje smrznutog slatkog graška, kašika svežeg soka od limuna, kašičica narendane limunove kore, dve šolje rukole, malo maslinovog ulja, parmezan za serviranje, sveže mleveni crni biber.

Priprema: prokuvajte bujon, beli luk i timijan na srednjoj vatri u velikom loncu. Pokrijte i kuvajte dok ne zamiriše i beli luk omekša (oko 5 minuta). Izvadite beli luk i timijan i dodajte torteline (kuvajte prema uputstvu na pakovanju), dodajte špargle i posolite tokom poslednja 3 minuta kuvanja tortelina. Mešajte povremeno, kuvajte dok špargle ne postanu svetlo zelene i mekane, dodajte grašak i kuvajte dok ne omekša (još oko minut). Sklonite sa ringle i umešajte limunov sok.

Poslužite torteline prelivene rukolom, sa nekoliko kapi maslinovog ulja, posuto biberom i limunovom koricom. Ova lagana večera lepo ide uz sir, koji možete servirati posebno, naseckan na kockice.

Pročitajte i ovo: Tri laka deserta za celu porodicu

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.