Najbolje ideje za skladištenje predmeta u maloj kuhinji

Mala kuhinja zahteva kreativne ideje za skladištenje svih predmeta koje koristite za spremanje jela, jer ograničen prostor često predstavlja veliki izazov.

Bez obzira da li živite sa malom kuhinjom u stanu, u kojoj jedva da ima mesta za vaše minijaturne tegle sa začinima – ili ste u nešto većoj kuhinji u kući, ali imate ogromnu kolekciju kuhinjskih aparata, verujemo da ste sigurno pokušali da na neki način “stvorite” dodatni prostor – i to više puta nego što biste želeli da priznate.

Dobro skladištenje je neophodno kada radite u malom prostoru, ali je važno da imate samo ono što vam je potrebno, bez gomilanja nepotrebnih stvari. Uvek razmotrite raspored kuhinje – da li je lako napraviti šolju čaja, skuvati večeru, doručkovati. Gde pribor treba da bude da biste ga najlakše uzimali i koristili? Predmeti koji se češće koriste neka budu pri ruci, a stvari koje se ređe koriste držite skrivene.

Uprkos tome što ne znamo nijednu pravu magičnu čaroliju za stvaranje dodatnih kvadrata, pronašlo smo nekoliko trikova za skladištenje koji će vam sigurno dati inspiraciju. Osim što ovi trikovi rešavaju glavobolje u vezi sa odlaganjem predmeta, takođe dobro izgledaju dizajnerski – doneće vašoj kuhinji neočekivani dekor.

Mala kuhinja – najbolje ideje za skladištenje predmeta

Okačite posuđe na plafon

Ako se vaša kuhinja nalazi ispod potkrovljenog prostora ili samo imate niske plafone, na njih stavite kuke. Ovaj trik za skladištenje privlači pogled nagore i daje nov, zanimljiv izgled celoj kuhinji. Svaka kuhinja će sa visećim posuđem izgledati profesionalnije – kao u restoranima. Ako imate grede u kuhinji, sve će delovati još interesantnije.

Novi život stare police

Ako veličina vaše kuhinje to dozvoljava, potražite staru policu za knjige da biste dodali prostor za skladištenje. Dok mnogi za kuhinju traže metalne police ili slične komade nameštaja industrijskog stila, korišćenje staromodnog ormara učiniće prostor izgleda lepše i toplije, a pritom može ponuditi zatvoreno skladište koje je korisno za kuhinjske sprave ili čuvanje hrane.

Iskoristite kuhinjsko ostrvo

Ako imate kuhinjsko ostrvo ili planirate renoviranje svoje kuhinje, razmislite o tome da obe strane ostrva koristite za skladištenje umesto da imate samo fioke na jednoj strani. Kada već imate ovaj moderni deo kuhinjskog nameštaja, bar ga iskoristite u praktične svrhe što je više moguće.

Polica za začine

Za redovne kuvare, posebno šarmantan i koristan dodatak svakoj kuhinji je kratka i plitka polica koja se koristi isključivo za začine. Ovakva polica svaku kuhinju pretvara u topli dom – ako volite da kuvate, nema ništa bolje od toga da vam začini budu nadohvat ruke.

Kuke ispod ormarića

Da li vaša kolekcija šoljica zauzima previše mesta u vašim kuhinjskim ormarićima? Postoji rešenje za to: šolje okačene na kuke ispod ormarića mogu stvoriti modernu atmosferu u vašoj kuhinji i dodati prostor za skladištenje. Ovaj trik će još lepše izgledati ako imate jedinstvenu kolekciju šoljica.

Police sve do plafona

Ako imate prostor koji je blagosloven visokim plafonima, dodajte police sve do gore da biste ga naglasili i dobili mnogo više mesa nego u tipičnim ormarićima. Ovaj trik za malu kuhinju je veoma funkcionalan, a izgledaće sasvim posebno i drugačije.

Magnetna traka za noževe

Magnetna traka za noževe je jedinstven trik za odlaganje ključnog pribora za kuvanje – nudi zgodan pristup svim vašim noževima kada dođe vreme za pripremu obroka. Magnet treba da bude dovoljno jak da drži nož, ali ne toliko da morate da vučete, jer to može da ošteti sečivo.

Police sa dvostukom funkcijom

Za maksimalno funkcionalnu kuhinju, izaberite police koje obezbeđuju prostor za odlaganje na vrhu i prostor za vešanje ispod. Posebno za komade čudnog oblika kao što su lonci, tiganji i vrčevi, viseće skladište često može biti zgodnije od unutrašnjeg skladištenja.

Pročitajte i ovo: Dizajnerka enterijera otkriva 10 tajni za uređenje prostora

Naslovna fotografija: pinterest.com/BetterHomeandGardens

Božica Luković