Kako jin i jang energije funkcionišu u Feng Shuiju

Feng Shui se bavi istraživanjem i manipulacijom protoka životne snage, životne energije u okruženju, koja se naziva či. Cilj Feng Shui praktičara je da pokrenu i poboljšaju tokove čija u domu ili drugom prostoru, kako bi oni podržavali naš razvoj i blagostanje, na fizičkom, materijalnom, emocionalnom i duhovnom nivou. Jedan od načina na koje možemo razumeti kretanje energije, jeste koncept jin i jang, koji je i jedan od osnovih principa Feng Shuija.

Jin i jang su suprotni, ali komplementarni principi koji se vide kao gradivni blokovi za sve manifestacije energije za koje znamo u Univerzumu i sve ostalo proizilazi iz ove dve vrste energije.

Šta je či

Či, ili ki, obično se prevodi kao „vitalna životna sila“. U tradicionalnoj kineskoj medicini, či se smatra silom koja povezuje sve u Univerzumu. Feng Shui koristi termin či da opiše nevidljive izvore energije koji mogu uticati na nas fizički, mentalno i duhovno. U različitim školama tradicionalne kineske medicine, filozofije i religije, či se sastoji od jin i jang energija, koje su suprotne, ali zavise jedna od druge.

Šta su jin i jang energije

Koncept jin i jang energija, temelj je mnogih istočnjačkih modaliteta, od kineske medicine, preko ikebane (japanskog cvetnog aranžmana), do borilačkih veština. Na osnovu drevne taoističke kosmologije, jin i jang se opisuju kao paradoksalno jedinstvo unutar dualnosti – jedno ne može postojati bez drugog.

Ove dve energije predstavljene su poznatim grafičkim simbolom, koji prikazuje krug, koji u sebi sadrži dva uklopljena oblika suze, jedan crni (jin) i drugi beli (jang). Unutar ta dva oblika nalaze se tačke suprotne sile, tačka jin (crna) u belom jangu i tačka jang (bela) u crnom jinu. U izvesnom smislu, uparivanje jin i jang energija, vrhunski je primer nebinarnog sistma – iako su suprotne, one postoje samo jedna u prisustvu druge. Unutar jin energije uvek postoji deo jang energije i obrnuto. Jin i jang se mogu posmatrati i kao ženski (jin) i muški (jang) princip, koji zapravo ukazuje na to da svako od nas nosi u sebi i žensku i mušku energiju i da tu ravnotežu treba da pronađemo u sebi, kao i u partnerskim odnosima. Ove dve vrste energije su međusobno povezane i međuzavisne i ni jedna strana nije isključiva, odnosno, potpuno jin ili potpuno jang.

Pročitajte i ovo: Energetski boost sa feng šuijem u 9 ključnih koraka

Jin energija

U Feng Shiju, jin energija se smatra sporom, hladnom, vlažnom i tamnom i predstavlja se zakrivljenim linijama. Povezana je sa pasivnošću i mekoćom. Energija meseca je jin, sa kvalitetom nevidljivosti i opuštenosti.

Jang energija

Jang je brza, glasna, aktivna, svetla, glasna, vruća – jang se predstavlja uglovima i pravim linijama. Sunce nosi jang energiju, uz kvalitet vidljivosti i energičnosti.

Primeri kako ove energije rade zajedno, jeste opuštajuće okruženje na plaži – pesak je mekan i prijemčiv, a atmofera tiha i opuštjuća (jin). Međutim, možete zamisliti i toplotu i sjaj sunca, a ova energija je jang. Zajedno, one daju skladan i kompletan ugođaj.

Balansiranje jin i jang energije za dobar Feng Shui

Za dobar Feng Shui, možete odrediti u kom delu vašeg prostora koja vrsta energije preovlađuje, kako biste uvideli gde je potrebno više ravnoteže. Generalno, mesta za odmor i opuštanje, kao što su spavaće sobe i prostori za meditaciju treba da imaju više jin kvaliteta. To može da znači da je potrebno malo zatamniti boje i obezbediti meko plavičasto osvetljenje. Umirujuće, tamnije pastelne boje, podržavaju jin aktivnosti, odnosno, duboko opuštanje i meditaciju, kao i miran san.

Prostorije u kojima dominira jang energija mogu uključivati kuhinju, radnu ili dnevnu sobu, a jang elementi znači vesele i žive boje, kao što su crvena, žuta, narandžasta, osećaj otvorenog prostora i mnogo svetla – naročito dnevne, sunčeve svetlosti. Otvorite tok dobre jang energije uz odgovarajuću količinu aktivnosti i vedrine – ova energija se pokreće i kad slušate muziku, plešete i pevate.

Jin i jang – nevidljivo i vidljivo

Napredniji način na koji Feng Shui praktičari rade sa jin i jang energijom jeste rad sa vidljivim i nevidljivim – neka od prilagođavanja koje pravimo u svojim domovima, sasvim su očiledna i dostupna našim čulima. Kada određujemo gde će stajati kućne biljke ili tražimo najpovoljnije mesto za postavljanje kreveta, ili kauča. Ovi postupci su vidljivi, registrujemo ih čulima i zato se smatraju pokretačima jang energije. Druga energetska prilagođavanja koja rade sa nevdljivom energijom, smatraju se pokretačima jin energije (i jin postupcima), a to je, na primer, energetsko čišćenje prostora, koje obavljate kada želite da neutrališete lošu energiju. U ove svrhe koristi se dim, odnosno, paljenje tamjana ili štapića žalfije, kada obavljate kađenje (veliko čišćenje prostora), ili kada palite mirišljave štapiće, koji oplemenjuju atmosferu i održavaju meku, jin energiju u vašem prostoru.

Kada imate u vidu uređenje prostora, jin i jang koncept vam daje mnogo slobode – to nisu strogi principi kojih se morate pridržavate, ali ovaj koncept vas poziva da postanete svesni suptilnih energija u sebi i oko sebe, da shvatite da ste i sami deo energetskih tokova i da energije možete osnaživati i pokretati, po potrebi. Jang prostor – dnevna soba puna svetla i vedrih boja, može se po potrebi pretvoriti u jin, spuštanjem roletni, prigušivanjem svetla, paljenjem štapića, što je dobro imati na umu ako vam je to radni prostor, a ujedno i prostor u kome živite (ili noću spavate), što je danas vrlo čest slučaj u radu od kuće.

Uz prilagođavanje nekoliko manjih elemenata, u svoj prostor možete dodati više pokretačke i budne jang energije, ili više umirujuće i opuštajuće jin energije, prema sopstvenoj dinamici i potrebama.

Pročitajte i ovo: Feng Shui principi – nova energija u novom domu

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.