Lake i osvežavajuće večere za toplije dane
Ukoliko imate potrebu da promenite način ishrane, spremate lakše i zdravije obroke i pripremite se za leto, laka večera koja osvežava, slana ili slatka, pomoći će vam da ne opteretite stomak i budete siti. Hranljiva i laka večera obezbediće vam dobar noćni odmor, nakon kog ćete sveži i naspavani započeti uspešan dan. Isprobajte recepte koje smo pronašli za vas!
Osvežavajuća i laka večera sa škampima i avokadom
Tostada sa škampima i avokadom je laka večera koja sadrži sočne škampe, kremasti avokado i oštru salsu. To je brz i lak obrok koji je savršen za radnu večeru, a može poslužiti i kao predjelo ili zakuska, ako pripremate zabavu za prijatelje.
Potrebno vam je 6 kukuruznih tortilja, maslinovo ulje, oko pola kilograma škampa, 200 grama krastavca, isto toliko paradajza, jedan avokado, 150 grama crvenog luka, sok od jednog limuna, jedna kašika svežeg korijandera, so i biber po ukusu.
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Stavite tortilje na pleh obložen papirom za pečenje i lagano premažite maslinovim uljem sa obe strane. Pecite ih 5 minuta, a zatim okrenite i pecite još 5 minuta, da postanu smeđe i hrskave. Pustite da se ohlade.
Naseckajte na kockice krastavac, paradajz, avokado, crveni luk i škampe, sipajte ih u posudu i dodajte sok od limuna, seckani korijander, salsa sos, so, biber i promešajte. Marinirajte pomešane sastojke petnaestak minuta, a zatim nafilujte tostade i – laka večera je spremna.
Sorbe od manga sa 3 sastojka
Ova laka večera sa samo tri sastojka je neverovatno osvežavajuća poslastica koja se jednostavno i brzo priprema.
Za četiri porcije potrebna su vam četiri manga, nasečena na kockice, pola šolje meda (oko 170 grama) i pola šolje vode (120 mililitara).
Stavite naseckani mango na pleh za pečenje, pokrijte i zamrznite na oko 4 sata. U blender stavite zamrznuti mango, vodu i med i umutite, da smesa postane glatka. Zamrznite na još jedan sat i nakon toga, poslastica je spremna za konzumiranje.
Pročitajte i ovo: Recepti za desert s limunom, koji će postati vaša omiljena poslastica
Slatka laka večera – rolat sa jagodama
Napravite rajski čizkejk voćni rolat za čajanke, piknik u parku ili laku večeru sa porodicom. Penasta rolnica sa kremastim filom od jagoda ili mešanog crvenog voća može biti vaša omiljena laka večera.
Za oko deset kriški rolata potrebno vam je 6 jaja, 300 grama šećera u prahu (podeljenog u dve šolje), dve kašike ulja, dve kašičice praška za pecivo, pola kašičice soli, dve kašičice vanilinog šećera, ekstrat od vanile, 185 grama brašna, 225 grama krem sira, 300 grama jagoda (ili mešanog crvenog voća) isečenih na kriške.
Zagrejte rernu na 180 stepeni, umutite jaja, dodajte polovinu šećera u prahu, mutite dok se ne sjedini. Dodajte ulje, prašak za pecivo, so, vanilin šećer i brašno i mutite dok se ne sjedini. Treba da dobijete kremastu smesu koja se razliva. Sipajte je na pleh obložen papirom za pečenje i pecite petnaestak minuta (da dobije zlatno žutu boju). Pre nego što stavite pleh u rernu, kucnite njime blago po radnoj površini, da bi se oslobodili mehurići vazduha.
Pripremite čist kuhinjski peškir ili krpu, uz pomoć koje ćete umotati rolat. Pospite ga šećerom u prahu, i kad je kora za rolat gotova, prevrnite je iz pleha na krpu (i skinite papir za pečenje, koji sada stoji odozgo). Umotajte rolnu, zajedno sa peškirom i stavite je u frižider na pola sata.
Za fil, pomešajte krem sir, preostali šećer i dodajte kašičicu ekstrata od vanile. Izvadite ohlađeni rolat iz frižidera, odmotajte ga i premažite smesom od krem sira, a zatim dodajte narezane jagode (ili drugo crveno voće). Ponovo urolajte rolat, prebacite ga na tanjir za služenje, pospite sa malo šećera u prahu. Laka večera je spremna za sečenje i služenje.
Salata od krastavca, paradajza i avokada
Za dve porcije ove izuzetno osvežavajuće salate, pune vitamina, antioksidanata i drugih hranljivih sastojaka, potreban vam je jedan dugačak krastavac (engleski) isečen na kockice (sa korom), četiri paradajza srednje veličine, tri zrela avokada, polovina glavice crvenog luka.
Kako koji sastojak iseckate na kockice (krastavac, paradajz, avokado, luk) stavljajte ga u veliku činiju za salatu. Na kraju prelijte maslinovim uljem, nacedite limun, dodajte začine i promešajte. Ova bogata i osvežavajuća salata je odlična laka večera za sve koji paze na liniju ili žele da očiste organizam od toksina.
Pročitajte i ovo: Predlozi za doručak koji možete spremiti za manje od pola sata
Naslovna fotografija: pexels.com
Brankica Milošević