Zaboravljene veštine održavanja odeće koje treba da savladate i praktikujete

Praksa onoga što je korisno, praktično i prihvatljivo kroz decenije se menja na svim nivoima, pa i kada je u pitanju održavanje odeće. Popularan stav da ormare treba da praznimo otprilike svakih godinu dana i oslobađamo se odeće koju već duže ne nosimo, da bismo napravili mesta novim stvarima i privukli kretanje energije ka obilju, sada se opet menja ka ideji čuvanja i obnavljanja stvari. Poruka savremenih trendova je – manje bacajte i usmerite se na održavanje odeće koju imate, kako bi duže potrajala i dobro izgledala. A to je vrlo slično onome što su starije generacije inače redovno činile, ali njihove veštine održavanja odeće su u međuvremenu prevaziđene i zaboravljene. Sada ih recikliramo, jer je obnavljanje praktičnih i ekonomičnih veština u trendu, u skladu sa svetskim ekonomskim padom.

Milenijalci ne znaju da šiju, krpe čarape, prišivaju dugmad, popravljaju rajsferšluse – pokazalo je istraživanje koje se odnosilo na održavanje odeće i praktične veštine. Za razliku od njih, bumeri umeju i da pletu i heklaju, koriste šivaće mašine i ručno prošivaju i krpe, a te veštine bi trebalo da savladate i usvojite.

Šivenje i krpljenje

Veština ručnog šivenja vam je potrebna za osnovno održavanje odeće – zašto biste bacili omiljenu košulju koja se rasparala po šavu i osećali se bespomoćno ako ste komad odeće negde zakačili i cepnuli na vidnom mestu, kad to možete popraviti sami? Konsultujte tutorijale, ili pitajte nekog ko ume da šije da vam pokaže kako se udeva konac u igru, kako se prave ravni bodovi i kako možete prišiti zakrpu, tako da postane ukrasan detalj na mestu gde se tkanina pocepala (parče teksasa, šarene trake, cvet od vunice, prišivač sa printom koji vam se dopada…). I kad nešto zašijete i prišijete, potrebno je da završite pravljenjem čvora na koncu, kako se ne bi ponovo rasparalo ili otšilo. Čak i sasvim osrednja veština ručnog šivenja dovoljna je za obično održavanje odeće (ne pravite novi odevni predmet za kreatorsku kolekciju), a pored toga što možete otkriti da vam baš dobro ide, možete primetiti i da vas ova vrsta ručnog rada relaksira i pomaže vam da se fokusirate.

Pročitajte i ovo: Mali trikovi i praktični saveti za čišćenje koji će vam olakšati život

Održavanje odeće prišivanjem dugmadi

Industrijski prišivena dugmad se često vrlo brzo olabave i otpadnu – uz kapute, jakne i blejzere obično dolazi rezervna dugmad u posebnoj kesici na unutrašnjoj strani džepa, u slučaju da neko dugme izgubite. Ako primetite da se dugme olabavilo, ne čekajte da otpadne, otkinite ga i sačuvajte, da biste mogli da ga prišijete. Ova veština zaista zahteva samo osnovno rukovanje iglom i koncem, sve ostalo je čista logika – prišivate dugme na mesto sa koga je otpalo tako što udenete konac u odgovarajućoj boji dužine oko 30 cm i napravite čvor na njegovom kraju, Ušivanje počnete sa naličja i iglu provlačite istovremeno kroz tkaninu i kroz rupicu na dugmetu. Izvučete iglu kroz rupicu i vratite je kroz drugu rupicu i kroz tkaninu i tako nekoliko puta, dok ne pričvrstite dugme.

Postoji i dodatni trik: poslednji bod provučete samo kroz rupicu dugmeta odozgo i izvučete je ispod dugmeta (ne provlačite kroz tkaninu) a onda obmotate koncem nekoliko puta čvrsto uzani prostor između dugmeta i tkanine, kako biste obezbedili mesto za zakopčavanje, zatim ponovo prouvčete iglu kroz tkaninu, tako da izađe na naličje i napravite čvor (odmah pored čvora sa kojim ste započeli ušivanje).

Održavanje odeće pranjem

Pranjem veša se svi stalno bavimo i uglavnom znamo osnovno – odvajamo šaren veš od belog i uključujemo mašinu na različite temperature. Održavanje odeće pranjem nije tako komplikovano.

Ali, sigurno ste do sada uspeli da neke stvari uništite u mašini, a da možda i ne znate u čemu ste pogrešili. Niste pretpostavili da će pamučni narandžasti krevetski prekrivač na 40 stepeni pustiti toliko boje da su sve ostale stvari dobile prljavorozikasti ili crvenkasti ton, čak i one najtamnije. Nove farmerice takođe puštaju mnogo boje, ali to ste verovatno već naučili – na teži način. Dakle, ni obično pranje veša nije baš tako jednostavno i potrebni su vam mali trikovi naših baka – farmerice perite okrenute naopako, kao i pamučne majice u boji, tako će manje bledeti, naročito ako ih kasnije sušite na žici.

Košulje otkopčajte, da dumad ne bi otpala prilikom pranja, a dukserice sa rajsferšlusom zakopčajte i okrenite naopako, kako kopča rajsferšlusa ne bi lupala po bubnju i pocepala nešto. Koristite različite deterdžente za visoke temperature i iskuvavanje (beli veš i posteljina) i deterdžent za šaren i crn veš – održavanje odeće podrazumeva i dobro odmeravanje deterdženta, a zatim i adekvatno sušenje i peglanje. Ali, peglanje zahteva kompleksnija uputstva – najbolje od nekog ko vlada ovom veštinom i ko može da vam pokaže načine i trikove za savršeno peglanje, ukoliko vas ambicije vode ka naprednom nivou domaćičkih veština.

Pročitajte i ovo: Načini da se otarasite stare odeće koju ne možete da donirate

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.