Mali trikovi i praktični saveti za čišćenje koji će vam olakšati život

Da li spadate u strastvene ljubitelje besprekornog reda kojima čišćenje smiruje živce, a rezultati donose duševni mir? Ili u one druge, koji osećaju da je čišćenje gubljenje dragocenog vremena i energije na glupe poslove koje morate uvek iznova obavljati? Ili ste negde između, čistite kada i koliko je neophodno i ponekad osećate da to nije dovoljno, jer vaša sredstva i načini čišćenja ne rade baš kako treba? Kakav god stav imali po pitanju obavljanja beskrajnih kućnih poslova, možete isprobati trikove i praktične načine čišćenja koje vam predlažemo, a koji će vam povećati zadovoljstvo rezultatima, uštedeti vreme i olakšati život.

Trikovi za čišćenje sa TikToka

Teniska loptica za ogrebotine

Ako već znate za trik korišćenja školske gumice za brisanje, za održavanje obuće od antilopa, ovo vam neće delovati besmisleno – ogrebotine i mrlje sa poda možete izglačati i obrisati teniskom lopticom. Što je najbolje, ovaj trik radi za bilo koju vrstu poda (drvo, pločice, laminat) i nema hemije!

Antiseptička vodica za osvežavanje cevi

Znate onaj „miris“ koji dolazi iz odvoda kade i lavaboa, zbog koga ste naoružani teškom artiljerijom kiselina i ostale hemije? Pokušajte sa ovim trikom – za čišćenje i osvežavanje odvodnih cevi na svakih nedelju dana sipajte tri čepa antiseptičke vodice (tečnosti za ispiranje usta). Ista antibakterijska svojstva koja razvija u ustima (i uklanja zadah), vodica će imati i u cevima.

Čišćenje fleka penom za brijanje

Ovaj trik za čišćenje fleka sa tkanine radi ako reagujete odmah, što je zgodno za sve nezgode koje nastanu u kući – odmah uzmite bocu pene za brijanje i naprskajte preko mrlje. Ostavite da odstoji pola sata, a zatim isperite i operite tkaninu (i gledajte kako fleka nestaje pred vašim očima). Možete napraviti eksperiment na nekoj staroj krpi ili majici – prsnite malo kafe (vina, kečapa) – oni koji su probali, garantuju da pena za brijanje radi!

Soda bikarbona za tragove od kafe

U vašoj omiljenoj šolji za kafu uvek ostaju tamni krugovi, koji jednostavno neće da se očiste, koliko god ih prali. Pokušajte sa sodom bikarbonom – pomešajte četvrtinu šolje sa nekoliko kašičica vode, da napravite gustu pastu, nanesite je sunđerom na unutrašnjost šolje i trljajte nekoliko minuta. Ovaj postupak će ukloniti mrlje od kafe koje već godinama odolevaju pokušajima da ih očistite. Bilo bi dobro da uvek budete snabdeveni sodom bikarbonom, jer je glavni sastojak u još nekim praktičnim načinima za čišćenje!

Pročitajte i ovo: Učinite dom sređenijim za manje od 5 minuta

Aluminijumska folija za sjaj pribora za jelo

Možda i ne primećujete da vaše viljuške i kašike izgledaju mutno, ali isprobajte trik sa aluminijumskom folijom iz zabave – ovde ne ulažete ni malo vremena i energije, mašina za pranje sudova obavlja svoj deo. Dakle, odmotajte parče folije i ubacite ga zajedno sa priborom – u procesu pranja između folije i deterdženta dolazi do hemijske reakcije, koja dovodi do toga da pribor zablista!

Čišćenje dušeka

Dušeke treba čistiti i okretati svakih šest meseci, kako bi se sprečilo nakupljanje prašine i mrtve kože (kojom se hrane grinje), a postupak je jednostavan. Prvo skinite svu posteljinu, a zatim usisajte površinu dušeka. Fleke istrljajte mešavinom jednakih delova hladne vode i vodonik-peroksida (tridesetoprocentnog hidrogena), a zatim pospite dušek sodom bikarbonom i ostavite da odstoji sat vremena i neutrališe mirise. Usisajte ostatke sode bikarbone, okrenite dušek i ponovite postupak.

Čišćenje stakla na vratima kamina

Loženje je naporan način grejanja, ali divno je u zimskim večerima posmatrati razigrane plamenove u peći – da biste ih videli, moraćete redovno da čistite staklo, na kome se nakuplja čađ. Za čišćenje čađi, pripremite mešavinu od jedne šolje destilovanog belog sirćeta, supene kašike kućnog amonijaka i tri šolje vode, koje ćete sipati u bocu sa raspršivačem. Amonijak je štetan u svakom obliku i zato prilikom čišćenja stavite masku i otvorite prozore. Naprskajte rastvor na staklo i sačekajte jedan minut, pre nego što ga obrišete. Zatim osušite staklo krpom od mikrovlakana. Ako se čađ dugo nakupljala i posebno je teška, najpre naprskajte staklo pripremljenim rastvorom, a zatim umočite sunđer u sodu bikarbonu i istrljajte staklo.

Čišćenje uređaja za čišćenje

Da bi vaša mašina za pranje sudova i usisivač efikasno obavljali svoj posao, morate i njih povremeno očistiti. Preporučuje se da mašinu za sudove čistite svakih nekoliko meseci (možete primetiti miris buđi ili mineralne naslage na sudovima) – sa malo sirćeta, sode bikarbone i ribanjem. Takođe, povremeno očistite dlake i komadiće zarobljene u vašem usisivaču, kako bi radio punom snagom.

Bolja slika na TV ekranu

Nešto vam je mutna slika? Možda prosto već neko vreme zaboravljate da očistite ekran svog televizora – a to bi trebalo da radite jednom nedeljno. Pre svega, isključite TV (izvucite kabl iz utičnice), a zatim obršite prašinu krpom od mikrovlakana. Na meku krpu naprskajte sredstvo za čišćenje ekrana (nikada direktno na ekran) i obrišite ravnomernim pokretima. Sačekajte da se potpuno osuši na vazduhu, pre nego što ga ponovo uključite. Isti postupak važi i za monitor vašeg računara i laptopa.

Pročitajte i ovo: Kako da napravite fantastične cvetne aranžmane

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.