Kako funkcioniše laserska epilacija?

Sigurno ste se do sada susreli sa terminom laserska epilacija, ali da li znate po kom principu ona radi? U nastavku teksta saznajte sve što treba da znate o laserskom uklanjanju dlaka, koliko traje, i kako je ona zapravo bezbolna!

Šta je laserska epilacija?

Lasersko uklanjanje dlačica je selektivna fototermoliza kojom, kombinacijom određene talasne dužine i trajanja svetlosnog impulsa, postižemo uništenje folikula dlake, dok okolno tkivo ostaje netaknuto. Laserski snop deluje tako što targetira pigment melanin u folikulu dlake. Prema tome je uslov za uspešnu epilaciju postojanje kontrasta u boji između kože i dlačica.

Upravo to je razlog zbog kojeg se dlačice pre trajne epilacije minimum mesec dana ne smeju čupati iz korena voskom, a ni pincetom, jer bismo time uklonili osnovnu metu lasera.

Kako se pripremiti za lasersku epilaciju?

Pre dolaska na zakazani termin, važno je da pročitate pripremu za lasersku epilaciju. Kada idete na trajno uklanjanje dlaka, one zapravo nisu potrebne, tako da se briju 12-24 sata pre tretmana – jer je meta u folikulu dlake. Najbolje je da odete na konsultaciju kod lekara dok još uvek imate dlačice, kako bi dermatolog odredio tip kože, ali i debljinu, boju i gustinu dlačica. To su sve parametri koji utiču na odabir programa i energije rada lasera.

Kako funkcioniše laserska epilacija?

U osnovi laserske epilacije je primena dovoljne količine energije, u odnosu na površinu rada. U skladu sa time, postoje tabele sa preporučenim parametrima kojih se lekar drži prilikom obavljanja tretmana. Analizom tabela, lekar uočava kontinuiran rast ukupne primenjene energije za datu površinu. Sa manjim brojem dlaka potrebna je veća energija, jer je broj meta koje laser cilja manji. To jest, kako se dlake proređuju iz tretmana u tretman, količina energije se mora povećavati.

laserska epilacija

Pročitajte i ovo: Koža kao najveći organ ljudskog tela

Koliko traje laserska epilacija?

Kako bi tretman laserskog uklanjanja dlaka bio uspešan, važno je da se dlaka nalazi u ranoj fazi rasta, i da je primenjena dovoljna ukupna energija. Prosečan broj tretmana je 6-8, a razmaci između tretmana su 6-8 nedelja. S obzirom na postojanje fotosenzitivnosti, leti se preporučuje visok faktor zaštite od sunca (SPF 50+), i odlaganje epilacije dve nedelje pre, i dve nedelje nakon sunčanja.

Uspešnost epilacije zavisi od mnogo faktora. Vrsta i kvalitet lasera, kao i stručnost osoblja su od presudnog značaja. Međutim, u velikoj meri će uticati i vaše ponašanje, tačnije, koliko ste poštovali preporuke između tretmana, kao i razmake između tretmana. Važno je napomenuti i da rezultati mogu zavisiti od godina starosti i hormonskog statusa osobe.

Ako želite kvalitetan tretman trajnog uklanjanja dlaka, jedini laseri koji mogu to da učine su medicinski laseri, a njih možete pronaći samo u ordinacijama. Treba istaći da je zakonom zabranjeno prodavati ih salonima, i raditi tretman kao što je laserska epilacija bez nadzora lekara.

Alma Soprano Ice laser protiv zastarelih tehnologija

Postoje razni medicinski laseri, a u našoj ordinaciji smo se opredelili za Alma Soprano Ice laser, zbog velike bezbednosti i efikasnosti uređaja. Rizik pojave opekotina i fleka gotovo da ne postoji kada se koristi ovaj laser. Rad u pokretu, SHR tehnologija, koju je patentirala kompanija Alma, omogućava brži rad i kraće trajanje procedure. Delovi dlake u folikulu se postepeno zagrejavaju do željene temperature, koja će dovesti do destrukcije dlake koja je u ranoj fazi rasta.

Zastarele laserske tehnologije imaju pojedinačne pulsive energije, koji se isporuče u koren dlake u jednom impulsu, i na taj način izazivaju bol, ali i mogućnost opekotine i fleka. Isto tako, manji kristal sonde je najbezbolnija varijanta sonde, a zbog izuzetno dobrog sistema hlađenja, hladi se epiderm tokom rada, tako da nema bola ni žarenja prilikom laserske epilacije. Nakon tretmana, koža je meka i baršunasta, i bez dlačica.

Laserskom epilacijom se ne postiže trajno uklanjanje 100% dlačica. Uglavnom ostaje 5-10% dlačica, ali one su izuzetno tanke, i gotovo nevidljive. Nakon urađene serije tretmana, preporučuje se održavanje jednim tretmanom na dve godine.

Zaključak

Savremena laserska epilacija je bezbolna, a uspešnost tretmana zavisi od kvaliteta aparata i stručnosti osoblja, ali i vašeg ponašanja. Laser lošeg kvaliteta ili kopije originala ne mogu da završe posao do kraja, već samo mogu delimično oslabiti rast, te efekti traju samo dok odlazite na tretmane.

Dermatološki savet

Laserska epilacija je najbolji tretman protiv uraslih dlaka i “dosadnih” folikulitisa. Potpuno je bezbedna, a deluje na kožu do nivoa folikula dlaka. Nema efekte limfne žlezde, jer laaserski snop ne prodire toliko duboko. Tretmani se preporučuju od osamnaeste godine života, zbog stabilizacije hormonskog statusa. Lasersku epilaciju lica radite kod dermatologa, jer je lice zona za koju ne važe ista pravila kao za telo. Potreban je endokrinološki pregled i status hormona, ukoliko je došlo do pojave muške maljavosti kod žena.

Laserska epilacija je najbolji tretman protiv uraslih dlaka i dosadnih folikulitisa. Potpuno je bezbedna, deluje na kožu do nivoa folikula dlaka. Nema efekte na limfne žlezde jer laserski snop ne prodire toliko duboko.

Za kraj možemo reći da je laserska epilacija jednostavna procedura, a pomalo i komplikovana.

Pročitajte i ovo: Zašto se javlja problem suvih usana i kako da ga rešite

Naslovna fotografija: pexels.com

Dr Tamara Maravic-Gidakovic spec. dermatovenerolog